Cum previi si tii in frau racelile copiilor vara
Sezonul racelilor si gripelor se termina oficial primavara, insa si vara, atunci cand este cald, putem raci la fel de usor. Copiii sunt insa cei mai vulnerabili in fata infectiilor respiratorii vara, iar un episod de boala ne poate lua pe nepregatite, mai ales atunci cand suntem in vacanta sau tocmai ne pregatim sa plecam. De ce racesc totusi copiii si vara si ce putem face pentru a preintampina si trece mai usor peste aceste episoade, va invitam sa aflati in randurile de mai jos.
Virusurile si germenii sunt cauza principala a racelilor si a gripelor. Daca rinovirusurile sunt mai raspandite primavara, vara sunt mai active virusurile ECHO si Coxsakie. Odata patruns in organism, virusul se poate atasa pe mucoasa nazala, bucala sau faringiana, determinand infectarea.
Cel mai frecvent, boala se manifesta prin nas infundat, secretii nazale, tuse, dureri in gat, febra, lipsa poftei de mancare si chiar voma.
Copiii sunt mai predispusi imbolnavirii din cauza faptului ca sistemul lor imunitar nu este inca suficient de puternic, acesta urmand sa-si formeze in timp un raspuns la boala, prin ceea ce numim imunitate dobandita sau specifica. Spre deosebire de imunitatea innascuta, cand receptorii patogeni sunt codati in ADN, in cazul imunitatii dobandite limfocitele B si T ofera protectie organismului dupa expunerea la infectii, formand astfel memoria imunitara.
Cum sa-ti protejezi copilul de raceala vara?
Racelile vara confirma inca odata ca nu imbracamintea prea subtire sau frigul determina imbolnavirea copilului, iar o caciula sau o pereche de ciorapi nu rezolva problema. Pentru a preintampina imbolnavirea, fiti atenti la cateva lucruri simple care-i pot mentine sanatatea celui mic!
- Creati o rutina copilului din a se spala pe maini. Vara, mai mult decat in alta perioada, copiii petrec mai mult timp afara. Invatati-l pe cel mic sa-si curete mainile de fiecare data cand se intoarce de afara, inainte de masa sau dupa ce foloseste toaleta. Desi pare banal, acest lucru poate fi de mare ajutor in lupta cu agentii infectiosi.
- Acordati o atentie mai mare sistemelor de ventilare si racire din spatiile in care se afla copilul.
Potrivit studiilor efectuate de The Common Cold Centre, Cardiff University – organismul uman este construit astfel incat sa-si mentina o temperatura constanta de 36.6°. Atunci cand o persoana intra intr-o incapere unde temperatura este mult mai scazuta fata de cea de afara, corpul isi va activa mecanismele de protectie impotriva racirii.
Astfel, senzorii de temperatura aflati la nivelul pielii transmit catre creier semnalele de alarma, iar creierul alerteaza la randul lui vasele de sange, determinand contractia lor. Odata redus fluxul sangvin la nivelul nasului si gatului, germenii si bacteriile din aceste zone incep sa se dezvolte. Astfel, atunci cand incercam sa ne racorim brusc, producem o bresa in structurile de aparare ale organismului.
In plus, aparatele de aer conditionat contribuie la uscarea aerului atunci cand il racesc. Acest lucru determina uscarea mucoaselor din urechi, nas si gat si favorizeaza dezvoltarea virusurilor.
- Urmariti ca diferenta de temperatura dintre camera in care se afla copilul si mediul exterior sa nu fie mai mare de cinci grade Celsius si aveti grija sa mentineti un nivel adecvat de umiditate.
- Tineti cont de faptul ca infectiile respiratorii sunt contagioase. Un virus poate fi luat prin contact direct cu persoana bolnava sau prin manipularea diverselor obiecte contaminate. Curatati cu atentie obiectele si spatiile cu care intra in contact copilul, clantele de la usa, telefonul, tableta, jucariile cu care a fost in parc. In plus, evitati spatiile de joaca si locurile aglomerate atunci cand copilul dumneavoastra este racit. Este o regula pe care este bine sa o adoptati si promovati in randul celorlalti parinti.
