Alergii de primavara la copii. Cum le recunoastem

/ / Modificat: 2023-04-05
Alergii de primavara la copii. Cum le recunoastem

Primavara este anotimpul in care totul in jur pare sa renasca odata cu natura. Pomii infloresc la tot pasul, iarba redevine verde si... dintr-o data incep sa ne „loveasca” alergiile. Alergiile de primavara pot fi de-a dreptul chinuitoare, mai ales pentru copii, mai ales ca pot fi confundate cu tot felul de viroze pe care le poate contracta in colectivitate.

Alergiile intalnite cel mai frecvent primavara sunt rinita alergica, conjunctivita si, uneori, astmul.

Alergenii de primavara sunt greu de evitat, mai ales ca in acest anotimp vantul ii poarta de colo, colo cu mare usurinta. Granulele imperceptibile de polen sunt cei mai mari „inamici” in timpul primaverii, alaturi de praful ridicat de palele de vant. Odata cce ele intra in contact cu mucoasele de la nivelul ochilor si al cailor aeriene.

Cum recunoastem alergiile

Uneori simptomele alergiilor pot fi confundate cu cele ale unei raceli, dar sunt cateva particularitati care fac diferenta, la o privire atenta:

- stranuturile vin in „rafale”

- mucoasele la nivelul nasului si al ochilor sunt inrosite si inflamate

- secretiile nazale sunt abundente si apoase

- nasul este infundat si respiratia ingreunata

- mancarimi la nivelul ochilor, al nasului si al fetei, dar si al urechilor.

Simptome des intalnite in cazul alergiilor netratate sunt tusea, greutatea in a expira, respiratia suieratoare si senzatia de apasare in piept.

Alergiile de primavara se manifesta intens in locurile in care copilul intra in contact cu alergenii: in parc, pe strada, la iesirile la iarba verde. Se pot manifesta mai intens atunci cand afara adie vantul sau cand sufla cu putere. Atunci cand mucoasele sunt puternic inflamate, simptomele se manifesta si in mediu ferit de alergeni, acasa, si pot ajunge sa afecteze somnul copiilor si, in consecinta, capacitatea de a se concentra si de a invata.

Cum tratam alergiile de primavara

Pentru a trata alergiile de primavara este cel mai indicat sa aveti o discutie cu medicul pediatru, chiar daca poate parea la indemana sa administrati acasa medicamente specifice.

Pentru alergii exista doua tipuri de tratamente: cel simptomatic, care controleaza boala, si cel etiologic, care se concentreaza pe cauza mai mult decat pe efect.

Tratamentul simptomatic presupune administrarea de antihistaminice orale sau topice oculare sau nazale, impreuna cu antiinflamatoare.

Tratametul etiologic presupune vaccinarea sau desensibilizarea specifica (injectabil, sublingual, prin pastile sau picaturi) care „invata” sistemul imunitar sa tolereze alergenii. O alta metoda este vaccinarea sau desensibilizarea specifica homeopata, iar a treia varianta este terapia biologica cu anticorpi anti IgE.

Pe langa tratament, in combaterea alergiilor de primavara se pot folosi si masuri adjuvante precum purificatoarele de aer in locuinta, montarea de filtre HEPA la instalatiile de aer conditionat din locuinta si masina, spalarea cat mai des posibil a mainilor si fetei si irigarile nazale cu apa de mare sau ser fiziologic, dar si purtarea de ochelari de soare pentru protejarea ochilor de granulele de polen.

Taguri Alergia la polen Alergia la praf Alergii de primavara Alergii de primavara la copii

Articole recomandate

Citeste si despre