Alaptarea continua sa fie cel mai sanatos mod de hranire al nou-nascutilor, dar exista anumite situatii in care este mai sigur ca alaptarea sa fie oprita.
Sigur, laptele matern este natural, protector, personalizat pentru copilul tau si gratuit, DAR sunt momente cand laptele matern ar putea face mai mult rau decat bine pentru copilul tau.
Acest lucru se intampla cel mai des din cauza ca pentru ca mama a fost diagnosticata cu o anumita stare de sanatate care poate fi transmisa sugarului alaptat. Luarea anumitor medicamente, in special cele care pot fi transmise copilului prin intermediul laptelui matern, pot, de asemenea, sa ingradeasca alaptarea.
Cand oprim alaptarea
In conformitate cu Normele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, trebuie sa va consultati cu medicul dumneavoastra si sa intrerupeti alaptarea daca...
- esti infectata cu virusul HIV, cu toate ca s-a demonstrate si faptul ca mamele cu HIV pot alapta in anumite conditii.
- urmezi tratament cu medicamente antiretrovirale.
- ai tuberculoza activa netratata.
- esti infectata cu virusul limfotropic T de celule umane de tip I sau de tip II.
- folosesti sau esti dependenta de un medicament ilicit.
- urmezi tratament cu medicamente prescrise pentru chimioterapie, cum ar fi antimetabolitii antimetabolitii care interfereaza cu replicarea ADN si cu diviziunea celulara.
- Esti supusa terapiilor cu radiatii; totusi, astfel de terapii medicamentoase nucleare necesita doar o intrerupere temporara a alaptarii.
Intreaba consultantul in alaptare sau personalul medical daca trebuie sa intrerupi alaptarea cand urmezi un anumit tratament medicamentos. Anumite medicamente pot trece prin laptele matern si pot pune copilul in pericol. Inainte de a lua orice medicament, cereti medicului sa va informeze daca puteti alapta.
Copiii diagnosticati cu galactosemie, o tulburare metabolica rara in care organismul nu poate digera galactoza de zahar, nu ar trebui sa fie alaptati.