- Oferiti-i copilului o alimentatie echilibrata. O dieta care cuprinde un raport bun de nutrienti asigura copilului o protectie tot timpul anului. Optati pentru alimente sanatoase, din surse naturale, preparate in cuptor, gratar sau fierte si nu treceti cu vederea legumele si fructele specifice sezonului.
- Sustineti sistemul imuniar al copilului. Discutati cu medicul si oferiti-i copilului o schema de sustinere imunitara adaptata nevoilor acestuia. Puteti modula imunitatea copilului prin Probiotice, Colostru, Vitamina D si Omega-3.
Preintampina racelile copiilor cu produsele Secom®
Sistemul imunitar este un ansamblu de organe, celule, molecule, relatii reunite printr-o retea complexa, care asigura protectie organismului impotriva infectiilor si bolilor. De buna functionare a relatiilor si sanatatea fiecarui element implicat in sistemul imunitar depinde si starea de bine a copilului. Astfel, atunci cand actionam asupra sistemului imunitar, trebuie sa avem in vedere mai multe componente ale acestuia.
Flora intestinala reprezinta 70% din sistemul imunitar al organismului, avand mari implicatii asupra mecanismelor de aparare. Mentineti un echilibru la nivelul acesteia printr-o formula de probiotice adaptate nevoilor copilului. Baby’s Jarro-Dophilus®+ FOS, GOS este un sinbiotic (contine atat probiotice cat si prebiotice) care actioneaza la nivelul intregului tract digestiv al copilului prin cele 3 miliarde de bacterii probiotice si 2 tulpini de prebiotice care potenteaza actiunea primelor. Produsul contribuie la modularea imunitatii specifice si nespecifice si mentin actiunea antiinfectioasa a mucoasei intestinale prin stimularea secretiei imunoglobulinei A (IgA).
O resursa naturala inegalabila de factori imunitari se afla in colostru, primul lapte matern. Bogat in imunoglobuline acesta asigura copilului suportul imunitar necesar adaptarii noului mod de viata. Colostrum plus Probiotics este o formula care actioneaza la nivelul intregului sistem imunitar al copilului prin factorii imunizanti din colostru, dar si prin probiotice. Produsul contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, ofera protectia antiinfectioasa, exercitand actiune antivirala, antibacteriana, antimicotica si antiparazitara.
Vitamina D este un element cheie in buna functionare a sistemului imunitar. Studiile arata ca in lipsa vitaminei D celulele T nu pot reactiona si combate infectiile care ameninta organismul. Vitamin D de la Secom® este o formula special conceputa pentru copii, cu gust natural de fructe. Produsul are o concentratie de 500 UI de Vitamina D per 8 picaturi, fiind usor de administrat datorita faptului ca flaconul este prevazut cu o pipeta speciala.
Deloc de neglijat pentru implicatiile sale in modularea sistemului imunitar este si uleiul purificat din ficat de cod. Acesta este o sursa exceptionala de Omega-3, este bogat in EPA (acid eicosapentaenoic), DHA (acid docosahexaenoic) si vitamine: A, E si D.
Studiile arata ca acizii grasi Omega-3 ajuta sistemul imunitar datorita proprietatilor sale atiinflamatoare: inhiba productia de prostaglandine si leucotriene, reduc productia citokinelor proinflamatoare si generarea speciilor reactive de oxigen4. Cod Liver Oil de la Secom® contine 1225 mg Acizi grasi Omega-3 per lingurita (400 mg EPA si 600 mg DHA), dar si Vitamina A, E, D, compusi importanti pentru sustinerea imunitatii.
Fiti cu un pas inaintea infectiilor respiratorii ale copiilor si sustineti pas cu pas sistemul de aparare a organismului acestuia!