Cum sa-ti faci copilul responsabil avand incredere in el

/ / Modificat: 2016-05-30
Cum sa-ti faci copilul responsabil avand incredere in el

Nimic nu face un om sa isi atinga potentialul maxim mai eficient decat increderea pe care cei din jur o investesc in el. Acest lucru este valabil mai ales pentru un copil in plina crestere, cu personalitatea in formare: daca ii arati micutului tau cat de mult crezi in el, va deveni responsabil, increzator si capabil sa se descurce in orice situatie.

Parintii intelepti inteleg ca este important sa dea credit copilului, sa ii stimuleze autonomia si sa ii ofere o libertate controlata. Copiii raspund pozitiv atunci cand sunt inzestrati cu responsabilitate, intrucat au nevoie sa simta ca adultii au incredere in ei si ii ajuta sa se dezvolte, sa se exprime si sa evolueze.

Cum devine un copil responsabil

Responsabilitatea nu se dezvolta de la sine, ci se invata, iar datorita parintelui este sa ofere copilului uneltele necesare pentru a o deprinde. Un copil nu stie ca trebuie sa isi puna jucariile la loc sau ca trebuie sa ajunga la timp la scoala daca nu este invatat sa o faca. Cel mai bun mod prin care parintii ii pot invata pe copii sa fie responsabili este putin cate putin in fiecare zi.

Invatarea responsabilitatii nu are o varsta anume. De cand copilul incepe sa mearga in picioare (pana intr-un an) si poate apuca jucariile cu manutele, el poate fi ajutat sa deprinda abilitatea de a fi responsabil.

Copiii mici, intre 1-3 ani, pot executa sarcini simple. Incepand cu 3-4 ani copiii sunt apti pentru a fi invatati sa isi faca patutul singuri. De la 5 ani ei deja pot aranja masa si o pot strange la sfarsit.

Deja la varsta de 8 ani, copilului trebuie sa i se traseze sarcini zilnice si saptamanale. La fiecare varsta copilul poate fi responsabil, iar acest lucru nu poate fi decat benefic pentru el.

Copiii reusesc sa devina persoane responsabile daca li se ofera ocazia. Parintii trebuie sa fie dispusi sa acorde libertatea copilului pentru: a lua decizii, a demonstra ca pot face un lucru si a invata din propriile greseli. Tine cont de sfaturile de mai jos:

- incurajeaza-l: este important este sa ii incurajezi eforturile pe tot parcursul unei actiuni si sa fii acolo pentru a-l sustine cand se impotmoleste sau e pe cale sa cedeze;

- da-i sarcini in doze mici: nu ii spune copilului "fa curat in camera", pentru ca atunci cand va vedea cate are de facut va fi pus in impas si ii va cam pieri si cheful; va avea impresia ca nu o sa termine niciodata; mai bine pune-l sa faca acelasi lucru, dar impartind treaba in sarcini mai mici si mai multe, consecutive : mai intai curatenia in sifonier, apoi pe birou, aranjatul patului etc.

- lasa-l sa invete din greseli: toti copiii gresesc; insa important este sa si invete ceva din acestea; sa nu le vada ca pe esecuri sau ca pe un capat de lume; felul in care sunt tratate si depasite acestea face diferenta; nu il certa pentru ele, ci ajuta-l sa le repare, discuta-le cu el si ajuta-l ca data viitoare sa nu mai cada in capcana lor.

- ofera-i libertate: daca il ajuti pe copil sa invete sa se imbrace singur, sa se spele singur pe dinti, sa puna masa, sa se imbrace fara ajutor il ajuti sa devina independent si responsabil; toate acestea contribuie la dezvoltarea unui copil sigur pe el!

De ce sa iti doresti un copil responsabil

Invatarea si insusirea responsabilitatii ajuta la maturizarea copilului si reprezinta o poarta deschisa catre succes. Responsabilitatea isi are influenta in multe parti din dezvoltarea copilului. Il ajuta sa fie autonom, sa se descurce pe propriile puteri, sa nu depinda de ceilalti.

Un copil responsabil castiga increderea celor din jur, a parintilor, prietenilor si este o persoana pe care te poti baza fara ezitare.

Tu cum iti incurajezi copilul sa fie responsabil? Impartaseste cu noi ponturile tale pretioase in sectiunea comentariilor de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Da, poate! De ce sa-ti lasi copilul sa faca mai multe lucruri de unul singur

Cum sa spui copilului NU in mod constructiv: 5 ponturi utile

Cum se simte copilul tau cand ii spui NU

Taguri Autonomia la copii Copil independent

Articole recomandate

Citeste si despre