Morfologia de trimestrul III este ultima dintre cele trei ecografii morfofetale din timpul sarcinii. Despre intervalul in care se face, dar si despre ce evaluam in timpul acestei ecografiine ne explica dr. Denisa Nica, medic prima obstetrica-ginecologie.
La fel ca la morfologiile precedente, intervalul in care se face ecografia morfofetala trebuie respectat cu strictete. Astfel, ecografia de morfologie fetala de trimestrul III se efectueaza in saptamanile 32-34 de sarcina.
La aceasta ecografie evaluam care este starea de sanatate a bebelusului inainte de nastere.
Tot cu ajutorul acestei ecografii putem identifica daca sunt probleme de dezvoltare sau daca au aparut alte malformatii.
La morfologia de trimestrul III se masoara circumferinta capului, dimensiunea femurului, a abdomenului si a copasei. Apoi, comparam valorile indicate de ecograf cu valorile standard si vedem daca greutatea fatului este in parametrii normali. In functie de valorile acestor masuratori, se va estima greutatea bebelusului.
Morfologia de trimestrul III: greutatea bebelusului are un rol decisiv
In ultimul trimestrul de sarcina, se formeaza tesutul adipos si fatul incepe sa ia mai mult in greutate. Unii mai mult, altii mai putin, iar aici intervine si materialul genetic al parintilor.
La bebelusii care au o greutate mai mica decat limita inferioara, sub 2500 de grame, se poate vorbi despre o restrictie de crestere uterina, si apare in urma unui aflux de sange cu minusuri nutritive si oxigen de la mama la fat.
Daca este estimata o greutate prea mare, peste 4000 de grame, atunci putem spune ca avem un bebelus macrosom si trebuie sa ne asiguram ca nu vor aparea complicatii.
In cazul unei restrictii de crestere uterina sau daca fatul nu mai ia in greutate, se poate recomanda nasterea inainte de termen, iar in cazul unui bebelus macrosom vom recomanda nasterea prin cezariana in locului celei pe cale naturala.
Pe langa evaluarea greutatii fatului, masuram si cantitatea de lichid amniotic. Atunci cand vorbim despre o cantitate prea mica de lichid amniotic vorbim despre oligohidramnios (oligoamnios). Aceasta situatie poate fi cauzata de o rupere prematura de membrane, de anumite boli ale mamei (preeclampsie, hipertensiune arteriala cronica) sau de anumite afectiuni ale copilului (restrictia de crestere, probleme ale tractului urinar si la nivelul rinichilor).
O cantitate prea mare de lichid amniotic poarta denumirea de polihidramnios. Aceasta situatie afecteaza capacitatea fatului de a inghiti si ii poate cauza atrezia esofagiana, malformatie care daca nu este diagnosticata si tratata la timp, nu este compatibila cu viata.
La aceasta varsta a sarcinii, aproape toate organele bebelusului sunt formate si functionale si pot fi evaluate. Insa, exista situatii, spre sfarsitul sarcinii, cand pot sa apara anomalii intestinale sau chiar hidrocefalie. Sigur ca vom mai face ecografii pana la nastere, dar nu morfologii.
Articolul scris de dr Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie