Arsurile produse de soare la bebelusi

/ / Modificat: 2010-07-14
Arsurile produse de soare la bebelusi

Articol scris la sugestia cititoarei noastre

Karla Lungu

Arsurile cauzate de soare la bebelusii sub 1 an pot fi mai serioase decat par. Arsura provocata de soare reprezinta afectarea pielii de catre razele ultraviolete. Nu uita ca cea mai periculoasa expunere la soare este intre orele 10 si 17:00, cand este indicat sa nu iesi cu bebelusul din casa.

Pielea bebelusului tau este foarte subtire si sensibila, de aceea este foarte posibil sa fie repede afectata de arsurile provocate de soare. O arsura de gradul 1 apare ca o roseata, se poate umfla usor si poate fi dureroasa. Cea de gradul doi este mult mai grava si mult mai dureroasa, zona afectata se umfla, se inroseste si apar basici.

O arsura de gradul intai se vindeca de obicei in 2, pana la 5 zile, pe cand cea de gradul doi poate dura cateva saptamani.

De cele mai multe ori, arsurile provocate de soare la bebelusi sunt insotite de insolatie. Printre simptomele insolatiei si arsurii provocate de soare intalnim: febra, durerea extrema, varsaturi, tremur sau delir.

Nu te ingrijora daca observi ca pielea bebelusului tau incepe sa se cojeasca. Este un proces natural de vindecare si e posibil sa apara la cateva zile dupa arsura propriu-zisa.

img/director_img/urs_iritatii.gif

Importanta hidratarii

Ai grija sa il mentii pe bebelusul tau hidratat, oferindu-i sa bea multe lichide pentru a-l ajuta sa se vindece mai repede si a inlocui aportul de fluide pierdut odata cu arsura. Daca alaptezi, trebuie sa stii ca laptele de mama ii ofera bebelusului hidratarea optima si nu este nevoie sa ii suplimentezi celui mic aportul de lichide.

Pentru a calma zona arsa, inmoaie un prosop in apa rece, stoarce-l si pune-l pe zona afectata timp de 10-15 minute de cateva ori pe zi, insa ai grija ca bebelusului tau sa nu ii fie frig.

Imbraca bebelusul in haine care sa nu ii irite zona afectata si ai grija sa nu fie expus la soare pana cand acea zona nu este complet vindecata, deoarece altfel prezinta riscul de a se arde din nou.

Evita:

dotSa spargi basicile (daca se formeaza); acestea protejeaza pielea bebelusului tau, iar daca le spargi exista posibilitatea de a se infecta; in cazul in care se sparg singure, indeparteaza usor pielea moarta si aplica un unguent pe baza de antibiotic, insa doar la recomandarea medicului.

dotSa pui gheata sau apa foarte rece pe pielea bebelusului.

dotSa folosesti spray-uri de prim ajutor care contin benzocaina, pot irita pielea bebelusului si pot determina reactii alergice.

Masuri de prevenire

In primul rand, nu iesi cu bebelusul afara vara in intervalul orar 10 – 17.

Atunci cand iesi cu bebelusul din casa, chiar in afara orelor de mare risc, aplica pe pielea bebelusului o crema de protectie solara cu factor de protectie cat mai mare. Noi iti recomandam Lotiunea de protectie solara Nivea Baby cu factor de protectie 50. Medicii recomanda sa nu aplici produse de protectie solara pe pielea bebelusilor mai mici de 3 luni.

Alege pentru bebelusul tau hainute subtiri, din bumbac, cu maneca lunga si nu uita si de palariuta care sa protejeze capul celui mic.

Articole recomandate

Citeste si despre