7 sfaturi pentru organizarea bugetului familiei

/ / Modificat: 2018-05-21
7 sfaturi pentru organizarea bugetului familiei

Intocmirea unui buget care sa functioneze pentru tine si familia ta nu este intotdeauna un lucru usor. Urmareste recomandarile de mai jos pentru a elimina datoriile, pentru a scadea cheltuielile si nu in ultimul rand pentru a economisi bani. KRUK Romania iti pune la dispozitie aici o serie de articole si calculatoare cu ajutorul carora sa organizezi bugetul familei. De asemenea, urmareste recomandarile de mai jos pentru a scapa de datorii, pentru a reduce cheltuielile si nu in ultimul rand, pentru a economisi bani.

1. Planifica bugetul familiei

Primul pas pe care trebuie sa-l faci atunci cand planifici bugetul familiei este sa urmaresti veniturile si cheltuielile. Ca sa faci asta trebuie sa strangi toate facturile, chitantele, bonurile, fluturasii de salariu, cardurile de credit, extrasele de cont – toate acestea arata banii care intra si ies din bugetul familiei tale. Pentru a-ti gestiona mai bine banii noteaza intr-un tabel toate aceste cheltuieli si venituri.

Este util sa tii evidenta si sa clasifici cheltuielile, astfel incat sa stii unde poti face ajustari. Acest lucru te va ajuta sa identifici pe ce cheltui cei mai multi bani si unde ar fi mai usor sa reduci.

Incepe prin notarea tuturor cheltuielilor fixe. Acestea sunt facturi lunare obisnuite, cum ar fi chiria sau ratele la banca si utilitatile. Este putin probabil sa fii capabil sa renunti la acestea, dar poate fi de ajutor daca vei sti cat de mult reprezinta din venitul lunar al familiei.

Urmatoarea lista - toate cheltuielile variabile, adica cele care se pot schimba de la o luna la alta, cum ar fi mancarea, benzina si divertismentul. Aceasta este o categorie pentru care poti gasi oportunitati de reducere.

Cand lasi sa zboare fiecare luna fara sa ai in vedere un buget, poti sa pierzi anumite oportunitati de a reduce costurile inutile si de a economisi bani. Cateva minute petrecute acum pentru a crea un buget, pot economisi mai tarziu mai multi bani.

2. Stabilirea obiectivelor financiare

Cand te lupti de la luna la luna doar pentru a plati facturile, economisirea banilor pare a fi un obiectiv pe termen lung, de neatins. Indiferent daca doresti sa economisesti bani pentru scoala copilului sau doresti sa strangi bani pentru batranete, stabilirea obiectivelor financiare este un pas important in protejarea viitorului familiei tale.

Nu neglija nici obiectivele pe termen scurt. Obiectivele tale financiare pot include reduceri rapide la facturile de utilitati, factura de cablu, de la telefon si alte cheltuieli care te impiedica sa economisesti mai multi bani in fiecare luna.

3. Scapa de datorii

Atunci cand ai datorii, te poti simti coplesit. Dar atunci cand iti stabilesti obiective realiste, gestionarea datoriilor este usoara. Un plan de gestionare a datoriilor ar trebui sa fie parte din bugetul tau - pentru a-ti putea plati cardurile de credit, creditul de la casa si pentru a elimina datoriile semnificative.

Este posibil sa nu poti achita toate datoriile astazi, dar poti crea un plan realist, care sa te ajute sa platesti aceste datorii. Bugetul iti va arata unde sunt risipiti banii cu dobanzi mari si care sunt cheltuielile inutile. In felul acesta poti identifica spre ce anume este cu adevarat nevoie sa mearga banii tai.

4. Schimba-ti obiceiurile, daca este nevoie

Dupa ce ai facut o lista cu veniturile si cheltuielile, poti incepe sa vezi unde au mai ramas bani sau de unde poti sa tai, ca sa ai bani pentru a-ti atinge obiectivele.

Cheltuielile de genul „imi doresc asta” sunt primele la care ar trebui sa te uiti cand vine vorba de reducerea cheltuielilor.

Poti sari peste o seara la cinema in favoarea unui film acasa? Incearca sa-ti schimbi obiceiul de a merge saptamanal la cinema, pentru a vedea cat de multi bani economisesti. Daca ai ajustat deja cheltuielile pentru dorinte, evalueaza-ti cheltuielile pentru nevoi. Este adevarat ca ai nevoie de internet acasa, dar chiar ai nevoie de cea mai mare viteza de internet?

Astfel de decizii vin cu compromisuri mari, deci asigura-te ca vei cantari cu atentie optiunile.

Sfat: chiar se pot strange o multime de bani din miciile economii. Asa ca nu trece cu vederea lucrurile marunte. S-ar putea sa fii surprins cat de multi bani ai economisit, facand o ajustare minora la un moment dat.

5. Planul pentru situatii de urgenta

Dupa criza financiara din 2008, pana si cele mai bogate familii traiesc cu stresul unei noi crize. Stabilirea unui fond de urgenta te va ajuta sa faci economii pentru cheltuieli neprevazute.

Asigurarile de viata si de sanatate iti pot proteja familia, daca se intampla ceva cu tine. Beneficiile si linistea sufleteasca de a avea asemenea asigurari, depasesc adesea costul.

6. Tine sub control cheltuielile cu mancarea

Redu costurile pentru hrana familiei cu un buget alimentar bine planificat. Economiseste banii pe alimente cu o lista de cumparaturi scrisa acasa si care sa cuprinda retetele preferate ale familiei. Astfel vei sti intotdeauna de ce ai nevoie si poti urmari produsele la reducere. Acest lucru iti pastreaza camara plina, fara a fi nevoie sa platesti pretul integral.

7. Bugetul pentru concediu

Multe persoane cred ca o vacanta dezechilibreaza automat bugetul familiei. Dar lucrurile nu trebuie sa fie neaparat asa. Daca iti planifici totul din timp, poti beneficia de reduceri substantiale.

Daca totusi descoperi ca bugetul familiei nu va permite sa calatoriti, planifica-ti sa petreci concediul aproape de casa. Dar cauta ca fiecare zi sa fie una speciala, prin organizarea unor excursii de o zi sau a unor activitati distractive, care sa se incadreze in bugetul familiei.

Ca sa iti fie mai usor sa tii cheltuielile de zi cu zi sub control si sa gestionezi mai usor bugetul familiei, KRUK Romania iti pune la dispozitie doua instrumente utile!

Calculatorul bugetului personal te ajuta sa controlezi mai usor banii familiei, sa vezi pe ce ii cheltui si unde poti face economii.

Cumperi des dulciuri, haine sau alimente care ajung sa se strice in frigider? Vezi cat de mult cheltui pe astfel de lucruri si afla cum sa economisesti din ele cu ajutorul calculatorului de cheltuieli pus la dispozitie de KRUK Romania.

Articol scris de Gabriela Negulescu, redactor Copilul.ro

Taguri Educatie financiara Economii Bani

Articole recomandate

Citeste si despre