Cand este necesara terapia cu enzime digestive?

/ / Modificat: 2014-06-18
Cand este necesara terapia cu enzime digestive?

Enzimele sunt esentiale pentru a mentine functiile metabolice normale in organism. Ele sunt  proteine care stimuleaza si acceleareaza multe dintre reactiile biologice, iar in lipsa lor sanatatea noastra are de suferit. O categorie aparte de enzime o reprezinta enzimele digestive sintetizate in pancreas, care ajuta organismul sa descompuna hrana si favorizeaza absorbtia nutrimentilor in sange. Este necesara substitutia cu astfel de enzime atunci cand apar tulburari digestive pe fondul unor afectiuni pancreatice si, desigur, in cazul in care pancreasul este extirpat.

In caz de insuficienta pancreatica

Terapia de substitutie a enzimelor digestive reprezinta terapia de electie in malabsorbtia cauzata de insuficienta pancreatica exocrina. Principala cauza incriminata in aparitia insuficientei pancreatice exocrine la adult este reprezetata de pancreatita cronica. Cel mai adesea, aceasta este cauzata de consumul abuziv de alcool. De asemenea, dietele bogate in proteine si grasimi, asociate si consumului de alcool conduc la pancreatita cronica.

Alte cauze pot fi hiperparatiroidism, factori ereditari, iar in cazul unor tipuri de pancreatite mai putin frecvente, numite pancreatite obstructive, cauzele pot fi: cicatrizarea ductelor biliare in urma episoadelor de pancreatita acuta, tumori benigne ale canalului pancreatic, micsorarea orificiului ductului pancreatic la varsarea in duoden, compresia externa si leziunile determinate de trauma si tumori maligne ale pancreasului.

Diabetul zaharat este o alta cauza a insuficientei pancreatice exocrine, aceasta fiind documentata la aproximativ 43% din pacientii insulino-dependenti si la aproximativ 30% din cei care sufera de diabet zaharat de tip II.

In cazul copiilor, fibroza chistica este principalul motiv al insuficientei pancreatice.

Pentru a compensa deficitul de enzime in cazul acestor afectiuni este nevoie de suplimentarea cu enzime digestive pentru a asigura digestia optima a hranei.

Digestie dificila si dureroasa

Problemele digestive care constau in durere si disconfort la nivelul abdomenului superior dupa masa, poarta numele generic de dispepsie. Disconfortul reuneste senzatia de plenitudine, durere epigastrica si balonare. Prevalenta dispepsiei este de 20-30% si reprezinta 40-70% din manifestarile digestive cu care se confrunta pacientii.

Cauzele dispepsiei pot fi variate, insa doar in 40% din cazuri se poate identifica o cauza organica, fiind vorba de ulcer gastric (15-25%),  esofagita de reflux (5-15%) sau de cancer esofagian sau gastric (

In cazul persoanelor cu sindrom de intestin iritabil, literatura de specialitate mentioneaza insuficienta pancreatica exocrina, consemnata la un procent de 6,1% din pacienti, iar pentru 20% din aceste cazuri s-au identificat modificari structurale ale pancreasului. De aceea, si in acest context este indicata folosirea terapiei de substitutie enzimatica.

Intolerantele alimentare

Spre deosebire de alergiile alimentare, intolerantele alimentare  nu reprezinta reactii exagerate ale sistemului imunitar fata de substante lipsite de pericol, aflate in mancare, ci sunt expresia unui deficit enzimatic. Simptomele intolerantelor alimentare se instaleaza in general treptat, si de multe ori la distanta de consumul alimentelor incriminate. De obicei simptomatologia apare dupa consumul unor cantitati semnificative, ceea ce contrasteaza cu tiparul intalnit in cazul alergiilor alimentare.

Simptomele comune includ greata, gastralgiile, scaunele diareice, voma. In plus, in cazul intolerantelor alimentare se pot intalni si alte manifestari, variate si unele dintre ele nespecifice, precum migrenele sau iritabilitatea. Cel mai important aspect este identificarea factorului declansator, evitarea sau limitarea consumului (frecventa, cantitativ), dar si utilizarea enzimelor digestive pentru suplinirea productiei de enzime digestive a propriului organism si, implicit, optimizarea digestiei.

Care sunt suplimentele cu enzime de calitate superioara?

