Ce este pielea foarte uscata?

/ / Modificat: 2008-09-30
Ce este pielea foarte uscata?

Ca mama, cunosti fiecare centimetru de piele a bebelusului tau: felul in care aceasta arata, se simte sau miroase. Intuitiv, stii ca, prin intermediul pielii, bebelusul isi dezvolta unul dintre simturile prin care descopera lumea, si anume atingerea. Insa, este posibil sa treci cu vederea rolul cel mai important pe care il are pielea in mentinerea sanatatii bebelusului tau. Chiar daca pielea arata perfect, este important ca bebelusul tau sa primeaca o ingrijire adecvata, deoarece pielea acestuia este mult mai vulnerabila decat este a ta.

Pentru a intelege mai multe despre piele ca si organ de protectie, domnul doctor Vasile Benea, medic primar dermatovenerologie si cercetator stiintific principal grad I, ne ofera mai multe informatii:

 “Pielea este un organ multifunctional care constituie o bariera protectoare fata de agentii nocivi din mediu (substante chimice, microbi, toxine, radiatii ultraviolete, substante alergizante etc.), asigura o protectie mecanica, ajuta la mentinerea unei temperaturi constante a corpului, impiedica pierderea apei si a electrolitilor, contribuie la mecanismele imunologice de aparare ale organismului, este un analizor senzitiv (fiind implicata in perceptia tactila, a caldurii, frigului, durerii, pruritului etc), are o functie metabolica (sintetiza vitaminei D sub actiunea radiatiilor ultraviolete, metabolizarea hormonilor androgeni, reglarea greutatii organismului etc.) si indeplineste o importanta functie psiho-sociala.

Functia de bariera a pielii este asigurata in special de stratul exterior al acesteia, stratul cornos. Departe de a fi un simplu strat inert care inveleste pielea la exterior, cum a fost considerat mult timp, stratul cornos este biologic activ. Acesta este alcatuit din mai multe straturi de celule fara nucleu inglobate intr-un „mortar” intercelular format din lipide hidrofobe (ceramide, colesterol si acizi grasi liberi). Functia de bariera se formeaza in viata intrauterina, in cel de-al treilea trimestru; de aceea, la prematuri functia de bariera a pielii este deficitara.
img/director_img/masaj.gif

Pastrarea integritatii cutanate are o importanta deosebita. In mod particular, acest fapt este mai important in cazul nou-nascutilor, care sufera o serie de transformari in procesul de adaptare de la mediul intrauterin, umed, la mediul extrauterin. Dupa pierderea stratului protector reprezentat de vernix caseosa (recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii sunt ca la nou-nascutul la termen vernix caseosa sa nu fie indepartat timp 6 ore) si a descuamarii straturilor superioare, pielea este expusa unui mediu mult mai uscat decat cel in care s-a dezvoltat fatul.”

Medicul continua prin a explica faptul ca la nastere, suprafata pielii are un pH relativ neutru (aproximativ 6.5). In urmatoarele saptamani, ca urmare a modificarilor de la nivelul pielii (transpiratie, sebum, activitate a microorganismelor, eliberare de acid lactic si acizi grasi de la nivelul stratului cornos), in urma carora se formeaza la suprafata pielii „mantaua acida”, pH-ul scade la aproximativ 5.5. Aceasta valoare este optima pentru functiile de aparare antimicrobiana si de bariera. Pastrarea vernix caseosa grabeste procesul de acidifiere de la suprafata pielii.”

De fapt, pielea bebelusului tau necesita mult mai mult timp pentru a se dezvolta. La inceput, pielea sa este foarte permeabila, substantele aplicate pe piele fiind foarte usor de absorbit. Deoarece suprafata pielii in cazul nou-nascutiilor este mult mai intinsa in comparatie cu greutatea lor corporala, absorbtia, dar si pierderea este mult mai mare. Acest fapt poate predispune pielea la uscare, in special in timpul baitei.

De aceea, produsele pentru ingrijirea pielii uscate, foarte sensibila, trebuie sa contina cat mai putine ingrediente si un sistem delicat de protectie, fara alcool sau sapun.

Nivea BABY vine in ajutorul parintilor cu noua gama NIVEA Baby NUTRISENSITIVE, un program in trei pasi care ofera protectia zilnica pentru pielea uscata si extrem de sensibila a bebelusului tau.

img/director_img/bebe_fund.gifIngrijirea in 3 pasi cu ajutorul gamei NUTRISENSITIVE: curatare ultra-delicata, hidratare intensiva, calmare a zonelor delicate, nu ofera numai o piele sanatoasa inca de la inceput, dar ajuta si la prevenirea uscaciunii si sensibilizarii pielii.

Curatarea pielii delicate a bebelusului ar trebui facuta cu multa delicatete pentru a evita indepartarea lipidelor si a elementelor hidratante de la suprafata ei. Curatarea ultra-delicata cu ajutorul Lotiunii NUTRI SENSITIVE, indicata pentru fata, corpul si parul bebelusului tau, permite mentinerea functiilor de protectie proprii pielii. Aceasta curata delicat, nu contine sapun si reface rezerva de lipide a pielii.

