Dragi parinti, prindeti curaj – se poate supravietui acestui sezon de gripa! Ca sa nu va simtiti complet dezarmati, va ofermai jos un mic arsenal de recomandari atat pentru preventie, cat si pentru terapie naturala.
Spectrul gripei se intinde, si odata cu el, anxietatea si zvonurile, miturile si neadevarurile legate de gripa.
Diagnosticul se pune pe baze clinice (semne si simptome) si ca urmare a testului de gripa, care se face in multe laboratoare si se primeste rezultatul in cateva ore (in majoritatea cazurilor).
Preventia consta in vaccinare antigripala, incepand de la varsta de 6 luni; mai eficienta daca se incepe din octombrie/noiembrie, dar posibila si utila si in ianuarie sau dupa.
Tratamentul include metode suportive (adica masuri care sa faca viata mai usoara pana cand organismul inlatura virusul singur) si antivirale – cel mai frecvent folosit la noi – OSELTAMIVIR (Tamiflu). Cel mai eficient daca este inceput in primele 48 de ore de la debut la copii peste 14 zile de viata. Folosit si in profilaxie peste varsta de 1 an (intre 3 luni si 1 an recomandat doar in cazuri considerate critice).
Mituri despre gripa
1. Nu poti transmite gripa daca te simti bine
In jur de 20%-30% dintre persoane purtatoare de virus gripal sunt asimptomatice.
2. Gripa se poate lua de la iesit in frig insuficient imbracat sau iesit afara cu parul ud, sau de la stat in curent
Indiferent cat de frig este, nu se poate lua gripa fara sa te intalnesti cu virusul gripal. Da, frecventa gripei este mai mare in anotimpul rece, dar nu exista legatura cauzala intre cele doua.
3. Daca gripa dureaza mai mult de 1-2 zile, trebuie tratament antibiotic
Antibioticele actioneaza doar asupra bacteriilor, nu virusurilor. O viroza mai severa (de ex gripa) poate da mai multe zile de febra fara sa fie nevoie de interventie antibiotica. Desigur, daca se diagnosticheaza o complicatie bacteriana (din cauza persistentei simptomelor peste 3-4-5 zile sau agravarii lor dupa o ameliorare temporara), antibioticele pot deveni necesare. DAR este important sa se certifice existenta unei astfel de suprainfectii pentru a preveni o terapie inutila si potential daunatoare.
Ce uleiuri esentiale putem folosi
Utilizarile corecte ale uleiurilor la copii constau in difuzare si aplicare pe piele.
Intotdeauna diluati suficient uleiurile cand le aplicati pe pielea copiilor – cel mai corect in dilutii de 0,5% (1-2 pic. la o lingura de ulei vegetal) sau 1% (3 pic. la o lingura de ulei vegetal).
Solicitati sfatul unui specialist aromaterapeut sau educator cu cunostinte avansate despre utilizarea uleiurilor.
La primele semne de reactii adverse (eruptii la locul aplicarii, dificultati de respiratie etc.) solicitati consult medical.
Tamaie (Boswellia carterii) – combinatii eficiente cu Palmarosa (Cymbopogon martini), Bois de rose/ rosewood (Aniba rosaeodora) sau lavanda-Ravintsara (Cinnamomum camphora – tip cineol) + Eucalyptus radiata (doar peste varsta de 2-3 ani!)
Melaleuca alternifolia (tea tree/arbore de ceai)-Cimbru (Thymus tip tuianol)-grapefruit-Eucalyptus radiata spp radiata, E. Globulus (cu prudenta inainte de 2-3 ani)-Niauli (Melaleuca quinquenervia tip cineol).
Mai multe informatii despre gripa puteti citi pe doctoritadecopii.ro.