Dr. Alina Pop-Began
Nu este o varsta fixa la care apare sau o durata precisa a acestei descuamari: la unii sugari apare mai devreme la altii mai tarziu. La unii (in special la cei nascuti prematur) acest proces, este mai intens si poate dura mai mult timp.
Aceasta descuamare va disparea de la sine si nu e nevoie de tratament special. Singurele masuri care sunt necesare sunt cele de igiena riguroasa, deoarece zonele descuamate reprezinta porti de intrare pentru germeni si trebuie prevenita infectia acestora.
Daca este foarte pronuntata descuamarea, se poate tampona zona respectiva cu ceai de musetel sau ulei caldut; aplicarea dupa baita a unui strat subtire de ulei de corp nu este contraindicata, dar trebuie evitat excesul de creme, uleiuri si alte produse cosmetice; de asemenea se va evita frecarea pielii si utilizarea excesiva a sapunului (care irita pielea) si in nici un caz nu se vor aplica unguente sau solutii cu antibiotice, deoarece acestea pot favoriza aparitia micozelor (infectii date de ciuperci).
Cel mai bine este sa mentineti pielea curata si sa retineti ca aceasta descuamare nu reprezinta o boala, ci este o etapa fiziologica in dezvoltarea pielii bebelusilor.