INTERVIU Dupa nastere, ocupati-va de pielea si parul vostru! Cele mai frecvente afectiuni care se agraveaza iarna

/ / Modificat: 2019-01-30
INTERVIU Dupa nastere, ocupati-va de pielea si parul vostru! Cele mai frecvente afectiuni care se agraveaza iarna

In loc sa mergem direct la medic, de multe ori ne este mai la indemana sa cautam pe forumurile, grupurile de mamici informatii legate de sanatatea noastra sau a copiilor nostri. Asa ajungem sa agravam uneori o afectiune. Aceeasi este situatia si cand vine vorba despre ingriirea pielii. Lamuriri despre cele mai frecvente probleme cu care ajungem la medicul dermatolog, dar si recomndari pentru o ingrijire corecta a pielii ne ofera, in interviul de mai jos, dr. Ioana Simian, medic primar dermatolog; Medicover Victoria/Centrul de diagnostic si tratament Victor Babes. 


Copilul.ro: Cand este cazul sa mergem la medicul dermatolog? 

Dr. Ioana Simian: Raspunsul cel mai la indemana este atunci cand ne supara ceva, fie ca e vorba despre acnee, melasma, variate eruptii cutanate. Insa nu trebuie ignorat faptul ca trebuie sa ne prezentam la dermatolog mai ales daca nu am facut acest lucru pana acum, pentru o evaluarea completa a pielii si in special a alunitelor. Nu sta in puterea noastra sa stim care leziuni au caracter benign sau malign. Daca identificam o leziune tumorala noua (indiferent de aspectul, culoarea acesteia) sau daca observam modificarea unei leziuni preexistente, vizita la dermatolog nu trebuie amanata! Nu uitati ca 70-80% din melanoame apar pe pielea sanatoasa si nu pe o leziune preexistenta.

As spune ca o frecventa de doua vizite anual se incadreaza in normal. Putem creste frecventa vizitelor, daca medicul considera necesar.

Cu privire la copii, regulile sunt aceleasi. Pana la varsta de 10-12 ani riscul de melanom este redus, cu exceptia copiilor cu alunite gigante (mai mari de 20 cm) pe corp. 


Copilul.ro: Care sunt cele mai frecvente probleme/afectiuni cu care romanii se prezinta la dermatolog?
 


Dr. Ioana Simian: Cred ca in topul prezentarilor la medicul dermatolog, poate legat si de varsta si impactul social, sta acneea vulgara. Nu sunt ignorate nici dermatita de contact, alte tipuri de eczema acuta sau cronica, mai ales daca aceasta au localizari „vizibile”.

E trist ca doar ceea ce e vizibil ne grabeste la medic. Frica de psoriazisul vulgar ii face pe multi pacienti sa vina la medic, mai mult pentru a obtine o asigurare ca nu este vorba despre aceasta afectiune. 

Din fericire, din ce in ce mai multi pacienti solicita medicul pentru evaluarea leziunilor tumorale de pe piele. Caderea parului, uscaciunea tegumentara ar trebui tratate si ele la medic, si nu dupa informatiile pe care le culegem din alte surse, ele necesitand investigatii amanuntite.

Copilul.ro: Care sunt cele mai frecvente motive de prezentare la medic in functie de sezon? 

Dr. Ioana Simian: Sa incepem cu anotimpul rece, ca ne este cel mai la indemana; de obicei temperaturile scazute duc la agravarea uscaciunii cutanate si de aici la exacerbarea diferitelor tipuri de eczeme. Dermatita mainilor este una din cele mai frecvente prezentari in acest sezon.

Dermatita seboreica, rozaceea cunosc acutizari in sezonul rece.

Nu trebuie uitat pitiriazisul rozat/gripa pielii sau alte afectiuni cu caracter infecto-contagios (ex. varicela). 

Intoarcerea din sezonul concediilor, adica al bailor la piscina, al contactului direct cu piciorul pe suprafetele umede, duce la cresterea frecventei verucilor vulgare si ciupercii piciorului.

