Infectia respiratorie este una dintre cele mai frecvente boli, deoarece caile respiratorii (gura, nas, sinusuri, gat, laringe, trahee si plamani) formeaza impreuna un sistem care este expus direct influentelor mediului, precum praf, fum, emisii de gaze, bacterii, virusuri si fungi.
In mod normal, organismul este protejat prin propriul sistem imunitar de astfel de agenti patogeni. Un rol important il are si mucoasa care captuseste caile respiratorii. Aceasta in timpul inspiratiei prinde si inglobeaza in mucus cele mai minuscule particule apoi le elimina din organism fie prin miscarile cililor de la suprafata mucoasei si inghitirea mucozitatilor fie prin tuse.
Totusi, in anumite circumstante, acest mecanism de protectie poate fi afectat. Atunci, agentii patogeni actioneaza cu usurinta si pot declansa o infectie la nivelul cailor respiratorii. Mucusul devine mai vascos, cilii nu se mai pot misca si astfel procesul natural de curatare se blocheaza.
Tipuri de tuse si cum se manifesta
Tusea este un simptom frecvent intalnit in majoritatea afectiunilor acute sau cronice ale aparatului respirator, fiind o reactie de aparare a organismului, prin care se indeparteaza secretiile patologice si elementele straine din caile respiratorii. Ea poate fi un act reflex (involuntar) sau voluntar.
In infectiile respiratorii, in functie de productivitatea tusei, putem intalni tuse uscata iritativa sau tuse productiva urmata de expectoratie, cu aparitia sputei.
Tusea umeda, productiva, este folositoare intrucat permite eliminarea secretiilor din caile respiratorii, constituind unul dintre mecanismele de aparare a organismului. Acesta este motivul pentru care nu trebuie suprimata. Expectorantele sunt acele produse care ajuta la stimularea secretiei, lichefierii sau expulzia sputei de la nivelul cailor respiratorii.
Tusea uscata chinuitoare este inutila si cu consecinte neplacute – epuizare, insomnie, poate favoriza infectiile, declansa hemoragii etc. Ea poate fi calmata cu produse care reduc iritatia sau inhibata cu produse antitusive (ex pe baza de codeina).
Exista multe plante care se folosesc ca remedii in tuse sub diferite forme- ceaiuri, tincturi, uleiuri volatile, pastile, siropuri etc.
Dintre acestea patlagina si cimbrul au castigat proba timpului si a eficientei, fiind printre plantele pentru care EFSA ( Autoritatea Europeana asupra sigurantei alimentelor inclusiv suplimente alimentare) a publicat mentiuni de sanatate pe baza dovezilor adunate pana in prezent.
Astfel, Cimbrul ( thymus vulgaris, yzgis) sustine secretia mucusului la nivelul tractului respirator superior, ajuta expectoratia , avand si un efect placut , calmant asupra gatului, faringelui, corzilor vocale, fiind de folos si in tusea uscata. Totodata este cunoscut si un efect antibacterian al cimbrului precum si de sustinere a sistemului imunitar
Patlagina are un efect dovedit calmant asupra gatului, faringelui si corzilor vocale, aducand alinare in cazul iritatiei ( mancarimilor) de la nivelul gatului sau faringelui
Combinatia celor doua plante, cu efect cumulativ, se regaseste intr-un sirop de tuse, produs in Austria de firma de medicamente Pharm. Fabrik Montavit, sub denumirea de Tussavit.
Datorita combinatiei dintre cele 2 plante, siropul poate fi folosit fie in tusea uscata fie in cea productiva, atat de copii, cat si de adulti deoarece:
- Fluidifica si elimina mucusul bronsic
- Amelioreaza accesele de tuse
- Dezinfecteaza mucoasa bucala si faringiana
- Imbunatateste starea generala
- Accelereaza procesul de vindecare
Tussavit sirop de tuse se remarca si printr-un gust placut, fiind acceptat usor de copii.
Tussavit sirop de tuse este un produs din plante ce contine extract fluid de cimbru (Thymus vulgaris/ Thymus zygis) si extract fluid de Patlagina (Plantago lanceolata). Datorita efectului cumulativ al ambelor plante, Tussavit contribuie la functionarea normala a sistemului respirator si confera alinare in cazul iritatiei gatului sau faringelui.
Produsul este un supliment alimentar si nu trebuie sa inlocuiasca o dieta variata si echilibrata si un stil de viata sanatos. Tussavit sirop de tuse se gaseste in farmacii.
Pentru mai multe informatii asupra efectelor acestui produs sau modului de administrare va rugam sa adresati medicului sau farmacistului!