Articol scris la sugestia cititoarei noastre
Mariana Albu
Atunci cand vine iarna, este important sa te asiguri ca bebelusului tau ii este cald si bine. Toti parintii vor ca bebe sa se simta confortabil si sa nu-i fie frig iarna.
Pentru ca bebelusii cantaresc mai putin decat adultii, ei pierd mai usor si mai rapid caldura. De aceea, in lunile reci de iarna, este vital sa il tii la caldurica.
In timpul iernii, bebelusii chiar ar trebui imbracati bine pentru a fi mereu la caldura. Corpul celor mici nu este inca suficient dezvoltat si nu-si poate regla foarte bine temperatura optima. De aceea, rolul parintilor este unul foarte important si ei trebuie sa aiba mare grija atunci cand aleg hainutele de iarna pentru cei mici.
Hainele groase si pufoase sunt in general cele mai potrivite pentru a mentine o temperatura optima a corpului bebelusului de la cap, pana in varful degetelelor de la picioare. Daca bebelusul petrece mai mult timp afara in timpul iernii, va avea nevoie de un costum special de iarna pentru bebelusi, gros si calduros.
Totusi, aceste costume sunt destul de problematice si dificil de folosit mai ales atunci cand se pune problema schimbarii scutecelor sau cand este vorba despre o iesire neprogramata. Jachetele de iarna sunt mult mai confortabile pentru cei mici, dar nu au capacitatea sa ofere aceeasi protectie din cap pana-n picioare in fata frigului.
O idee buna este sa-ti imbraci bebelusul cu mai multe haine, fiind mai usor de dezbracat sau de adaugat, in functie de variatiile de temperatura.
Iata cateva sfaturi pentru ca bebelusului tau sa ii fie mereu cald si bine, fie ca sunteti la plimbare in parc, fie ca sunteti acasa si nu stii cum sa ii asiguri caldura peste noapte.
Cum mentin temperatura optima a corpului bebelusului peste noapte fara a-l infofoli?
Nu este bine sa il invelesti cu prea multe paturi noaptea. Bebelusii, in timpul somnului, se misca foarte mult si isi pot trage paturile peste fata, crescand, astfel, riscul de sufocare.
Pentru a reduce acest risc, expertii recomanda sa il asezi pe bebe pe spate, sa nu il invelesti cu nimic, sa nu folosesti perne si, cel mai important, sa nu lasi in patutul lui alte obiecte, precum jucariile.
Totusi, trebuie sa te asiguri ca imbracamintea pe care o poarta ii va oferi caldura necesara. In cazul in care peste noapte este mai racoare in camera unde doarme cel mic, poti folosi un sac de dormit special conceput pentru bebelusi.
Acesta reprezinta o alternativa ideala pentru patura. Este simplu de folosit pentru ca se inchide cu un fermoar in partea din fata, poate fi pus foarte usor peste pijama si, neavand maneci, bebe isi poate misca mainile in timp ce restul corpului ramane acoperit si la caldura.
Daca tii neaparat sa il invelesti cu o patura, aceasta trebuie sa fie subtire si nu trebuie ridicata decat pana sub bratele bebelusului, iar apoi prinsa sub saltea.
Alege un asternut din flanel pentru patutul bebelusului tau.
Pijamalele dintr-o singura piesa il ajuta pe bebelus sa ii fie cald pe tot timpul noptii. Pentru siguranta, imbraca-l si cu un maiou pe sub pijama.
Sfat: Foloseste un termometru de camera pentru a mentine temperatura constanta si confortabila pentru bebelus (in jur de 22 de grade Celsius).
Cum il imbrac pe bebe cand iesim la plimbare in parc?
Daca vrei sa il scoti la plimbare pe micut in diminetile de iarna, trebuie sa te trezesti devreme. Ai multe de pregatit si bebelusul tau s-ar putea sa nu fie prea cooperant cand incerci sa il imbraci cu al treilea rand de haine.
Iata cateva lucruri pe care le poti folosi pentru a grabi procesul si pentru a simplifica lucrurile pentru amandoi:
O salopeta de iarna ofera o protectia necesara impotriva frigului si zapezii. De indata ce bebelusul tau este imbracat pentru ziua in curs, atunci cand vrei sa iesi din casa sau sa cobori din masina ii pui salopeta pe deasupra si gata. Majoritatea salopetelor sunt prevazute cu gluga. Cauta haine cu un strat izolant bun si cu material impermeabil pe deasupra (flanel, lana, microfibra).
Stiai ca majoritatea caldurii din organism este eliberata la nivelul capului? Ne este frig la nivelul zonelor neacoperite, expuse direct aerului rece si anume la nivelul capului, gatului si extremitatilor, insa la nivelul capului se pierde aproximativ 90% din caldura corpului.
Asadar, nu uita sa ii pui intotdeauna ceva pe cap inainte sa il scoti afara iarna. Daca manutele lui sunt expuse, pune-i o pereche de manusi. De asemenea, asigura-te ca sosetele si incaltamintea pe care o poarta bebelusul tau sunt foarte calduroase.
In zilele extrem de reci, poti sa infasori bebelusul intr-o patura, peste salopeta. Totusi, nu folosi o patura alunecoasa - bebelusul ti-ar putea cadea din brate. Paturile create special pentru a se atasa de carucior sau de un scaun pentru masina sunt prevazute cu o centura cu arici pentru a evita alunecarea.
Atunci cand intri intr-o incapere, chiar daca este vorba doar de supermarket, da-i jos bebelusului hainuta de deasupra ca sa nu transpire. In caz contrar, cand va iesi din nou afara la aerul de iarna i se va face frig daca va fi transpirat.
Daca l-ai acoperit cu o patura in masina, da-o jos dupa ce se incalzeste masina.
Sfat pentru siguranta: Centurile de la scaunul pentru masina trebuie sa stea bine pe corp, pentru a functiona in mod corect in caz de accident. Asadar, asigura-te ca bebelusul tau nu poarta haine prea voluminoase pentru scaunul de masina si evita sa pui paturi ca sa acoperi bebelusul si apoi sa prinzi centura.
Imbraca-l mai bine in haine care permit centurilor sa se prinda intre picioare si ajusteaza centurile in asa fel incat sa nu il deranjeze. Poti folosi paturile peste centuri, in loc sa le pui sub acestea.