Disconfort in zona genitala? Simptome neplacute in zona genitala la gravide si nu numai

/ / Modificat: 2018-07-26
Disconfort in zona genitala? Simptome neplacute in zona genitala la gravide si nu numai

Multe femei se plang de aparitia unor simptome neplacute in zona genitala: prurit (mancarime), dureri, arsuri sau secretie vaginala. Poate fi semn ca echilibrul florei vaginale e afectat. Dezechilibrul florei vaginale, denumit "disbioza" sau "vaginoza bacteriana", aparuta in sarcina poate creste riscul avortului spontan sau a nasterii premature.

Vaginul este foarte sensibil, iar in sarcina exista si modificari de pH care cresc sensibilitatea la bacterii patogene. Vaginoza bacteriana este definita ca o modificare in mediul vaginal, cauzata de cresterea numarului bacteriilor rele. Gardnerella vaginalis este bacteria cel mai des intalnita ca fiind principalul vinovat al acestei afectiuni.

Cauzele infectiilor genitale la gravide

In mod normal, vaginul contine multe microorganisme bune , precum Lactobacilii, care nu permit altor bacterii patogene sa se inmulteasca pana la un nivel la care sa cauzeze simptome.

Specialistii afirma ca vaginoza bacteriana nu are legatura directa cu viata sexuala, si este, de fapt, o dereglare biologica si chimica a florei normale a vaginului. Femeile insarcinate sunt mai predispuse aparitiei acestei afectiuni.

Din pacate, vaginoza bacteriana poate sa cauzeze complicatii in special in sarcina, putand duce chiar si la nastere prematura. Lactobacilii sunt esentiali in mentinerea unei flore vaginale sanatoase si a functionarii normale a sistemului uro-genital.

lactobaccili

Factori care produc dezechilibrul florei vaginale

Printre factorii principali care produc dezechilibrul florei vaginale chiar si in sarcina, se numara:

  • stresul;
  • slabirea sistemului imunitar;
  • administrarea unor tratamente medicamentoase (antibiotice);
  • modificari hormonale (utilizarea de contraceptive, sarcina, menopauza etc);
  • igiena locala exagerata (dusurile intime frecvente);
  • folosirea unor produse intime neadecvate;

In urma acestor factori, populatia de lactobacilii se reduce nemaiputandu-si indeplini adecvat rolul protectiv, iar bacteriile patogene sau fungii pot prolifera.

Rolul Lactobacililor in echilibrul florei vaginale

Flora vaginala feminina reprezinta un factor important de protectie impotriva proliferarii germenilor patogeni. Ecosistemul vaginal are o populatie compusa din miliarde de bacterii benefice denumite lactobacili. 

Lactobacilii, prin producerea de acid lactic, contribuie la mentinerea echilibrului corect al florei prin crearea unui pH acid in vagin, mediu in care germenii patogeni nu se pot multiplica. De asemenea, lactobacilii sunt esentiali in mentinerea unei flore vaginale sanatoase si a functionarii normale a sistemului uro-genital

Consecintele dezechilibrului florei vaginale

Consecinta acestui dezechilibru o reprezinta aparitia manifestarilor neplacute in zona intima. Se estimeaza ca aproximativ jumatate din populatia feminina a avut cel putin o data in viata manifestari neplacute precum: secretie vaginala, prurit (mancarime), dureri si arsuri. De obicei, in astfel de cazuri, se urmeaza un tratament cu antibiotice, care pe langa germenii patogeni, reduce si numarul lactobacililor. De aceea nu e de mirare ca numeroase femei se confrunta cu recurenta simptomatologiei si implicit afectarea calitatii vietii.

Din pricina sentimentului de jena, femeile nu discuta despre simptomele aparute la nivelul zonei intime ci se retrag si sufera in tacere. Disconfortul intim ajunge sa le afecteze nu doar stima de sine, ci si relatia cu partenerul de viata.

Totodata acest dezechilibru creste riscul de boli ascendente ginecologice, boli cu transmitere sexuala, infectii urinare si complicatii obstetricale.

Ce solutii exista impotriva dezechilibrului florei vaginale

In sarcina, vaginoza bacteriana este periculoasa, asa ca este obligatoriu ca aceasta sa fie tratata cat mai repede si cat mai eficient. Daca in mod normal pentru tratarea ei medicii prescriu antibiotice, in sarcina folosirea antibioticelor trebuie evitata pe cat posibil. O femeie insarcinata care se confrunta cu vaginoza bacteriana trebuie sa apeleze la un tratament cat mai lipsit de riscuri.

Cel mai bun tratament este prevenirea, prin urmare, trebuie sa se acorde o atentie deosebita igienei vaginale: lenjerie de bumbac, produse cosmetice cu pH neutru, evitarea spalaturilor vaginale. De asemenea, in sarcina, vitaminele prenatale au un rol foarte important, prin aportul perfect de vitamine si minerale, care ajuta intreg organismul,

ASTARTE - produs inovativ, unic prin compozitie

Impotriva dezechilibrelor vaginale, iti recomandam ASTARTE, un produs inovativ, recomandat si femeilor insarcinate. Produsul se distinge printr-o combinatie fiziologica de lactobacili, specific selectionati, administrati oral pentru refacerea si mentinerea echilibrului florei vaginale.flora vaginala

Astarte este un produs brevetat care contine 4 tulpini de lactobacili specific destinate pentru confortul femeilor (Lactobacillus crispatus, L. jensenii, L. gasseri si L. rhamnosus). Acesta contribuie la refacerea si mentinerea echilibrului florei intestinale si vaginale astfel sustinand functionarea normala a sistemului uro-genital.

In dezvoltarea produsului Astarte un rol esential a avut procesul de selectie a celor mai adecvate tulpini de lactobacili. In urma unor studii clinice efectuate de o echipa de medici ginecologi si microbiologi din Austria au fost identificate cele 4 tipuri de lactobacili cu influenta particulara asupra sanatatii florei vaginale.

    4 lactobacili.Caracteristicile celor 4 tulpini:

    • Prezente in flora vaginala normala;
    • Predominante, noncompetitive, cu capacitatea de a coloniza si persista la nivel vaginal;
    • Producatoare de acid lactic (necesar mentinerii ph vaginal acid normal), precum si de peroxid de hidrogen;
    • Inhiba cresterea diferitilor germeni patogeni cum ar fi Escherichia coli, Gardnerella vaginalis sau Candida albicans.

        administrare orala

          Produsul Astarte beneficiaza si de avantajele administrarii orale care e mai simpla si igienica, posibil de realizat in orice moment al zilei, fara restrictii, de exemplu legate de perioada menstruala, sarcina, alaptare.

          De asemenea administrarea Astarte nu are legatura cu momentul actului sexual sau cu tipul de contraceptive folosit si nici nu interfera cu administrarea locala a altor produse (ex ovule cu antimicrobiene, antimicotice).

            Astarte, zeita fertilitatii si a sexualitatii, a inspirat numele unui produs inovativ, unic prin compozitie si administrare orala.principala_Astarte

            IMPORTANT: Astarte este un supliment alimentar si nu trebuie sa inlocuiasca o dieta variata si echilibrata si un stil de viata sanatos. Disponibil in farmacii. Pentru mai multe informatii adresati-va medicului sau farmacistului.

            Taguri Igiena intima femei Disconfort sarcina

            Articole recomandate

            Citeste si despre