In anotimpul cald, registrul e altul; de foarte multe ori lumea vine la medic nu pentru ca acea boala e mai frecventa, ci ca devine vizibila, mai ales la plaja (ex. pitiriazisul versicolor). Creste frecventa afectiunilor asociate soarelui, caldurii, umezelii, precum foliculitele, eruptiile la lumina, dishidroza palmara/plantara. Din fericire, prezenta mai intensa a ultravioletelor linisteste psoriazisul vulgar si eczemele cronice. Teama ca soarele e factor nociv pentru piele ii face pe multi din pacienti sa solicite o evaluare a leziunilor pigmentare inainte sau imediat dupa concediu; reamintesc ca nu vara nu este sezonul alunitelor, aceasta evaluare trebuie facuta in egala masura si iarna, in special daca apare o leziune noua pe piele. 


Copilul.ro: Care sunt cele mai frecvente afectiuni in cazul copiilor? 

Dr. Ioana Simian: Dermatita atopica este cea care conduce. S-a ajuns la o supradiagnosticare a acesteia, de multe ori prezenta unor mici zone scuamoase pe corp fiind interpretata drept eczema topica; sa nu uitam ca dermatita atopica inseamna piele uscata, prurit intens si episoade de eczema. E adevarat ca ingrijirea excesiva, baile prea dese, prelungite, folosirea sapunurilor agresive antibacteriene cresc uscaciunea cutanata si riscul de eczema, mai ales in cazul bebelusilor cu piele fragila.

Practicarea sporturilor, a inotului a dus la cresterea frecventei infectiei cu HPV, a riscului de veruci (negi) sau a infectiei cu molluscum contagiosum (nr - infectie usor transmisibila, virala, caracterizata de aparitia unor leziuni rotunde, ferme, nedureroase, asemanate de pacienti cu cosurile). Acest lucru nu trebuie sa ne determine sa renuntam la activitatea sportiva, ci sa respecta regulile riguroase de igiena. Recomand utilizarea pe cat posibila a papucilor la vestiar, pe marginea piscinei, in cabina de dus. 

La varsta foarte mica, in general pana in 3 luni ale bebelusilor, avem cazuri de acnee neonatala sau dermatita seboreica. Aceste afectiuni sunt firesti, dispar cu varsta, dar daca apar mai tarziu, este momentul sa ne adresam medicului.  Acneea, seboreea cu forma mai severa de dermatita seboreica sunt afectiuni rezervate adolescentilor. 


Copilul.ro: Sfaturi de la dermatolog pentru femeile insarcinate? Dar pentru lauze?


Dr. Ioana Simian: Graviditatea aduce numeroase modificari, pielea nefiind uitata. Hormonii din sarcina, factorii de crestere determina aparitia sau cresterea ca numar a papiloamelor. Marirea de volum duce la modificari de forma ale alunitelor; nu exista un consens cu privire la riscului de tumori cutanate in sarcina; frecventa acestora este aceeasi ca in populatia generala. 

Atentie la infectiile virale, mai ales daca acestea au loc in prima perioada de sarcina. Nu aplicati creme pe piele, nu va administrati tratament sistemic fara sa intrebati medicul.

Nu va bazati nici pe asa-zisele produse bio/naturiste. Desi par inofensive, acestea pot asocia diferite riscuri. O dermatita de contact produsa de orice produs aplicat pe piele se trateaza mai greu in sarcina sau daca alaptati. Un studiu a aratat ca aplicarea uleiului de migdale creste riscul de nastere prematura. 

Dupa nastere, ocupati-va de pielea si parul vostru. Daca vorbim despre caderea parului,  acum e momentul sa solicitati ajutor medicului pentru a identifica eventualele carente. Tratati ragadele care apar la nivelul sanului cand alaptati cu ajutorul medicului si nu cu sfaturile primite de la alte mamici.   


Ce obiceiuri de ingrijire a copiilor nu recomandati niciodata?


