Articol scris la sugestia cititoarei noastre
Sorina Mateescu
Schimbatul scutecelor, de multe ori, nu este tocmai o experienta placuta pentru bebelusul tau. Cand tu ai terminat si esti fericita ca ai dus aceasta misiune la bun sfarsit, in majoritatea cazurilor, bebe este irascibil si plange pentru ca nu i-a placut deloc aceasta actiune care l-a intrerupt din gangurit si din joc.
Cea mai buna modalitate de a readuce zambetul pe buzele bebelusului tau este sa te joci cu el imediat dupa ce ai terminat de schimbat scutecul, iar atunci cand temperatura de afara o sa scada, iar frigul se va instala, tu si bebelusul tau veti avea ocazia de a petrece mult mai mult timp impreuna, in casa. Ne-am gandit din timp la cateva activitati distractive la care tu si bebelusul tau puteti recurge atata timp cat sunteti prinsi in casa.
Zambete de 0 - 3 luni
La aceste varste, comunicarea cu nou-nascutul se face prin incurajarea si stimularea simturilor sale cu texturi interesante, mirosuri, sunete si tipare.
Abracadabra! Leaga panblici sau materiale colorate de o lingura de lemn si flutur-o prin fata bebelusului tau. Acesta bagheta magica are puterea de a transforma orice fata de bebelus incruntata intr-una cu un zambet colorat.
Mami e magician! Umple o cutie sau o punga cu obiectele cu care se joaca bebelusul tau sau ii sunt familiare. Apoi, in fata lui, scoate cate un obiect pe rand ca un magician. Daca te vei alatura jocului si tu vei parea surprinsa, bebelusul tau va fi si el uimit de fiecare obiect in parte.
Dansam, zambim! Dansati impreuna sub forma unui leganat pe o melodie linistita, este o adevarata experienta de relationare pentru tine si bebelusul tau, mai ales daca el este indispus sau obosit. De asemenea poti sa incerci sa dansezi intr-un stil amuzant sub privirile sale, pentru el va fi foarte distractiv!
Jocurile ne aduc un altfel de zambet la 4 - 9 luni
Incepand cu varsta de 4 luni, bebelusul tau va fi mult mai receptiv si se poate bucura de o implicare mai profunda atunci cand vine vorba de momentul de joaca alaturi de tine.
Gadi-gadi! Bebelusul tau va adora atingerea mamei gadilitoare. Chicoteala lui bebe va incepe de vreme ce va vedea manutele mamei venind spre el.
Avion cu motor, ia-l si pe bebe in zbor! Incepand cu varsta de 4 luni, bebe isi va putea tine capul drept, motiv pentru care daca il ridici in aer ca pe un avion sau racheta, lucrurile se vor petrece in siguranta. Nu te ingrijora, bebe va fi mai mult decat incantat, iar pe langa chicoteala si rasete, iti va arata ca mai vrea.
De-a v-ati ascunselea. Acest joc nu va deveni niciodata plictisitor pentru copii. Foloseste-ti imaginatia: ascunde-te dupa un prosop sau usa, pune-ti o palarie caraghioasa sau doar pune-o o fata amuzanta. Bebelusul tau va rade de fiecare data cand vei iesi la iveala, garantat!
Distractia la 10 - 16 luni
Odata cu varsta de 10 luni, bebelusul incepe sa faca progrese vis-a-vis de coordonare, de aceea este timpul sa il stimulezi sa participe la activitati prin care isi poate folosi abilitatile motorii.
Decoram, redecoram! Rasfata-l pe bebelusul tau si lasa-l sa aranjeze, sa rearanjeze, sa umple si sa goleasca obiecte. Ofera-i o cutie plina cu jucarii sigure, aceasta ii va oferi garantat cateva ore de distractie.
Misiune indeplinita! Atunci cand bebe incepe sa se miste prin casa, jucariile care se pot deplasa sau o cutie mai mare sunt ideale pentru el. El le poate muta prin casa, i se va parea o misiune foarte importanta si amuzanta. Aceasta activitate il va incuraja sa invete sa mearga.
Boom, bang, bang! Jucariile sau obiectele care produc zgomote sunt absolut fascinante pentru bebelusi. Ofera-i obiecte pe care le poate ciocni intre ele sau le poate zdruncina, precum o lingura de lemn si o tigaie. Bang, bang ce ne distram!
Cursa cu obstacole. Pe locuri, fiti gata, start! Atunci cand bebe incepe sa mearga de-a busilea sau incepe sa cerceteze casa, ii poti realiza o pista cu obstacole precum perne, agende, parinti, animale din plus sau hainutele.