Inceperea tratamentului ortodontic poate fi un motiv de stres pentru cei mici, insa dupa aplicarea aparatului dentar, treptat, obisnuinta cu purtarea lui va deveni foarte mare. Cand insa se apropie programarea pentru prima activare, o serie de intrebari pot da emotii celor mici: Ce o sa se intample? O sa doara? Va dura mult? Dupa cat timp voi putea sa mananc?
Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, recomanda ca parintii sa ii pregateasca pe micutii pacienti pentru prima activare a aparatului dentar, asigurandu-i ca intreg procesul este nedureros, dureaza aproximativ 5-15 minute si este mult mai simplu decat ne-am astepta.
Iata in ce consta activarea in functie de tipul de aparat dentar folosit:
1. Aparatul dentar mobil
Activarea surubului se face de catre parinte acasa, insa in timp sarmele laterale care fixeaza aparatul pe dinti se slabesc deoarece copilul trage de ele de multe ori pe zi ca sa scoata aparatul (acesta nu se poarta in timpul mesei) si le modifica in timp pozitia.
De aceea este necesar ca medicul sa le stranga lunar. In plus, medicul urmareste evolutia, slefuieste din plastic, decide daca este nevoie sa fie extras vreun dinte temporar sau adapteaza aparatul daca dintele a cazut acasa.
2. Disjunctorul maxilar
Acesta se activeaza de catre parinte o data pe zi, timp de 2-3 saptamani. Dupa aceasta perioada copilul vine la control, pentru ca medicul sa decida daca mai este nevoie de largire si pentru ce durata, sa verifice daca cimentul care fixeaza disjunctorul nu s-a deteriorat in timpul masticatiei, sa adauge la nevoie noi elemente (de ex. bracketuri).
Daca disjunctorul este purtat impreuna cu masca Delaire pentru stimularea avansarii maxilarului si corectarea ocluziei inverse, va fi verificata periodic si evolutia acesteia. Niciuna dintre proceduri nu este dureroasa, ci doar creeaza o senzatie de tensiune.
3. Aparatul dentar fix
Elasticele transparente sau colorate vor fi schimbate la fiecare sedinta deoarece isi pierd eficienta si, in functie de evolutie, se schimba si sarma (acesta este activa timp de cateva luni, asadar nu este necesar sa fie inlocuita lunar) sau se tractioneaza si cu elastice continui (catene).
In unele cazuri vor fi adaugate elemente noi (bracket nou, mini-implant ortodontic etc.), care, in functie de situatie si evolutia cazului, fie nu erau necesare pana la acel moment, fie nu era posibila aplicarea lor mai devreme.
Uneori, pe masura ce “descalecam” dintii, descoperim carii pe care le vom trata. Activarea lunara este nedureroasa, insa celelelate proceduri (tratarea cariilor, aplicarea miniimplantului etc.) se fac sub anestezie locala, pentru a asigura un confort maxim pacientului. In primele 2 zile dupa control va fi resimtita o tensiune, semn ca aparatul continua sa lucreze pentru obtinerea zambetului mult dorit.