Articol scris la sugestia cititoarei noastre
Olivia Meridu
Curatarea in siguranta a urechilor bebelusului este unul dintre cele mai problematice aspecte ale igienei personale. Pentru parinti, mai ales, ideea de a curata sau nu urechile bebelusului si cum trebuie curatate acestea creeaza adesea confuzie.
Pe de o parte, acumularea de ceara in urechi si crearea de dopuri este de-a dreptul inconfortabila. Pe de alta parte, curatarea urechii interne poate duce la aparitia infectiilor sau la ranirea timpanului bebelusului.
Medicii recomanda ca urechiusele bebelusului sa fie curatate doar cu un prosopel umed, doar pe urechea externa (pavilionul urechii si in spatele urechii). Nu este recomandat sa folosesti betisoare de urechi pentru a curata canalul urechiusei celui mic.
Este foarte important de mentionat faptul ca ceara din urechi nu este murdarie, asa cum tind sa creada majoritatea parintilor. Dimpotriva, ceara este parte a sistemului nostru natural de aparare, rolul acesteia fiind acela de a proteja urechea internade mizerie.
Urechea umana produce ceara continuu pentru a-si proteja canalul auditiv. Tot ce trebuie sa faci este sa lasi ceara sa iasa singura din ureche, ea impingand astfel spre exterior toate particulele de praf si mizerie, si doar atunci sa o cureti, fara sa intervii pe canalul urechii bebelusului tau.
Nu folosi betisoare de urechi pentru bebelus
Nu introduce niciodata betisoare igienice, degetul sau alte produse de curatare in canalul urechii bebelusului tau. Chiar si cel mai usor contact ar putea rani timpanul copilului. Betisoarele de urechi pot rani timpanul bebelusului sau pot impinge ceara pe canal, crescand astfel riscul de infectii.
Exista pe piata si betisoare special create pentru a curata urechile bebelusilor, care nu permit ca betisorul sa ajunga prea adanc pe canalul auditiv al celui mic, dar chiar si acestea trebuie folosite cu multa atentie de catre parinti.
De asemenea, trebuie sa ai grija ca apa sa nu intre in urechea bebelusului in timpul baitei, acest lucru putand duce la aparitia infectiilor.
Se intampla uneori ca ceara sa se acumuleze si sa creeze dopuri in urechi. Daca esti ingrijorata in aceasta privinta nu ai decat sa vorbesti cu medicul specialist in ORL. El va analiza urechea celui mic, iar daca ceara s-a acumulat, medicul o va elimina si va examina urechea pentru a preveni infectiile.