Deschiderea scolilor si a gradinitelor este o veste buna atat pentru copii, cat si pentru parinti sau profesori. Odata ce scolile se deschid, simtim ca suntem mai aproape de intoarcerea la realitate si, cumva, de perioada in care pandemia va fi de domeniul trecutului.
Chiar daca in ultimele luni atentia noastra s-a concentrat pe COVID 19 si pe preventia in luarea sau transmiterea virusului, exista si alte probleme spre care trebuie sa ne viram atentia, mai ales la inceperea scolilor.
Oricat de mult li s-a vorbit despre igienizare, spalatul pe maini sau purtarea mastilor, copiii sunt cei care transmit cel mai usor microbii de la unul la altul, prin joaca, mancat impreuna si impartirea spatiului sau a jucariilor. Exista totusi doua metode prin care copiii se pot proteja destul de bine impotriva infectiilor datorita colectivitatii de la scoala.
Spalatul pe maini – o igiena corecta poate preveni infectarea cu cele mai frecvente boli pe care si le transmit copiii, inclusiv virusii care cauzeaza diaree, varsaturi, boli respiratorii.
Acoperirea nasului si a gurii in timpul stranutului – este indicat ca parintii sa-si invete copiii sa-si acopere nasul si gura cand stranuta, daca nu au masca, pot folosi un servetel, recomandat fiind ca dupa folosirea servetelului sa se spele pe maini.
Daca totusi se intampla ca cel mic sa se intoarca de la scoala cu febra sau alte dureri, iata o lista scurta cu posibilele boli sau infectii pe care le-ar fi putut contacta de la colegi.
Boala mana-picior-gura
Una dintre cele mai comune boli, intalnite la copiii sub 5 ani. Este o infectie acuta virala si se manifesta prin stare generala de rau, gura si gat inflamat, varsaturi, diaree si stari febrile 38-39 grade Celsius, care pot dura 24-48 de ore.
Conjunctivita
Conjunctivita este o infectie contagioasa la ochi care se transmite foarte usor de la un copil la altul. Simptomele sunt destul de evidente, culoarea ochiului devine rosie, apar vase de sange, senzatia de mancarime sau arsura la nivelul ochiului. Chiar si conjunctivita poate fi prevenita prin spalarea mainilor inainte ca ochii sa fie atinsi.
Raceala si gripa
Racelile virale sunt extrem de frecvente si contagioase la copii, racelile se manifesta, in general, cu tuse si stranuturi, fara febra sau alte complicatii.
Gripa, in schimb, este mult mai severa decat o simpla raceala. In general, se manifesta cu febra mare peste 38 ºC, cu oboseala fizica constanta si tuse seaca. In cazul in care copilul manifesta toate aceste simptome este important sa nu mearga la scoala pentru a inceta transmiterea virusului gripal.
Rujeola
Desi nu prea se vorbeste despre asta, rujeola poate fi o boala destul de periculoasa la copiii neimunizati. Singurul mod in care poate fi prevenita este prin vaccinare. Rujeola este extrem de contagioasa, iar pacientii care o contacteaza au nevoie de izolare pana la 10 zile. Simptomele sunt extrem de usor de cunoscut: febra inalta, eruptie pe piele de culoare rosie.
Gastroenterita
Gastroenterita cauzeaza dureri de stomac, varsaturi si diaree. In plus, datorita acestor stari se poate ajunge foarte usor la deshidratare. Boala se ia extrem de usor, prin contact cu o alta persoana ce are virusul sau prin impartirea alimentelor si a bauturilor contaminate.
Toate aceste boli pot fi evitate chiar si in colectivitate, atunci cand copilul urmeaza regulile simple enuntate la inceputul articolului: spalarea constanta pe maini, acoperirea nasului si a gurii in timpul stranutului, statul acasa in cazul unei gripe severe.