Cum sa spui copilului NU in mod constructiv: 5 ponturi utile
De cate ori nu ai auzit parinti rostind fraze pline de NU atunci cand se adreseaza copiilor? Nu pune mana acolo, nu te misca de aici, nu ai voie sa faci lucrul acela etc.
In timp ce a spune "DA" micilor aventuri din care copiii pot invata lucruri pretioase este benefic procesului de educare, prichideii au nevoie si sa li se impuna anumite limite atunci cand este cazul. Insa cum stabilesti aceste limite face diferenta intre un copil ascultator si unul determinat sa faca lucruri interzise.
Chiar daca pare greu de crezut, copiii au mare nevoie de reguli si limite pentru a se cunoaste pe sine si a intelege ce inseamna sa se comporte corespunzator. Ponturile utile de mai jos te ajuta sa folosesti marele "NU" in mod constructiv, fara sa ii stirbesti copilului din autonomie si libertate de exprimare.
Insoteste NU-ul cu o explicatie
Atunci cand copilul tau isi doreste sa bea din paharul din sticla la fel ca tati si nu din cana lui speciala, este firesc sa vrei sa ii interzici acest lucru, de vreme ce se poate rani in cazul in care vesela se sparge.
La fel se intampla si atunci cand copilul este curios sa atinga ceva periculos sau sa ia in brate un obiect foarte greu: este important sa ii transmit ideea ca nu este bine sa dea curs curiozitatii sale, insa nu oricum, ci explicandu-i de ce ar trebui sa te asculte.
In exemplul concret al paharului din sticla, il poti lasa sa-l tina in manuta, spunandu-i: "Uite, vezi ca este mai greu decat canuta ta? Daca il scapi accidental, se va sparge in mii de cioburi si te va rani. Hai sa evitam acest pericol!". Copilul va intelege de ce ii spui NU si va invata ca anumite obiecte pot fi periculoase atunci cand le manevreaza.
Completeaza NU-ul cu alternative mai bune
Stimularea autonomiei copilului, atat de importanta pentru formarea personalitatii tale, se poate realiza si prin oferirea de alternative din care el poate sa aleaga, atunci cand o dorinta de-a lui nu poate fi indeplinita.
Concret, atunci cand sunteti in supermarket si iti cere sa ii cumperi o ciocolata, explica-i ca este important sa luati pranzul acasa intai si apoi va primi desert.
Copilul probabil ca va insista sa primeasca in acel moment ciocolata, situatie in care ii vei raspunde: "Nu se poate sa mancam acum ciocolata, daca nu mai rezisti pana acasa, poti manca un mar sau o piersica. Ce alegi?”"
Interdictia de a manca atunci ciocolata este insotita de o explicatie, dar si de oferirea posibilitatii copilului de a-si exprima totusi vointa in situatia data.
Spune NU mai ales influentelor negative
Copilul va fi intotdeauna o victima in fata influentelor negative, deoarece el nu detine capacitatea de a filtra anumite informatii si de a intelege pe deplin ce se simte o anumita nevoie sau dorinta.
Iata de ce este bine sa iti protejezi micutul de anumite dezamagiri. De pilda, el poate sa urmareasca la televizor o sumedenie de reclame la jucarii si haine pe posturile TV destinate copiilor si sa iti ceara apoi sa i le cumperi. Incearca sa eviti aceste canale televizate pe cat posibil, cumparandu-i mai degraba DVD-uri cu productii animate potrivite pentru el.
O alta strategie eficienta este sa ii dai o alocatie modica, din care el sa isi poata satisface micile dorinte, constientizand in acelasi timp valoarea banilor. Vazand ca din banii lui va putea sa cumpere un numar limitat de lucruri, va intelege mai bine de ce trebuie sa fie cumpatat. Iar tu vei ocoli cu succes discutiile aprinse de la raionul de jucarii!
Explica-i de ce NU trebuie sa incalce regulile de buna purtare
Stabilirea unor limite in legatura cu anumite comportamente este la fel de importanta. Copilul trebuie sa inteleaga de ce nu este acceptabil sa bruscheze sau sa muste alti copii atunci cand este avid de atentie sau vrea sa obtina ceva.
Nu este niciodata suficient sa il certi si sa ii spui ca a fost "rau"pentru a impins o colega de gradinita, amenintandu-l sa nu mai repede acest comportament, altfel ….. Este esential sa ii imprimi ideea ca intotdeauna trebuie sa comunice si sa negocieze intr-un grup social, de tipul: "Pot sa ma joc si eu cu robotul tau? Iti pot da camionul meu in schimb!".
Spune NU altfel
Unii copii pot deveni refractari atunci cand il aud pe "NU" in mod constant. Incearca sa transmiti ideea fara sa apelezi la negatie, prin sintagme precum "Vom face alta data asta" sau "Dar ce ar fi sa incercam altceva?". Copilul tau va invata, prin aceste limite stabilite cu blandete, cum functioneaza lumea in care traieste si cum se poate raporta el insusi la aceasta.
Tu cum ii spui copilului tau sa nu faca anumite lucruri? Spune-ne ce trucuri interesante ai descoperit pentru a-l face sa reactioneze dezirabil atunci cand i se refuza ceva!