Medic pediatru Raluca Tocariu: Ce boli pot lua copiii de la piscina?

/ / Modificat: 2020-08-21
Medic pediatru Raluca Tocariu: Ce boli pot lua copiii de la piscina?

Vara, printre cele mai mai frecventate locuri de catre familiile cu copii sunt, cu siguranta, strandurile si piscinele exterioare si interioare. Insa, aveti mare grija atunci cand alegeti piscina la care sa ii duceti pe cei mici, caci o zi fericita de relaxare si distractie se poate transforma in multe altele de boala si suferinta din cauza microorganismelor aflate in apele dulci neigienizate corespunzator.

Cei mai expusi bolilor provocate de interactiunea cu apa de la piscina sau strand sunt copiii. Ei, pe langa faptul ca au pielea mult mai sensibila decat adultii, inghit apa contaminta, intrand astfel in contact direct cu aceste microorganisme periculoase.

Toate aceste probleme de sanatate ar putea fi evitate daca apa bazinelor ar fi schimbata la intervale regulate de timp si tratata corespunzator cu o anumita cantitate de dezinfectant care sa nu permita inmultirea microorganismelor, dar, stim bine, acest lucru se intampla foarte rar in majoritatea strandurilor si piscinelor, deci cel mai intelept lucru este sa incercam sa ne ferim.

Cele mai raspandite afectiuni pe care copiii le pot contacta de la piscina sunt: otita, infectiile respiratorii, infectiile digestive, infectiile genitale, conjunctivita, afectiunile cutanate sau acneea.

Afectiuni ORL

Cea mai des intalnita afectiune din sfera ORL ce poate fi facuta in urma mersului la piscina este otita.

Aceasta apare din cauza apei care, odata intrata in conductul auditiv duce la aparitia unei inflamatii sau infectii. Otitele sunt cauzate de germenii din apa contaminata sau de anumite ciuperci (otita micotica).

In oricare dintre situatii este recomanat consultul medicului specialist ORL si urmarea tratamentului indicat de acesta.

Care sunt simptomele otitei

  • durere la nivelul urechi
  • secretii la nivelul urechii
  • febra (39-40 de grade)
  • tulburari de somn si stari de neliniste
  • Iritabilitate

Afectiuni digestive

Bacteria cel mai des intalnita in apele dulci este E.coli. Aceasta provoaca infectii ce se manifeta prin diaree, voma si dureri abdominale.

Ingerarea apei infectate cu parazitul numit giardia, adesea intalnit la piscinele si strandurile publice, provoaca boala numita giardioza. Aceasta se manifesta prin scaune diareice si dureri abdominale puternice.

Se recomanda consultul de urgenta al medicului specialt gastroenterololog.

Afectiuni ginecologice

O ciuperca des intalnita in apele bazinelor publice este Candida Albicans. Contactarea acestei ciuperci provoaca, la fete si femei, o infectie genitala numita candidoza vaginala.

Simptomele candidozei vaginale

  • senzatia de mancarime vaginala si a tesuturilor din jur
  • durere sau arsura la urinat
  • roseata sau umflarea vulvei
  • scurgeri vaginale groase, de culoare alba

Candidoza se trateaza cu diverse antimicotice, insa, doar recomandate de medicul specialist .

Afectiuni oftalmologice

Conjunctivita este apare frecvent in urma vizitei la piscina. Aceasta se manifesta prin inrosirea ochilor si aparitia unei secretii.

Si aici este recomandat consultul de urgenta al medicului specialist oftalmolog.

Afectiuni dermatologice

Acneea la clor este foarte des intalnita. Apare din cauza clorului utilizat la dezinfectarea apei din piscina si se manifesta prin aparitia de comedoane (cosuri), in special pe fata, dar pot sa apara oriunde in alta parte a corpului.

Ciuperca piciorului apare pe talpa piciorului si in spatiile dintre degete si se manifesta astfel: pielea devine rosie, cu fisuri si scuame in suprafata, macerata, intens pruriginoasa, cu mancarimi intense.

Pruritul cutanat (mancarimea pielii) este definit ca o senzatie neplacuta de mancarime cutanata. Poate sa apara oriunde pe piele si provoaca nevoia de a te scarpina. Pruritul este cauzat de infectii fungice si bacteriene.

Granulomul – este o afectiune destul de rara, fiind produsa de anumite bacterii existente in apa contaminata a bazinelor incalzite, neigienizate corespunzator. Primele semne sunt aparitia unor papule violacee in zona genunchilor, care pot evolua spre ulceratie. Diagnosticul pozitiv se pune in urma biopsiei cutanate.

Pentru toate aceste afectiuni dermatologice se recomanda consultul medicului specialist dermatolog care va decide natura bolii si tratamentul.

Taguri Afectiuni piscina Reguli piscina Siguranta piscina

Articole recomandate

Citeste si despre