Pentru a intelege ciclul menstrual normal este de ajutor impartirea lui in faze menstruale: faza foliculara, faza ovulatorie si faza luteala. Durata medie a unui ciclu menstrual este de 28 zile, cu variante ale normalului cuprinse intre 21 - 45 zile.
Pe parcursul unui ciclu menstrual se produc modificari hormonale, modificari la nivel ovarian si la nivel uterin.
I. Faza foliculara
Presupune cresterea la nivelul ovarului a unui grup de foliculi. Procesul de dezvoltare se desfasoara sub actiunea combinata a FSH (hormon foliculo-stimulant), LH (hormon luteinizant) si a hormonilor estrogeni. Are ca rezultat selectarea dintre acestia a unui folicul dominant.
La nivel uterin, pe parcursul acestei prime faze, se produce o proliferare a endometrului (mucoasa uterina) sub influenta hormonilor estrogeni. Astfel endometrul va creste de la 0,5 mm pana la aproximativ 6-8 mm pe parcursul fazei proliferative, pregatind locul de implantare al blastocistului (embrionul de ziua 5).
II. Faza ovulatorie
Ovulatia reprezinta maturarea si eliberarea ovocitului de catre foliculul dominant sub actiunea LH (hormon luteinizant) care atinge in aceasta perioada un varf al intensitatii. Ovocitul va fi captat de catre trompa uterina.
III. Faza luteala
Foliculul dominant rupt (ramas in urma ovulatiei) va forma corpul galben, importanta sursa de progesteron. Durata de viata a corpului galben este de 14 zile.
In absenta implantarii embrionului la nivel endometrial (deci a unei viitoare sarcini), corpul galben sufera un proces de degenerare si va forma corpul alb (apare pe suprafata ovarului ca o cicatrice, certificand prezenta ovulatiei in ciclul respectiv).
Daca embrionul se implanteaza, acesta va emite semnale care vor pastra corpul galben in viata, fiind sursa importanta de progesteron pana la formarea placentei si contribuind la mentinerea sarcinii.
La nivel uterin, endometrul va fi receptiv la actiunea combinata a hormonilor estrogeni si a progesteronului, trecand in faza secretorie. Endometrul se ingroasa si va fi pregatit pentru implantare.
Exista un interval determinat de timp in care este posibila fixarea embrionului numita "fereastra de implantare".
In absenta implantarii embrionare si ca o consecinta a degenerescentei corpului galben (deci a reducerii sintezei de progesteron), endometrul se va destabiliza si va duce la aparitia menstruatiei cu reluarea unui nou ciclu menstrual.
Iti poti calcula perioada fertila din fiecare luna folosind Calculatorul de fertilitate.