Pe perioada sarcinii, starea de sanatate a micutului este monitorizata cu ajutorul ecografiilor. Poti vedea daca fatul se dezvolta normal, daca exista riscuri de anomalii si daca organele lui se formeaza corect.
Dupa morfologia de trimestrul I, care este prima din cele trei ecografii de morfologie fetala, vine randul celei de a doua morfologii. Ecografia de morfologie fetala de trimestrul II este considerata cea mai importanta ecografie din timpul sarcinii.
Ecografia fetala de trimestrul al doilea se face intre saptamanile 19-22. Este foarte important sa fie respectat acest interval. Fatul este foarte bine dezvoltat la aceasta varsta a sarcinii si putem observa daca exista malformatii sau alte probleme detectabile ecografic.
Vom analiza tot, toate organele pot fi vizualizate si vom observa daca exista riscul unor anomalii. In functie de rezultatul de la Dublu Test, pe langa morfologia fetala de trimestrul II se recomanda si Triplul Test. Este un test non-invaziv, iar rezultatul lui se interpreteaza impreuna cu ecografia de morfologie fetala.
Morfologia fetala de trimestrul II, ce analizeaza si ce masoara
Morfologia fetala de trimestrul II verifica si masoara toate organele fatului. Vor fi analizate cutia craniana si sistemul nervos central, se va verifica inima si functionalitatea celor patru camere si se masoara lungimea coloanei vertebrale. Peretele abdominal va fi examinat si se poate observa daca acopera organele interne.
Daca exista defecte sau probleme in acest sens, ele vor fi identificate in timpul ecografiei, la fel si daca exista defecte ce tin de dezvoltarea maduvei spinarii. La aceasta ecografie, se va observa clar daca mainile si picioarele sunt complete si au toate degetele, dar si daca dimensiunea lor este normala. Placenta, fiind sursa de hrana a fatului in burtica, va fi analizata si ea in timpul ecografiei fetale.
Este sau nu obligatorie morfologia fetala de trimestrul II
Medicul ginecolog care urmareste sarcina, impreuna cu viitoarea mamica, vor stabilii cand va fi efectuata morfologia fetala de trimestrul II. Fiind vorba despre sanatatea si despre viata copilului tau, ar fi bine sa nu sari peste morfologiile fetale de trimestru, indiferent despre care dintre cele trei este vorba.
Tot in urma morfologiei fetale de trimestrul II, medicul poate recomanda si teste complementare. Poate fi vorba despre o ecografie cardiaca daca exista suspiciune de afectiuni cardiace, sau de testele de diagnostic in cazul anomaliilor cromozomiale - amniocenteza si biopsie de vilozitati coriale, daca acestea nu au fost indicate dupa rezultatele morfologiei de trimestru I.
Acestea vor putea pune un diagnostic sigur in cazul malformatiilor precum sindromul Down, sindromul Patau sau sindromul Edwards. In plus, daca sexul copilul nu a fost aflat pana la aceasta ecografie, cu siguranta acum vei stii ce nume sa alegi.
Toate informatiile au fost oferite de dr. Denisa Nica (: http://www.anamc.ro/dr-denisa-nica ), medic primar obstetrica-ginecologie.