Articol scris la sugestia cititoarei noastre
Petronela Sterpu
Sughitul la bebelusi, pe cat este de ingrijorator pentru parinti, mai ales pentru cei care sunt la primul copil, pe atat este de normal.
In primele sale luni de viata, poti fi sigura ca bebelusul tau va sughita la intervale regulate. Acest lucru se intampla cel mai adesea dupa ce bebelusul este hranit. Vestea buna este ca acest lucru este foarte normal si nu ai de ce sa-ti faci griji.
Sunt foarte multe sanse ca fiecare mamica sa-si fi simtit bebelusul sughitand inca de cand acesta era in burtica. Studiile au aratat ca sughitul fatului poate aparea inca din a 6-a saptamana de la conceptie. Cu toate acestea, mama nu le poate simti decat in al doilea trimestru de sarcina.
Sughitul apare atunci cand diafragma (muschiul care ne ajuta sa respiram) se contracta fortat. Motivul pentru care bebelusii sughita mai mult decat adultii nu este cunoscut.
Cea mai probabila cauza a sughitului la bebelusi este imaturitatea organelor lor interne. Pe masura ce bebelusul tau creste si se maturizeaza, sughitul se va reduce in intensitate si frecventa. Cel mai adesea, dupa varsta de un an, sughitul apare la cei mici ca si la un adult.
Reprizele de sughit pot dura de la un minut pana la jumatate de ora sau chiar o ora, dar nu vor face nici un rau bebelusului tau.
Ce poti face?
Nu ai prea multe lucruri de facut pentru a reduce sughitul bebelusului tau. Este sigur insa ca nu trebuie sa incerci aceleasi metode pe care le aplici in cazul tau atunci cand vrei sa te opresti din sughitat.
Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru bebelusul tau este sa ai rabdare pentru ca sughitul sa treaca de la sine si sa incerci sa-i distragi atentia atunci cand acesta este mai persistent.
Tapoteaza-ti bebelusul pe spate. Pune-l pe umarul tau, ca atunci cand il ajuti sa regurgiteze si tapoteaza-l usor cu mana pe spate. Acest lucru il va ajuta sa elimine aerul ingerat in timpul mesei.
Verifica tetina biberonului. Pentru ca bebelusul tau sa nu se inece atunci cand este hranit cu biberonul, gaura tetinei nu trebuie sa fie nici prea mare, nici prea mica. Poti verifica intorcand biberonul cu tetina in jos. Laptele trebuie sa curga in picaturi, nu continuu sau sa nu curga deloc.
Nu intarzia orele obisnuite de masa doar pentru ca bebelusul tau sughita. Sughitul nu are nici o legatura cu masa si, mai mult decat atat, faptul ca bebelusul este hranit l-ar putea ajuta sa scape de sughit.
Nu-ti hrani bebelusul mai mult decat trebuie. In primele luni de viata, daca bebelusul tau sughita dupa fiecare masa, cauza ar putea fi aceea ca primeste prea multa hrana. Incearca sa-l hranesti mai des si in portii mai mici. Nu-l forta niciodata pe cel mic sa manance mai mult decat vrea.
Cand anunti medicul?
Daca ti se pare ca reprizele de sughit ale bebelusului tau sunt foarte dese sau acestea sunt insotite de voma si iritabilitate trebuie sa anunti medicul.
Nu uita: Bebelusul tau nu este deloc deranjat de faptul ca sughite. Mai mult decat atat, s-ar putea intreba chiar de ce nu sughite toata lumea.