Stii deja multiplele beneficii pe care le aduce sportul sanatatii tale. Dar exista si reversul medialiei. Afectarea articulatiilor poate aparea chiar si atunci cand faci miscare pentru agrement. De aceea, este bine sa stii care sunt sporturile blande pentru articulatii si ce poti face pentru a mentine si a intretine sanatatea articulara atunci cand esti o persoana activa.
Mersul pe bicicleta versus alergat
Ciclismul este o metoda excelenta de a te mentine in forma, a pierde kilogramele in plus si a-ti mentine mobilitatea articulara. Faptul ca este un sport care nu agreseaza articulatiile il face potrivit si pentru persoanele care au artrita la nivelul articulatiei genunchiului, deoarece are un impact mai mic asupra acestei articulatii comparativ cu alergatul.
Beneficiile pentru articulatii sunt si mai mari cand optezi pentru bicicletele de fitness. Ele solicita si mai putin genunchiul in comparatie cu bicicletele care ruleaza pe o pista. Din acest motiv, pentru persoanele in varsta si pentru cei afectati de artrita sau care au suferit in trecut leziuni ale cartilajelor, pedalarea in sala este mult mai indicata pentru ca protejeaza genunchii.
Mersul pe bicicleta aduce si beneficii conexe deoarece imbunatateste motricitatea, forta si coordonarea, fara impactul pe care l-ar presupune alergarea. Pentru ca atunci cand alergam, genunchiul suporta pana la de 9 ori greutatea corpului, chiar si o articulatie sanatoasa poate suferi leziuni, prin urmare se produce la nivel local inflamatie si resimtim durere.
Desi alergatul pare din punct de vedere cardio mai eficient, cliclismul ofera beneficii similare si lucreaza o multime de grupe musculare precum: muschii fesieri, muschiul cvadriceps, muschii hamstring posteriori ai coapsei, muschii de baza care mentin echilibrul (drept abdominal, oblic intern si extern si muschiul erector spinal - extensorul coloanei vertebrale) si muschii membrelor inferioare.
Este bine de stiut ca in multe situatii apar dureri la nivelul genunchiului care pot parea o consecinta a pedalatului, dar de fapt, poate fi vorba despre pozitia incorecta pe bicicleta: reglarea necorespunzatoare a seii sau a tijei.
Rolele lucreaza muschii, dar protejeaza articulatiile
Musculatura picioarelor bine definita nu este singurul avantaj pe care il ofera mersul pe role. Din punct de vedere cardiovascular, aceasta activitate este recomandata deoarece stimuleaza respiratia profunda si accelereaza pomparea sangelui oxigenat in corp, iar pe masura ce sunt implicati mai multi muschi, sistemul cardiovascular este mai solicitat si mai bine antrenat. O multime de muschi implicati in mentinerea echilibrului, pe langa muschii picioarelor, corecteaza in permanenta centrul de greutate pentru ca tu sa iti mentii echilibrul pe role. La acest lucru contribuie si muschii abdominali, de aceea rolele sunt ideale pentru mentinerea siluetei, tintind grupele de muschi aflate in zonele cu cele mai multe probleme: coapse si abdomen.
Mersul pe role este mai eficient decat pedalatul si mai bland cu articulatiile, cu exceptia sariturilor care pot leza cartilajul genunchiului. De asemenea, afecteaza mai putin articulatiile comparativ cu alergatul, impactul fiind cu 50% mai mic decat in cazul acestuia, sustin cercetatori de la Universitatea din Massachusetts. Pentru a beneficia din plin de beneficiile acestui sport, fara a afecta articulatiile, trebuie sa folositi rolele doar pe suprafete plane, fara denivelari si sa evitati intoarcerile si opririle bruste.
Escalada afecteaza articulatia degetelor
Escalada este un sport care necesita, pe langa forta fizica si indemanare, o putere mare de concentrare. De aceea, principalul beneficiu, pe langa cresterea rezistentei fizice, o reprezinta cresterea increderii in sine si stabilirea echilibrului psihic. Cei pasionati de escalada, atat cei care practica acest sport in sali speciale, cat si cei care fac catarari pe munte, au o sanatate mentala foarte buna, care se traduce prin tensiune arteriala normala, un nivel bun de serotonina care asigura o stare psihica pozitiva, un somn odihnitor si un sistem imunitar optim.
Cresterea flexibilitatii este un beneficiu important oferit de escalada, iar acest lucru se simte pe masura ce imbatranim fiindca o multime de accidentari sunt evitate datorita unei bune mobilitati articulare. In timpul unei ore de escalada se consuma, in medie, 550 de calorii, activitatea cardiaca este stimulata, iar acest lucru imbunatateste starea inimii si a plamanilor. In plus, sunt stimulate functiile imunitare si creste nivelul de energie al organismului.
