Intoleranta la ingrediente din lapte
Medicii nu au reusit sa depisteze cauzele exacte ale colicilor, dar au identificat cativa factori declansatori ai acestor crampe abdominale. Majoritatea studiilor au pus colicile pe seama intolerantei la lapte sau a unor ingrediente din acesta, in special in cazul formulelor artificiale (lapte praf).
Cu toate acestea, bebelusii alaptati sunt predispusi la aceste dureri de burtica in aceeasi masura ca cei hraniti cu lapte praf.
Inghitirea aerului in timpul hranirii
Cei mai multi medici considera ca durerile abdominale sunt cauzate de gazele intestinale care se formeaza atunci cand copilul mananca si inghite cantitati crescute de aer. O pozitie incorecta a copilului la san sau prinderea necorespunzatoare a mamelonului sau tetinei contribuie la inghitirea aerului si formarea colicilor.
Imaturitatea sistemului digestiv
Imaturitatea sistemului digestiv este considerata o alta cauza posibila, dar nedovedita stiintific, a colicilor. Sistemul digestiv are nevoie de timp pentru a se adapta cu laptele si pentru a sintetiza componentele acestuia.
Boala de reflux gastroesofagian
Bebelusii care sufera de aciditate gastrica produsa de boala de reflux gastroesofagian sunt mai predispusi la colici. Mucoasa esofagiana este iritata de continutul gastric care revine in esofag, ceea ce determina aparitia crampelor care-i fac pe cei mici sa planga neincetat si sa se zvarcoleasca din cauza durerii.
Alimentatia mamei
Gazele intestinale ale bebelusului si colicile pot aparea si pe fondul alimentatiei mamicii care alapteaza. Consumul unor alimente condimentate (picante) sau a celor din familia cruciferelor (care baloneaza si produc gaze) pot determina aparitia crampelor abdominale la bebelus.
Unii medici sunt de parere ca si consumul de lactate poate fi responsabil pentru aparitia colicilor la copii. Desi cazurile in care colicile sunt provocate de alimentatia mamei sunt rare, este bine ca atunci cand banuiesti ca un aliment din dieta ta ar putea fi o cauza a acestor crampe, sa il elimini din meniu pentru o perioada si sa observi daca se produce vreo schimbare in frecventa cu care apar colicile.
Mai exista si alti factori de risc care pot fi implicati in declansarea colicilor la bebelusi:
- stresul (cresterea intr-un mediu stresant);
- despartirea bebelusului de mama;
- diverse infectii;
- subnutritia sau supraalimentarea;
- fumatul mamei in sarcina sau alaptare etc.
Desi nu exista tratamente specifice pentru vindecarea colicilor, cercetatorii si companiile farmaceutice au dezvoltat mai multe remedii medicamentoase si ceaiuri menite sa ajute la ameliorarea acestor crampe. Infacol suspensie orala este un astfel de produs. Infacol se administreaza pentru eliminarea durerii puternice si a colicilor cauzati de gazele excesive si de inghitirea aerului la sugari.
Crampele intestinale sunt cauzate de gazele spumoase din intestinele sugarului, care formeaza numeroase bule mici care sunt dificil de inlaturat. Infacol transforma aceste bule mici in unele mari, determinand eliminarea rapida a aeruluisi a gazului.