In ce consta bilantul ginecologic inainte de sarcina. Ce este profilul TORCH

/ / Modificat: 2018-11-20
In ce consta bilantul ginecologic inainte de sarcina. Ce este profilul TORCH

Primele opt saptamani sunt definitorii pentru dezvoltarea embrionului. Asta inseamna ca fatul poate fi foarte usor afectat de un stil de viata nesanatos al mamei sau prin administrarea unor medicamente contraindicate in aceasta perioada, ne spune dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie, specialist in reproducere umana asistata.

Pentru a estima si a reduce riscurile ce pot fi reduse, medicii ginecologi, dar si medicii de familie recomanda un set de analize si cel putin o consultatie de specialitate (acolo unde nu exista alte afectiuni).


Indicatiile privesc ambii viitori parinti. In general, la cuplurile fara probleme de sanatate, acestea sunt: Rh si grupa sanguina.

  • Determinarea Rh-ului si a grupei de sange este o analiza obligatorie. Daca femeia are un Rh pozitiv, atunci nu avem potentiale probleme. Daca ea are un Rh negativ, iar el pozitiv, atunci poate sa apara incompatibilitatea de Rh. Ea poate duce la nasterea unui copil cu malformatii congenitale sau retard mintal. Poate fi supravegheata si se poate administra un ser la nevoie. 
  • Analize uzuale de sange (hemoleucograma). Acest test furnizeaza informatii legate de indicii de diagnosticare pentru diferite boli. Hemoleucograma ne poate arata eventuale anemii sau poate indica disfunctionalitati in producerea, ciclul de viata si rata distrugerii celulelor de sange, precum si infectii acute sau cronice ori alergii. La gravide, este nevoie de o monitorizare lunara a anemiei, inca din a 5-a luna de sarcina, unde se analizeaza valoarea hemoglobinei (trebuie mentinuta peste ivelul de 10.5g/dl). De asemenea, trebuie facuta o analiza si la nivelul glicemiei pentru a verifica cantitatea de glucoza din sange. 
  • Profilul TORCH este un test de baza pe care trebuie il faci inainte sa ramai insarcinata. Este indicat si daca abia ai aflat ca esti insarcinata, atunci cand medicul iti recomanda sa faci analizele din primul trimestru. Testul de sange ajuta la identificarea unor infectii ce pot fi transmise de la mama la fat si care pot afecta dezvoltarea acestuia pe perioada sarcinii. Iata o explicatie punctuala: “T” de la toxoplasmoza, O de la „others”, rubeola, cytomegalovirus si herpes simplex virus.
    Sumar de urina. Acesta va fi repetat de minim 2 ori pana la nasterea fatului.
  • Teste pentru Hepatita A si B. Se urmareste daca viitoarea mama este infestata cu virusul hepatitic B sau C. Tratamentul hepatitei (cu Interferon) nu este indicat femeilor insarcinate.
  • Testare HIV. Un numar tot mai mare de femei infectate HIV raman gravide, iar copiii lor sunt expusi infectiei, atat “in utero”, cat si in timpul nasterii si, ulterior, al alaptarii. Este bine sa stim inainte daca avem sau nu prezent virusul.
  • Examinare pelvina. In timpul acesteia, se analizeaza depistarea chisturilor, a inflamatiilor ovarelor sau alte anomalii uterine.
  • Testul Babes-Papanicolau are rolul de a depista infectiile sau afectiunile canceroase.

Analize si pentru viitorii tatici 

Sanatatea barbatului este si ea importanta. Pe langa Rh si grupa de sange, analizele pe care trebuie sa le faca viitorul tata sunt cele de sange – hemoleucograma si serologiile. In cazul in care exista probleme de conceptie, testul cel mai important il reprezinta cel de fertilitate, care in prima faza este reprezentat de spermograma. Aceasta arata daca, in principiu, problema se afla la nivelul sistemului reproducator al barbatului.

Articol scris de dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie, specialist in reproducere umana asistata

Taguri Analize inainte de sarcina Testul babes-papanicolau Profilul torch

Articole recomandate

Citeste si despre