Dr. Ioana Simian: In primul rand tratati cu blandete si urmati sfaturile medicului; pentru orice forma de eczema exista riscul de agravare, copilul intra usor in ciclu „mancarime-scarpinat-mancarime”, tot disconforul ii tulbura somnul si activitatea de zi cu zi, implicit si pe a parintilor.

 Nu va bazati pe ce spun forumurile, grupurile de mamici pentru ca puteti gresi foarte mult. In caz de urgenta o crema dermatocosmetica achizitionata din famacie poate fi de folos. Conditia este sa aiba mentiunea „testat din punct de vedere dermatologic”.

Evitati folosirea diferitelor tincturi, creme pe baza de extract de plante a caror eficacitate nu o cunoastem, si mai rau nu avem nicio informatie cu privire la toleranta la nivel cutanat.

Cereti sfatul medicului cu privire la ingrijirea generala a copilului, mai ales a celui cu dermatita atopica, pentru ca aceste sfaturi pot fi salvatoare in multe situatii.

 Renuntati la aplicarea uleiurilor de masline, cocos, migdale etc pe pielea atopicilor. Acestea sunt un mediu excelent de dezvoltare a unor bacterii ce pot fi factor trigger (n.r. – factor declansator) in atopie. Se spune ca banala vaselina este de aur pentru pielea uscata.


Cum ne pregatim pentru vizita la dermatolog?


Dr. Ioana Simian: Ideal ar fi sa aveti o lista cu problemele pe care doriti sa le discutati cu medicul; daca sunt prea multe subiecte de discutie si timpul nu permite, medicul va decide care dintre problemele voastre ocupa capul de lista.

 Sfatul meu este sa programati un nou consult pentru restul problemelor. In felul acesta aveti posibilitatea unei discutii amanuntite despre cauzele bolii, despre ce investigatii urmeaza sa faceti, iar tratamentul si ingrijirea potrivita vor fi expuse pe intelesul vostru.

O vizita completa si corecta la medicul dermatolog include un examen general al pielii, mucoaselor, parului si unghiilor. Nu uitati, tumorile benigne si maligne se pot localiza oriunde, inclusiv pe mucoase, palme, plante, unghii asa ca mentionati medicului toate leziunile observate!

Sunt foarte utile informatiile privitoare la istoricul familial de cancere, la istoricul personal de expunere la soare, solar, arsuri solare. Medicatia administrata sistemic cat si local, orice ceai, tinctura, crema aplicata pe piele, proceduri cosmetice, zone in care ati calatorit  etc. trebuie mentionate medicului dermatolog. Sunt amanunte care pot fi de aur pentru un diagnostic corect. 

Ce analize suplimentare ne poate recomanda dermatolog?

Dr. Ioana Simian: Aceste analizele depind de fiecare afectiune in parte. Sunt boli in care simpla examinare este suficienta si pentru care nu sunt necesare evaluari de laborator.

Recomandarea de biopsie nu trebuie sa provoace panica, pentru un diagnostic si tratament corect, pentru a cunoaste evolutia, aceasta poate fi indispensabila.

Un loc aparte in dermatologie il ocupa sifilisul. In faza sa secundara, aceasta boala este un foarte bun imitator/actor putand simula orice boala (acnee, psoriazis, veruci, urticarie etc). De aceea nu ramaneti uimiti daca veti primi ca analize serologia pentru sifilis. 

Copilul.ro: Care sunt tratatamentele estetice care se fac doar la recomandarea si in cabinetul medicului dermatolog?

Dr. Ioana Simian: Din punctul meu de vedere, toate tratamentele estetice trebuie facute doar la recomandarea medicului dematolog. Cat despre care, as puncta ca peelingurile chimice, tratamentele cu toxina botulinica, fillere, alte terapii (vampir, mezoterapie, microdermabraziune etc), epilare ar trebui facute obligatoriu in cabinetul unui medic dermatolog sau plastician. 

Taguri Dermatita atopica Dermatita atopica bebelusi Afectiuni dermatologice copii Dermatolog

Articole recomandate

Citeste si despre