De Dr. Laurentiu Vladau, specialist dermatolog Hebra Dermatologie
Sezonul rece poate afecta pielea adultilor si cu atat mai mult pe cea a bebelusilor, care sunt mult mai sensibili la vant, frig sau schimbari de temperatura. Pielea celor mici este mai subtire decat cea a adultilor si inca nu si-a dezvoltat complet functia de bariera, ceea ce o face mai predispusa la pierderea de umiditate, aparitia eczemelor sau a iritatiilor, mai ales iarna.
Insa domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, asigura parintii ca pielea bebelusului va ramane sanatoasa si la fel de catifelata ca ziua in care s-a nascut prin acordarea unei ingrijiri speciale in aceasta perioada a anului.
1.Protejarea buzelor
Este un lucru obisnuit ca bebelusii sa saliveze de la buze pana la barbie din cauza lipsei dentitiei, iar uneori, daca saliva nu este curatata imediat, pot aparea iritatii in zonele afectate. Pentru a proteja buzele si pielea de iritatii si uscare, este recomandat sa aplicam un strat subtire de balsam pentru a crea o bariera impotriva factorilor externi si pentru a hidrata zonele afectate.
Balsamul poate fi aplicat ori de cate ori este nevoie, in special daca urmeaza ca cel mic sa fie scos afara.
2.Hidratarea
Hidratarea pielii este importanta pe tot parcursul anului, dar mai ales in lunile de iarna. Asigurati-va ca utilizati produse, special concepute pentru copii, delicate cu pielea, dar care totodata ofera si hidratare superioara. Pentru a preveni uscarea pielii si aparitia eczemelor aplicati aceste produse cel putin de doua ori pe zi printr-un masaj usor, pentru a stimula fluxul de sange si spori starea de bine a celui mic.
3.Folosirea unui umidificator
In lunile de iarna, folosirea unui umidificator, in special in camera celui mic, poate ajuta la pastrarea unui nivel optim de umiditate a pielii.
Temperatura ambientala trebuie sa fie una de confort si nu prea ridicata. Chiar daca temperaturile scazute de afara ne tenteaza sa mentinem o temperatura ridicata la interior, acest lucru poate face mai mult rau decat bine, favorizand uscarea pielii. Incercati sa pastrati temperatura situata in jurul valorii de 21 de grade.
4.Baile calde
O baie scurta seara, o data la doua zile, va ajuta copilul sa aiba un somn linistit. Sunt de evitat baile lungi – cinci minute fiind suficiente pentru sugari, precum si apa fierbinte. Baile prelungite si temperatura prea ridicata a apei sunt, de asemenea, vinovate de uscarea pielii.
Dupa baita, este recomandat ca pielea bebelusului sa fie uscata prin tamponare usoara cu un prosop curat, dupa care poate fi masata cu un produs hidratant pentru a ajuta la pastrarea umiditatii.
Clinica Hebra Dermatologie
Adresa: Sos. Titulescu, nr. 163, bl. 20, sc. 3, parter
Telefon: 021.794.95.49
Mobil: 0758 517 321 | 0733 481 472