Fie ca incepem diversificarea la 4 sau la 6 luni, in viata intregii familii intervin noi provocari.
Este foarte important sa retinem ca bebelusul are papile gustative extrem de fine, iar primele intalniri cu noile gusturi ii vor defini atitudinea fata de mancare.
Mamica devine un adevarat alchimist, care poate face minuni in bucatarie. Mancarea pentru cel mic trebuie sa fie potrivita varstei, sanatoasa, echilibrata si frumos prezentata. Si fiecare masa savurata de bebe va fi un adevarat succes pentru intreaga familie.
Pe masura ce inaintam in aventura diversificarii, se instaleaza rutina noilor obiceiuri, dar si nevoia de informatie suplimentara. Retetele din cartea de bucate mai au de asteptat inca, acum este nevoie de o abordare tipica nevoilor celor mici, care inca difera mult de nevoile unui copil mare sau de cele ale unui adult.
Fiecare mamica preocupata de ceea ce mananca bebelusul ei isi doreste cele mai bune retete, cele mai inspirate ingrediente si cele mai echilibrate meniuri pe care copilasul sa le transforme in energie pura si in sanatate curata, in timp ce le savureaza. Insa este bine sa incepi diversificarea cu alimente special adaptate bebelusilor, cum ar fi cerealele, intrucat contin raportul corect de nutrienti necesari varstei si sunt usor tolerate de sistemul digestiv inca incomplet dezvoltat al bebelusului.
Reguli de aur
1. Introdu cate un aliment nou o data. Asteapta cateva zile inainte de a introduce un alt aliment, pentru a-i da copilului timp sa se obisnuiasca cu gustul si pentru a depista la timp eventualele alergii.
Recomandam sa incepeti diversificarea cu cereale pentru copii, intrucat au textura potrivita primelor incercari de a manca cu lingurita, dar si pentru ca sunt delicate cu sistemul digestiv inca incomplet dezvoltat al micutului. Daca diversificarea se face in jurul varstei de 4 luni, iti recomandam cerealele Milupa fara gluten (orez si vanilie, porumb si orez sau sortimentele BIO).
2. Orice aliment nou se introduce in cantitati foarte mici, care cresc treptat in timp. De asemenea, diversificarea il mai invata pe bebelus si sa manance cu lingurita, asadar nu va feriti sa o folositi chiar daca piticului ii va trebui putin mai mult timp sa se obisnuiasca. Daca ai inceput diversificarea cu cerealele Milupa te sfatuim sa nu le pui in biberon, ci sa pregatesti portii de o consistenta mai moale, dupa care mai solida pentru a-l ajuta pe cel mic sa se obisnuiasca si sa i le oferi din bolul sau.
3. Ai rabdare cu bebelusul, iar daca refuza un anumit gust nu insista pe moment, ci readu-l in meniu dupa o perioada de timp. Intre timp poti incerca o varietate de alte noi gusturi, iar cerealele Milupa iti ofera foarte multe alegeri gustoase si sanatoase, potrivite varstei copilului tau.
4. Alege retete adaptate fiecarei varste si nu grabi lucrurile, diversificarea este un proces care necesita timp. De asemenea, fiecare aliment trebuie sa aiba o textura care sa il ajute pe copil sa invete sa mestece. Cerealele Milupa au o textura extrem de fina in categoria de 4 – 6 luni, tocmai pentru ca micutul nu stie sa mestece, ci doar invata sa mute mancarea din fata in spate si sa inghita; pentru etapele de varsta mai mari deja sunt introduse mici bucatele de fructe sau cereale crocante. Astfel, puiul tau se va dezvolta armonios si sanatos!
Stim, nu este intotdeauna usor sa treci prin procesul de diversificare, mai ales daca ai un copil mofturos. Insa este important sa stii ca ai alaturi parteneri de incredere, care sa te ajute sa faci pasii corecti. Milupa iti ofera cateva sfaturi:
-
Nu-i permite sa bea multe lichide intre mese, in special paste de fructe sau sucuri de fructe. Acestea strica pofta de mancare a copilului si nu va mai putea sa manance o mancare mai consistenta. Aproximativ 6 lichide pe zi sunt indeajuns, puse intr-un pahar sau cana. Apa este cea mai buna intre mese.
-
Daca refuza un fel de mancare, nu inseamna neaparat ca nu-i place. Poate va trebui sa-i mai dai de inca 10 ori mancarea respectiva pana decide ca ii place! Refuzul unui fel de mancare este ceva normal in dezvoltarea copilului.
-
Nu-l forta sa manance. In felul acesta, s-ar putea sa nu mai manance niciodata acea mancare. Cand este clar ca nu vrea s-o manance, ia farfuria si nu comenta. Data viitoare ofera-i un fel de mancare diferit, dar din aceeasi grupa de alimente.
-
Asigura-te ca nu este distras in timpul meselor, mai exact inchide televizorul! Copilasii nu se pot concentra decat la un singur lucru o data. Televizorul poate fi o sursa de distragere a atentiei, iar mancatul va deveni mai dificil.
-
Lauda-l pe copil cand mananca bine. Acest lucru il va ajuta sa se bucure de momentele in care mananca. Nu face caz cand refuza o mancare, desi este frustrant sa fii nevoit sa ramai calm. Unii copii refuza mancarea doar ca sa capteze atentia.
-
Analizeaza-ti propria dieta alimentara. Daca mananci bine si alegi o varietate de alimente sanatoase, copilul tau va dori sa manance si el aceste alimente. Nu te astepta sa manance bine daca tu nu o faci. Copiii isi copiaza parintii, fratii sau pe alti copii.
-
In cazul in care copilului ii place sa se duca acasa la prieteni sau la rude si sa bea ceai, poti ruga prietena / ruda sa puna pe masa si o mancare pe care copilul a refuzat-o pana atunci. Daca ii vede pe ceilalti mancand si observa ca le place acea mancare, este foarte probabil sa vrea si el sa incerce. Dar nu incerca acest lucru daca este posibil ca si ceilalti copii sa refuze acea mancare.
-
Copiilor le place sa manance dezordonat si fac multa mizerie atunci cand sunt lasati sa manance singuri. Nu-i da tu cu lingurita doar pentru a evita mizeria. Mai bine curata mizeria facuta decat sa-l hranesti cu lingurita. Copiilor le place sa detina controlul cand mananca. Incearca sa faci din orele de masa un motiv de bucurie! Implica-l pe copil in prepararea sau gatirea mancarii. Spre exemplu: taie painea in forme distractive, facandu-le mai interesante. Copilul se va obisnui cu noile mancaruri si este mai probabil sa incerce lucruri noi.