Cum poate fi tratata transpiratia excesiva la adolescenti?

/ / Modificat: 2024-06-04
Cum poate fi tratata transpiratia excesiva la adolescenti?

 

”Recomandam abordarea treptata, metodele invazive ramanand solutia de ultima instanta” 

Adultii nu sunt singurii afectati de transpiratia excesiva, de fapt, hiperhidroza primara se poate declansa in copilarie si se agraveaza la pubertate, creand adolescentilor neplaceri ce pot duce la scaderea stimei de sine, autoizolare si depresie. Hiperhidroza primara nu este cauzata de o afectiune interna, ci este un raspuns exagerat al glandelor sudoripare la anumiti stimuli.

 In furtuna de schimbari fizice si emotionale prin care trece un adolescent situatia devine greu de gestionat daca se adauga si o afectiune precum transpiratia excesiva. Hiperhidroza reprezinta alterarea sistemului de racire al organismului, care produce prea multa transpiratie in raport cu nevoile corpului pentru termoreglare, sub influenta stresului, a emotiilor intense si a schimbarilor de temperatura sau ca reactie la consumul de alimente picante.

Impactul poate fi mai mult decat estetic. Jenat ca are hainele patate in permanenta de transpiratie si palmele mereu umede, adolescentul afectat de aceasta tulburare poate prezenta un nivel al stimei de sine din ce in ce mai scazut, se va retrage din colectivitate si se poate confrunta cu anxietate si depresie. In plus, performanta scolara poate sa scada si copilul risca sa devina victima bullying-ului.

Hiperhidroza poate avea un impact emotional considerabil, devenind o problema si mai delicata cand se manifesta in adolescenta, aceasta fiind varsta la care se dezvolta abilitatile sociale si se contureaza personalitatea. Exista terapii cu rezultate dovedite, iar parintii pot consulta medicul pentru a-i asigura copilului acces la un astfel de tratament inainte sa-i fie afectate viata sociala, performantele scolare sau sanatatea emotionala. Evaluarea dermatologica si endocrinologica sunt esentiale pentru a stabili natura primara a hiperhidrozei sau pentru a se investiga posibilele afectiuni din spatele acesteia si a se stabili cel mai eficient tratament”, explica Dr. Lavinia Nitu, medic dermatolog in cadrul clinicii Dr. Leventer Dermato-Estetica.

Directiile de tratament in transpiratia excesiva pot viza, in functie de severitatea afectiunii, folosirea unor antiperspirante cu clorura de aluminiu, administrarea de anticolinergice, injectii cu toxina botulinica (care reduc nivelul transpiratiei cu peste 80%, dar care trebuie repetate la cateva luni), iontoforeza sau chirurgia glandelor sudoripare (prin care e redus definitiv debitul sudoripar cu aproximativ 75%). Injectiile cu toxina botulinica si extirparea glandelor sudoripare pot fi efectuate si la adolescenti, dar medicii recomanda sa fie incercate mai intai terapiile non-invazive.

In cazul adolescentilor, recomandam abordarea treptata, metodele minim-invazive si invazive fiind pastrate ca solutii de ultima instanta. Dar, desigur, exista tot atatea situatii cati pacienti si se poate intampla sa ne confruntam cu cazuri severe, in care sa ne dam seama din primul moment ca nu vom reusi sa obtinem rezultate semnificative doar cu un tratament local. Vorbim despre o afectiune in care este foarte importanta personalizarea tratamentului”, explica Dr. Lavinia Nitu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Transpiratie excesiva Control transpiratie Prevenire transpiratie

Articole recomandate

Citeste si despre