Pentru eficienta maxima este necesara administrarea unui supliment alimentar care sa aiba o concentratie optima de enzime digestive, care sa actioneze diferentiat la nivelul tuturor segmentelor tubului digestiv. De asemenea, este necesar ca produsul respectiv sa faca fata conditiilor speciale de la nivelul tubului digestiv, deoarece enzimele sunt instabile in mediul acid al stomacului. 

Sursele de enzime digestive din suplimentele alimentare pot fi diverse, dar principala sursa utilizata ramane cea animala, sub forma pancreatinei, extract pancreatic purificat, in general porcin, care livreaza toate clasele de enzime pancreatice (lipaza, proteaze, amilaza). De asemenea, se folosesc si enzime din sursa vegetala si ciuperci. Dincolo de complexitatea formulei, concentratii, sursa enzimelor, un rol extrem de important in privinta calitatii suplimentelor alimentare cu enzime il reprezinta tehnologia utilizata la realizarea formei de prezentare.

Daca nu se foloseste o tehnologie care sa asigure protectia la nivel gastric, enzimele continute sunt vulnerabile si cel mai probabil vor suferi cel putin o inactivare partiala la nivel gastric. Din acest motiv, formulele fara protective gastrica se folosesc in special pentru managementul durerii in pancreatita cronica si nu pentru ameliorarea malabsorbtiei.

Prin urmare, este recomandabil ca suplimentele enzimatice cu actiune complexa sa beneficieze de o forma de prezentare care sa permita actiunea enzimelor la nivelul tuturor segmentelor  tubului digestiv trebuie sa aiba o forma de prezentare in tablete sau capsule enteroprotejate, care sa permita o distributie uniforma la nivel gastric, fara a elibera substantele active necesare in digestia duodenala. Din acest punct de vedere, tehnologiile moderne prevad nu doar sisteme de protectie gastrica, ci si microsfere care sa permita un contact mai eficient cu bolul alimentar.

O tehnologie inovatoare, care prezinta o serie de avantaje, raspunzand particularitatilor fiziologice si asigurand eficienta terapeutica superioara, este tehnologia Bi-layer.

Aceasta permite controlarea ratei de eliberare a unuia sau mai multor componente active permitand atat eliberarea rapida, cat si cea retard, asocierea in aceeasi capsula a ingredientelor in mod normal incompatibile si eliberarea diferentiata a acestora, precum si administrarea unor doze fixe de componente active aflate in combinatie.  In plus este forma farmaceutica administrabila per os cu cea mai mare precizie a dozarii componentelor bioactive si cel mai mic grad de variabilitate, prezentand in acelasi timp si cel mai bun profil de stabilitate chimica si microbiana.

Secom® ofera Super Enzymes™, 60 tablete cu eliberare prelungitã (Bi-layer), cea mai complexa formula de pe piata pentru sustinerea enzimatica a digestiei si a absorbtiei nutrientilor, menita sa asigure un suport enzimatic complet la nivelul stomacului si al intestinului. Formula Super Enzymes reprezinta o asociere unica de enzime digestive din trei surse (animala, vegetala si fungica), contribuie la  imbunatatirea digestiei si absorbtiei in organism a proteinelor, carbohidratilor si lipidelor.

Actiunea la nivel gastric este sustinuta de pepsina si betaina HCl, iar pancreatina livreaza enzime pentru degradarea tuturor claselor de macronutrienti (lipaza, proteaze, amilaza), optimizand digestia intestinala. In cadrul formulei Super Enzymes™, pancreatina continuta actioneaza sinergic cu  proteazele vegetale (bromelaina, papaina), adosul de extra-lipaza si amilazele vegetala si fungica. Super Enzymes™ este imbogatit cu lactaza, celulaza si  alfa-d-galactozidaza, precum si cu principii active cu rol coleretic si colagog.

Tabletele Super Enzymes™ beneficiaza de tehnologia Bi-Layer, care asigura eliberarea controlata a principiilor active la nivelul segmentelor distincte ale tubului digestiv, precum si un efect terapeutic diferentiat in timp, permitand atat actiunea post-prandiala a biocomponentelor, cat si  eliberarea prelungita a acestora.

Produsele Secom® sunt disponibile in farmaciile si in magazinele cu profil naturist din toata tara, prin intermediul magazinelor online partenere, precum si in magazinele Secom®. Lista completa a acestora este disponibila pe www.secom.ro.

Alegand Secom® aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai eficiente solutii naturale pentru sanatate.

Articole recomandate

Citeste si despre