Sute de romance nasc natural dupa o cezariana: avantaje, dezavantaje si recomandari

/ / Modificat: 2018-11-21
Sute de romance nasc natural dupa o cezariana: avantaje, dezavantaje si recomandari

Daca o femeie a nascut prin cezariana si isi doreste apoi o nastere naturala, acest lucru se poate face dupa ce trece un an de la operatia de cezariana. „In absenta contraindicatiilor specifice, la minim un an de la operatia cezariana se poate obtine o noua sarcina si se poate incerca nasterea naturala. Fiecare caz este analizat individual, in functie de experienta clinica a obstetricianului curant”, sustine dr. Radu Botezatu, medic specialist obstetrica ginecologie la Peltecu Medical. 


Riscurile nasterii naturale dupa cezariana 

Acest tip de nastere poate sa prezinte foarte multe riscuri, de aceea se practica doar izolat in centrele universitare din tara. O statistica oficiala inca nu exista, insa numarul celor care reusesc sa nasca natural dupa cezariana este de ordinul sutelor, spune dr. Radu Botezatu. 


“In spitalul Filantropia din Bucuresti se incurajeaza si se practica de rutina acest tip de nastere, spitalul fiind pregatit pentru interventia de urgenta in cazul complicatiilor. Gravidele insa trebuie sa inteleaga ca monitorizarea acestui tip de travaliu este foarte complexa, plecand de la semne clinice pana la monitorizare avansata fetala, iar decizia de a termina nasterea prin operatie cezariana in cazul aparitiei suspiciunilor unor complicatii poate fi luata uneori foarte rapid”, spune medicul.


Factorii de care trebuie tinut cont 

Exista mai multi factori care trebuie analizati inainte ca medicul sa recomande nasterea naturala dupa cezariana, insa cei mai importanti sunt:

  1. Motivul si conditiile pentru care s-a efectuat prima cezariana. In cazul in care motivele au fost intemeiate si acestea se repeta si in sarcina curenta, nasterea vaginala trebuie analizata foarte atent. “Aici ne referim la toate conditiile care tin de oxigenarea fetala, functia placentara si greutatea fetala la sfarsitul trimestrului 3 de sarcina, localizarea placentei sau alte patologii asociate: fibroame, anomalii uterine”, spune dr. Radu Botezatu.

  2. Modul de vindecare al cezarienei anterioare. Conteaza foarte mult cum s-a vindecat operatia de cezariana, deoarece in cazul in care a avut loc o infectie, exista posibilitatea ca cicatricea formata sa nu fie suficient de solida.

  3. Varsta gestationala la care s-a efectuat cezariana si felul inciziei. Ghidurile actuale contraindica travaliul pe uter cicatricial in cazul unei incizii uterine clasice (verticale) fiind cunoscut riscul crescut de ruptura uterina.


Avantajele nasterii naturale si riscurile carienelor 

In cazul nasterii naturale este dovedit stiintific faptul ca riscul de complicatii precum sangerari, infectii sau de tipul celor embolice este mult mai scazut in comparatie cu cea prin cezariana.De asemenea, nou-nascutul va avea imunitatea mai bine dezvoltata si un risc mai scazut de obezitate si boli astmatice in decursul vietii. Proaspata mama are, la randu-i, avantaje, si anume: o recuperare mult mai rapida, lactatie instalata repede, mobilizare imediat dupa nastere si o durere mult mai mica.

In schimb, operatia cezariana predispune si la anumite complicatii specifice pe termen lung ce pot influenta semnificativ o viitoare sarcina. “Printre cele mai serioase se numara insertia anormala a viitoarei placente (pe zona cicatriciala, placenta cu aderenta anormala) care predispune la complicatii severe hemoragice ce pot pune viata pacientei in pericol la o viitoare nastere. O alta complicatie este ruptura uterina in cazul unui travaliu ulterior, zona cicatriciala fiind o portiune cu rezistenta scazuta a peretelui uterin, care poate pune atat viata mamei cat si a nou-nascutului in pericol”, explica medicul Radu Botezatu. 

De ce este preferata cezariana de romance 

“Unele dintre motivele invocate de gravidele care solicita cezariana sunt: frica de durere, teama de imprevizibil (travaliul se poate declansa oricand, inclusiv noaptea sau in weekend) astfel medicul curant poate fi sau nu disponibil in acel moment, teama legata de posibilele rupturi perineale la nastere si, nu in ultimul rand, dorinta unora de a planifica o anumita data pentru nastere”, spune medicul. 

Articol scris de dr. Radu Botezatu, medic specialist obstetrica ginecologie la Peltecu Medical

Taguri Nastere Beneficii nastere naturala Nastere naturala Cezariana

Articole recomandate

Citeste si despre