Vorbind despre factorii care pot duce la uscarea pielii bebelusului, medicul Vasile Benea subliniaza: „Ca urmare a proceselor adaptative la mediul extern si a formarii rapide a stratului cornos, pielea nou-nascutilor este mai uscata si se descuameaza (scuamele sunt constituite din grupuri de celule de la suprafata pielii care se desprind in exces); se apreciaza ca aproximativ 90% dintre nou-nascuti au cel putin o zona de piele uscata. Pielea uscata isi pierde stralucirea, este mata, cu santurile fiziologice accentuate, aspra la pipait, devine fragila, pruriginoasa si se descuameaza in exces. Aceste fenomene sunt mai accentuate la prematuri. La acestia, functia de bariera cutanata este afectata; in consecinta, se asociaza o susceptibilitate crescuta fata de infectii, agentii externi pot traversa mai usor pielea, iar pierderile de apa transepidermice sunt crescute fata de nou-nascutii la termen. Afectarea functiei de bariera cutanata poate persista la prematuri timp de cateva saptamani.”

img/director_img/urs_puf.gifIngrijirea intensiva si regulata (cel putin o data pe zi) a pielii micutului cu un produs intens hidratant intareste functia de bariera naturala de protectie a pielii si reface rezerva de lipide proprii acesteia. Hidratarea intensiva este cel de-al doilea pas din procesul de ingrijire a pielii bebelusului tau. Laptele de corp NIVEA Baby NUTRISENSITIVE ajuta la mentinerea functiei pielii de bariera naturala de protectie prin refacerea rezervei de lipide si oferirea unei hidratari pe termen lung care protejeaza. Acesta poate fi folosit imediat dupa imbaiere, recomandat chiar si pentru masajul corpului bebelusului.

Daca termenul de piele uscata nu ne-a atras indeajuns atentia, doctorul Vasile Banea ne evidentiaza mai multe afectiuni cutanate ale bebelusilor in care pielea uscata reprezinta principala caracteristica clinica:

 „Pielea uscata (xerodermia) este intalnita si intr-o serie de afectiuni cutanate, cum ar fi dermita atopica, psoriazisul vulgar, ihtiozele etc.”

Dupa curatarea si hidratarea intensiva a pielii bebelusului tau urmeaza ultimul pas necesar pentru ca bebelusul tau sa aiba o piele sanatoasa si anume, calmarea zonelor uscate, inrosite sau cu mancarimi.

O crema cu ingrediente antiinflamatorii este ceea ce ii trebuie pielii bebelusului in aceste momente. Crema nutritiva NUTRISENSITIVE reface una din functiile barierei de protectie a pielii. Ingrijirea intensiva pentru zonele vatamate calmeaza pielea cu ajutorul ingredientelor antiinflamatorii. Formula sa pe baza de extract de ulei de masline, musetel, oxid de zinc si pantenol, confera ingrijire maxima, prin formarea unui strat protector care previne deshidratarea pielii si nu in cele din urma, confera catifelare pielii bebelusului tau.

img/director_img/baita_bebe1.gif„In dermita atopica, pielea uscata, pruriginoasa reprezinta principala caracteristica clinica a bolii. Uscaciunea pielii se datoreaza in special tulburarii genetice a metabolismului lipidelor epidermice (in special tulburari ale metabolismului acizilor grasi esentiali si ale sintezei ceramidelor), cu afectarea structurii pielii si a functiei de bariera. De asemenea, in dermita atopica scade numarul granulelor de keratohialina si, implicit, a filagrinei, proteina bazica implicata in formarea NMF (natural moisturizing factor), o combinatie de lipide naturale care asigura hidratarea tegumentara si mentine elasticitatea pielii.

In psoriazis, datorita modificarilor inflamatorii, se produc perturbari in metabolismul lipidelor epidermice (ceramide, colesterol, acizi grasi) si al filagrinei, ce au drept rezultat scaderea capacitatii de retinere a apei si alterarea functiei de bariera.

In unele ihtioze este afectata o enzima ce asigura scindarea cholesterol sulfatului ce leaga celulele epidermului; astfel, nu se mai produce descuamarea fiziologica, pielea ingrosandu-se si capatand un aspect ca ‚solzii de peste’.”

Pielea bebelusului tau este un strat unic si esential pentru protejarea sa de lumea inconjuratoare, aceasta joaca un rol foarte important atunci cand vine vorba de sanatatea bebelusului tau, ea protejeaza eficient impotriva iritatiilor, toxinelor si infectiilor. De aceea, bebelusul tau trebuie sa primeasca cea mai buna si cea mai atenta ingrijire. Totusi, domnul doctor Vasile Banea subliniaza ca „uscaciunea si descuamarea pielii pot fi accentuate de utilizarea inadecvata a sapunurilor, detergentilor sau a lotiunilor, de calitatea indecvata a apei si imbracamintei, de anotimp etc.”

Articole recomandate

Citeste si despre