Vitamina C le poate face copiilor mai mult rau decat bine! Cum o folosim CORECT

/ / Modificat: 2024-02-27
Vitamina C le poate face copiilor mai mult rau decat bine! Cum o folosim CORECT

Recomandata mai ales pentru prevenirea si combaterea tuturor tipurilor de infectii, cauzate fie de bacterii, virusuri, ciuperci sau paraziti, vitamina C este vedeta acestui sezon in farmacii, dar si in “arsenalul” nostru de medicamente. Referitor la administrarea acestei vitamine copiilor, mamicile isi pun adesea semne de intrebare. 

Beneficiile vitaminei C

Vitamina C este un aliat al imunitatii. Nevoia crescuta de vitamina C apare in cazul suntem raciti sau avem febra, anumite inflamatii, deficit de proteine sau fier.

Vitamina C favorizeaza absorbtia fierului in organism, de aceea se si foloseste impreuna cu fierul in tratarea anemiilor feriprive (anemii prin deficit de fier).

Vitamina C, in functie de varsta

In timp ce barbatii ar trebui sa isi asigure o doza de 90 de mg zilnic de vitamina C, femeile - 75 de mg, femeile insarcinate - 85 de mg, femeile care alapteaza - 120 de mg, in cazul copiilor, situatia se schimba:

  •  intre 0 si 12 luni este suficienta vitamina C pe care bebelusul o ia din laptele matern
  •  intre 1 si 3 ani - 15 mg;
  •  intre 4 si 8 ani - 25 mg;
  •  intre 9 si 13 ani - 45 mg;• intre 14 si 18 ani (baieti - 75 mg; fete - 65 mg). 

Cele mai bune surse de vitamina C

Ceea ce este bine sa stim cu totii este ca vitamina C care se gaseste in principal in fructe si legume proaspete este cel mai bine asimilata de organism.

Necesarul zilnic de vitamina C poate fi mai usor asimilat de organism daca zilnic, in mancarea preparata, adaugam  patrunjel, mai bogat in vitamina C chiar si decat portocalele si lamaile (70 mg/100 gr fruct). In 100 g de patrunjel se regasesc 200 mg de vitamina C. 
Topul este urmat de kiwi (100 mg/100 gr de fruct), grepfrut si ardei gras (70 mg de vitamina C), spanac crud si rodii (40 mg/100gr). 

Pentru a beneficia de proprietaţile acestei vitamine, care este distrusa in mare parte din cauza conditiilor de mediu – caldura, lumina, oxigenul din aer, preparare termica, conservare - fructele si legumele trebuie consumate in stare proaspata si cat mai repede de la momentul in care au fost culese. 
De exemplu, merele, dupa 11 saptamani de cand au culese, isi pierd jumatate de cantitatea de vitamina C, in timp ce spanacul pierde 30% din vitamina C intr-o singura zi daca este lasat la temperatura ambientala. 

Ce suplimente cu vitamina C luam

Mai ales in aceasta perioadele in care alimentatia nu este bogata in fructe si legume si suntem sunt predispusi imbolnavirilor ca urmare a schimbarilor de temperature, sunt indicate suplimentele cu vitamina C. 

In cazul copiilor, administrarea vitaminei C pe timp de iarna reduce cu 20% perioada de recuperare in cazul racelilor, conform unui studiu al cercetatorilor Universitatii din Helsinki, Finlanda. Atentie insa!

Vitamina C trebuie administrate conform indicatiilor medicului, caci, in cazul depasirii dozelor recomandate, copiii pot face hipervitaminoza din cauza lipsei dezvoltarii sau functionarii deficitare a sistemelor de curatare si/sau epurare ale organismului (ficat, rinichi), chiar si la dozele adecvate varstei.

“Este important sa le dam copiilor vitamina C naturala si nu cea de sinteza (adica fabricata in laborator) si cea naturala, asa cum se gaseste in natura, in fructe, legume, verdeturi, plante”, recomanda dr Ruxandra Constantina, medic de familie, cu specializare in apifitoterapie.

 “Vitamina C naturala extrasa din in fructele de padure (coacaze negre, macese, zmeura, catina, afine, mure, fragi), sau citrice, rodie, papaya, struguri, acerola, broccoli  contine, pe langa acidul ascorbic, si multi antioxidanti din clasa bioflavonoide, antocianidine, acizi organici, ceea ce-i confera efecte terapeutice net superioare si este mult mai bine asborbita si utilizata de catre organism”, adauga dr Ruxandra Constantina. 

Articol revizuit de dr Ruxandra Constantina, medic de familie, cu specializare in apifitoterapie

Taguri Vitamina c Copii

Articole recomandate

Citeste si despre