Daca practici escalda, pentru a te misca dintr-un punct intr-altul, trebuie sa-ti poti sustine greutatea corpului, iar acest lucru fortifica musculatura, accelereaza metabolismul si creste tonicitatea organismului. Nu este deci, intamplator, aspectul longilin, tonifiat si atitudinea increzatoare a cataratorilor.
Dar, pe langa multimea de beneficii aduse de acest sport organismului, exista si riscul deteriorarilor articulare la nivelul unor incheieturi folosite intens in timpul catararii: articulatiile degetelor. Sinovita acuta este o afectiune inflamatorie care apare frecvent la cataratori din cauza leziunilor produse la nivelul articulatiei degetelor. In urma ranirii, lichidul sinovial actioneaza ca un mecanism de protectie a organismului, cauzand inflamarea membranei sinoviale care imbraca oasele acolo unde exista articulatii. Netratata, sinovita acuta se poate croniciza. Durerea cauzata de aceasta afectiune este foarte puternica, de aceea, iubitorii de escalada ar trebui sa isi protejeze articulatiile degetelor pentru a preveni astfel de probleme de sanatate.
Sportul este necesar cresterii mobilitatii articulare, dar, in egala masura, nu exista sport, cu exceptia inotului care sa nu produca uzura la nivel articular. Mentinerea functionarii articulatiilor se poate face cu ajutorul suplimentelor alimentare, administrate atat preventiv, cat si complementar tratamentului prescris de medic, atunci cand apar probleme de sanatate. Suplimentele alimentare cu metilsulfonilmetan, MSM, sunt solutia optima pentru mentinerea functionala a articulatiilor, pentru sustinerea refacerii cartilajului si pentru prevenirea deteriorarii articulare.
MSM sau metilsulfonilmetanul este o sulfura implicata in procesele de regenerare celulara, foarte importanta pentru sanatatea incheieturilor. Fara cantitatea necesara de MSM, tesuturile pot fi rigide, iar la nivel articular acest lucru se traduce prin incheieturi cu mobilitate redusa. Cand mobilitatea este redusa, apar inflamatia si durerea. Acest lucru se explica prin faptul ca fluidele din organism sunt blocate de tesuturile rigide, local se formeaza presiune, tesuturile se umfla si apare durerea.
In astfel de situatii MSM contribuie la refacerea permeabilitatii celulare, fluidele circula mai usor prin peretii celulari, dispare presiunea si, implicit, intensitatea durerii se atenueaza. De asemenea, durerile musculare pot aparea pe fondul rigiditatii articulare care forteaza suplimentar musculatura si determina durere. Deci, rezolvand problema articulara, si durerea musculara dispare.
Este bine de stiut ca MSM actioneaza si in mod direct asupra muschilor si previne crampele musculare, ajuta la refacerea dupa leziuni si ajuta la prevenirea febrei musculare. Acest efect pozitiv se explica prin proprietatea MSM de a creste permeabilitatea celulara.
Substantele nutritive care hranesc celulele ajung mai repede acolo unde este nevoie pentru refacerea structurii musculare, fiindca peretii celulelor permit acest lucru. De asemenea, substantele care produc inflamatia si durerea in febra musculara, precum acidul lactic, care se acumuleaza in muschi dupa efort, sunt mai usor eliminate daca tesuturile sunt permeabile si fluidele circula firesc.
Indiferent de sportul pe care il practici, Secom® iti sustine sanatatea articulara, oferindu-ti produsul MSM, 750mg, 90 de capsule care contribuie la imbunatatirea structurii si mobilitatii articulare: reduce inflamatiile si durerile osteoarticulare (reduce actiunea enzimei pro-inflamatoare 5-LOX), mentine stabilitatea si integritatea tesutului conjunctiv: protejeaza cartilajele, tendoanele, ligamentele, oasele, mucoasa gastrointestinala, vezica urinara, pielea, parul, unghiile prin faptul ca participa la sinteza glucozaminei sulfat si a acidului hialuronic.
Acidul hialuronic creste vascozitatea lichidului sinovial, ajutand la lubrifierea optima a articulatiei, si contribuie la mentinerea sanatatii pielii, parului si unghiilor. MSM de la Secom® asociaza extracte ce ofera proprietati superioare pentru reducerea inflamatiilor, durerilor osteo-articulare si refacerii tesuturilor.
Produsul contine 5 ingrediente naturale: MSM, ingredient patentat OptiMSM® si extracte din Gheara Diavolului, Curcumin, Boswellia, Gheara Matei, cu actiune antiinflamatoare si reconstructoare la nivelul tesuturilor. Produsul ajunge pana la 45 de zile de administrare.
Alegand Secom® aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai eficiente solutii naturale pentru sanatate!