Atunci cand bebelusul se naste, el stie sa respire doar pe nas, de aceea este foarte important ca micutul sa aiba caile nazale desfundate. Multi parinti se confrunta frecvent cu problema nasului infundat la bebelusii lor.
Cresterea mucusului nazal datorita unei raceli sau a unei alergii poate determina ca respiratia bebelusului sa fie zgomotoasa pentru ca ei respira mai mult pe nas decat pe gura, iar narile lor sunt foarte micute, ei nu isi pot sufla inca nasucul pentru a indeparta mucusul. Frecvent, la bebelusii sub 4 luni, nasul infundat poate intrerupe alaptarea si somnul.
Niciunui parinte nu ii place sa il vada pe bebelusul sau racit, din pacate raceala este o parte din copilaria sa, iar un nasuc infundat reprezinta pentru el un adevarat disconfort.
Medicamentele
Din nefericire, bebelusii nu pot lua aceleasi medicamente care sunt eficiente pentru adulti sau copiii de varste mai mari, de aceea trebuie sa apelam la alte modalitati de a-le desfunda nasul bebelusilor, cele mai eficiente fiind: congestia nazala, spray-urile pe baza de sare si pompitele nazale. Inainte de a folosi orice spray nazal sau alte medicamente, este recomandat sa ceri sfatul pediatrului tau, pentru ca bebelusul tau sa fie in siguranta.
Majoritatea parintilor sunt tentati sa le dea bebelusilor aspirina inca de la primele semne de raceala. In niciun caz nu se administreaza aspirina deoarece aceasta poate provoca o complicatie foarte grava numita Sindromul Reye, care afecteaza sistemul nervos si ficatul, nediagnosticat si netratat acesta poate fi fatal.
Picaturile
Picaturile vasoconstrictoare care in mod obisnuit sunt folosite pentru desfundarea nasului sunt contraindicate la bebelusi, ele fiind foarte periculoase datorita substantei efedrina pe care o contin. Acestea se absorb la nivelul mucoasei nazale si pot ajunge in vasele de sange de la nivelul sistemului nervos provocand afectiuni neurologice foarte grave.
Picaturile pentru desfundarea nasului pe baza de nafazolina si oximetazolina sunt si ele contraindicate la bebelusi, acestea pot determina edemul cerebral acut. De asemenea se evita leacurile babesti precum frectia cu diverse solutii, geluri aromatizante, uleiuri sau creme, acestea pot fi si ele fatale bebelusului sau il pot lasa cu sechele.
Cum se desfunda nasucul bebelusului?
Pentru ca nici pentru bebelus aceasta activitate nu este una foarte placuta, nu uita sa vorbesti cu el, incearca sa ii distragi atentia pentru a putea pune in mod eficient picaturile in nas.
Mai intai, trebuie sa observi daca mucusul s-a intarit sau s-a uscat. Daca este cazul, va trebui mai intai sa-l umezesti inainte de a folosi pompita de aspirare. Pentru umezirea mucusului poti cumpara picaturi de sare de la farmacie sau le poti prepara acasa dizolvand un sfert de lingurita de sare in apa calda. Nu folosi picaturile de sare mai mult de 4 ori pe zi, acestea pot usca nasul si irita narile bebelusului.
In primul rand, aseaza langa tine pe un prosop tot ceea ce ai nevoie: picaturile de sare, o pipeta, servetelele si pompita de aspirat. Apoi, aseaza-l pe bebelusul tau in poala cu capul intre genunchi si picioarele pe burta ta, lasandu-i capul sa alunece usor pe spate.
Acest proces trebuie sa fie unul bland. Vorbeste cu bebelusul tau pentru a nu se misca prea mult si pentru a evita ca tu sa actionezi prea agresiv, avand ca si consecinte inflamarea tesutului nazal, care poate agrava congestia.
Cu ajutorul unei pipete pune in fiecare nara 1-2 picaturi de sare, incercand sa ii tii capul nemiscat pentru cateva secunde. Urmatorul pas este curatarea mucusului cu pompita de aspirat.
Strange intre degete capatul cauciucat si introdu-l intr-una din nari. Desfa incet degetele pentru a permite aspirarea mucusului. Dupa ce cureti o nara, arunca continutul de mucus intr-un servetel, apoi repeta procesul si pentru cealalta nara.
In cazul in care observi ca nasul bebelusului tau este inca infundat, repeta intreg procesul dupa cateva minute pentru a-i oferi timp sa se linisteasca. Dupa fiecare utilizare a pompitei aspiratoare, nu uita sa o speli cu o solutie de apa cu sapun, clatind apoi din abundenta cu apa curata.
Daca aerul este prea uscat in camera poti folosi un umidificator, iar daca este prea umed, aeriseste mai des incaperea. In mod normal, dupa 1-2 saptamani, bebelusii scap de problema nasului infundat, insa fii atenta si consulta medicul daca apare unul dintre urmatoarele simptome:
mucusul nazal este verde
respiratia este dificila, rapida
tusea este persistenta
buzele sunt albastre
pierderea apetitului
stare de somnolenta excesiva
febra
Articole recomandate
Citeste si despre
HOROSCOP SAPTAMANAL: 18-24 noiembrie 2024. Pluto, planeta renasterii, se muta...
Avertizare meteo de ninsori abundente si temperaturi scazute! Un vortex polar...
HOROSCOP 19 noiembrie 2024. Pluto, planeta transformarii, intra in Varsator
Bucuresti, orasul cu 5 targuri de Craciun: De la cel mai mare brad hibrid la...
Sarbatoare 21 noiembrie 2024: Intrarea Maicii Domnului in Biserica. Prima zi...
Mai multe noutati