Schimbarile climatice ne imbolnavesc ochii. ”Poluantii atmosferici si particulele fine din aer agraveaza problemele de suprafata oculara”

/ / Modificat: 2024-06-20
Schimbarile climatice ne imbolnavesc ochii. ”Poluantii atmosferici si particulele fine din aer agraveaza problemele de suprafata oculara”

 

Schimbarile climatice influenteaza toate aspectele vietii si au efecte semnificative asupra sanatatii umane, inclusiv asupra sanatatii ochilor. Un studiu recent efectuat de cercetatorii de la Departamentul de Oftalmologie al Universitatii Colorado (CU) a aratat o crestere alarmanta a cazurilor de ochi uscat si keratoconjunctivita sicca din cauza schimbarilor de mediu.  

Studiul, care a analizat peste 2.000 de lucrari stiintifice, a investigat efectele poluarii aerului, particulele fine, precipitatiile, temperatura si umiditatea relativa asupra sanatatii oculare. Desi au fost studiate mai multe afectiuni oculare, cum ar fi cataracta, uveita, glaucomul si afectiunile retiniene, cele mai afectate de schimbarile climatice au fost conditiile de suprafata oculara, precum ochiul uscat si conjunctivita. „Rezultatele sunt ingrijoratoare. Poluantii atmosferici si particulele fine din aer agraveaza considerabil problemele de suprafata oculara. Incendiile de vegetatie, de exemplu, cresc concentratia de particule poluante in aer, provocand iritatii si uscaciune oculara”, explica prof. univ. dr. Adriana Stanila, medic primar oftalmolog in cadrul spitalului Ofta Total.

Dr. Stanila subliniaza ca poluarea aerului are efecte nu doar asupra ochilor, ci si asupra sistemului cardiovascular, ceea ce poate duce la o crestere a cazurilor de degenerescenta maculara si glaucom. In fata acestor provocari, Dr. Stanila recomanda pacientilor sa acorde o atentie deosebita problemelor de suprafata oculara, cum ar fi uscaciunea, iritatia si vederea incetosata cauzate de particulele din aer.

In aceste conditii, utilizarea lacrimilor artificiale este esentiala. De asemenea, pacientii care traiesc in zone cu poluare ridicata, indiferent care ar fi cauza, ar trebui sa foloseasca purificatoare de aer pentru a reduce expunerea la particulele fine”, sfatuieste Dr. Stanila.

Specialistul incurajeaza pacientii sa fie proactivi in ingrijirea ochilor lor, avand in vedere noile realitati climatice. „Inca avem multe de invatat despre efectele schimbarilor climatice asupra ochilor, dar este vital sa informam pacientii si sa le oferim solutii pentru a evita complicatiile pe termen lung”, concluzioneaza Prof. Dr. Adriana Stanila.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni oftalmologice Afectiuni ochi

Articole recomandate

Citeste si despre