Cum ne pregatim pentru al doilea copil. Diferenta ideala de varsta intre frati

/ / Modificat: 2018-12-12
Cum ne pregatim pentru al doilea copil. Diferenta ideala de varsta intre frati

Nasterea unui copil este un moment emotionant pentru intreaga familie. Daca la primul copil intreaga atentie este indreptata intr-o singura directie, cand apare al doilea copil, lucrurile se schimba.

 Parintii trebuie sa tina cont si de sentimentele primului copil. Este posibil ca acesta sa fie gelos pe atentia pe care o primeste noul bebelus, astfel ca parintii trebuie sa se asigure ca primul copil e pregatit sa fie ”fratele mai mare”.

 „Din punct de vedere medical, specialistii recomanda ca diferenta dintre copii sa fie de cel putin 18 luni sau mai mare de 5 ani. In primul caz, organismul mamei are nevoie de acest timp pentru a se reface intre sarcini. Se evita, in acest fel, riscul de nastere prematura sau de greutate mica a fatului la nastere”, spune dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie.

Daca noua sarcina apare la mai putin de 6 luni de la prima, riscul de prematuritate este cu 40% mai mare decat in mod normal. In cazul unei diferente de peste 10 ani, acest risc practic se dubleaza. Aici intervine faptul ca, odata cu inaintarea in varsta, fertilitatea femeii sufera modificari.

 Specialistii spun ca varianta cea mai buna ar fi ca al doilea copil sa fie conceput la un interval cuprins intre 24 si 35 de luni dupa primul. Aceste planuri depind insa de varsta mamei. Daca are sub 30 de ani e mai usor sa planifice doua sarcini la un interval rezonabil, lucru care e mai greu de realizat daca femeia a trecut de 35 de ani. 

Alegerea de a mai face un copil este strict subiectiva

Unii parinti cred ca o diferenta mica de varsta intre copii ar putea sa-i ajute pe acestia sa aiba o relatie mai buna. Pe de alta parte, alte cupluri aleg sa lase primul copil sa mai creasca, pentru a nu-l priva de intreaga lor atentie la o varsta frageda.

Nu exista o reteta perfecta in acest sens, alegerea de a mai face un copil este strict subiectiva si depinde de particularitatile fiecarei familii in parte. 

Semne fizice ale geloziei fratelui mai mare

Gelozia copilului mai mare se poate manifesta inclusiv prin simptome fizice. Ar putea incepe sa faca pe el sau chiar sa gangureasca, exact ca bebelusul nou-aparut in familie. 

De asemenea, in loc sa se descurce singur, va cere sa fie imbracat de catre parinti, va cere apa sau lapte sau chiar va incerca sa ia biberonul bebelusului.In cazuri extreme, unii copii chiar se trezesc noaptea cu cosmaruri sau cu dureri de burta, mananca mai putin sau devin mai irascibili.

Toate acestea pot fi doar modalitati prin care copilul mai mare incearca sa atraga atentia parintilor pe care ii considera prea preocupati de noul bebelus. 

Drept urmare, este recomandat ca parintii sa-l pregateasca pe fratele mai mare pentru venirea pe lume a noului copil inca din timpul sarcinii. Pot sa-i arate acestuia fotografii de cand era el bebelus sau sa-l faca atent cand pe strada sunt doi frati. Este important sa i se vorbeasca despre fratele care va veni, iar pe masura ce inainteaza sarcina poate sa vorbeasca el insusi cu bebelusul din burtica.

Fratele mai mare poate fi implicat in pregatirile din casa pentru noul copil, recomandarea fiind ca lucrurile care il privesc personal sa se schimbe cat mai putin sau deloc, pentru a nu-l bulversa.

Stilul de viata se schimba radical in momentul in care se trece de la un copil la doi copii, pentru ca e vorba de nevoi diferite, personalitati diferite. Parintii trebuie sa fie pregatiti pentru schimbarile pe care le implica marirea familiei.

Ar putea fi nevoiti sa renunte la unele lucruri sau obiceiuri pe care le aveau inainte de a doua sarcina. Inclusiv situatia financiara a familiei cunoaste modificari importante, in conditiile in care grija este pentru doi copii, nu doar unul. 

Articole recomandate

Citeste si despre