Dr. Augustin Serban: “Sarcina este “acuzata” pe nedrept de aparitia problemelor dentare”

/ / Modificat: 2019-08-06
Dr. Augustin Serban: “Sarcina este “acuzata” pe nedrept de aparitia problemelor dentare”

Acum multi ani exista credinta conform careia in sarcina nu este bine sa mergi la dentist oricat de tare te-ar durea un dinte, de exemplu.

Acest lucru, astazi a devenit un mit. Nu doar ca nu este interzis, ci este chiar recomandat sa mergi la medicul stomatolog daca ai dureri.

Ca sa fii linistita, noi iti spunem ce ai voie si ce nu in timpul sarcinii, la stomatolog. Pentru siguranta ta, iti vom dezvalui si parerea medicului specialist ginecolog.

Modificarile hormonale care au loc in sarcina pot determina o serie de probleme de natura dentara. De exemplu, o multime de viitoare mamici dezvolta gingivita de sarcina sau le este frica de radiografia dentara. Altele au dureri din cauza cariilor dentare si nu merg la stomatolog de frica sa nu dauneze fatului. Acestea fiind conceptii gresite. Conform specialistilor, sunt unele afectiuni care se pot agrava rapid in lipsa tratamentului prompt, in cabinetul stomatologului.

“Contrar parerii generale, sarcina nu provoaca probleme dentare majore. Nu sarcina in mod direct. Dar conteaza foarte mult preocuparea pe care o pacienta a avut-o pentru sanatatea dentara inainte de sarcina. Mai ales ca in sarcina se modifica, uneori radical, tot complexul psiho-emotional al femeii gravide, din multiple motive. De exemplu, la o femeie care nu s-a ingrijit in mod special de sanatatea dentara, poate nu a facut niciun control stomatologic ani de zile inainte de a ramane gravida, nu ne vom astepta sa devina preocupata de dinti cand ramane gravida. Mai mult, e posibil sa negljeze si mai mult decat inainte igiena orala daca asta nu era o rutina riguroasa”, ne-a spus dr. Augustin Serban, medic stomatolog cu competente in implantologie orala.

Conform medicului stomatolog, pragul durerii este posibil sa scada mult in sarcina. Astfel apare situatia in care dintii incep sa doara in sarcina.

“De aceea, totul este pus in mod incorect ca o fatalitate pe seama sarcinii. Dar problemele existau dinainte, insa erau asimptomatice. Sarcina cel mult a creat in mod indirect conditii sa devina simptomatice. Prin contra-exemplu, o pacienta care a mers cu regularitate la tratament si control stomatologic inainte de a ramane gravida va avea grija de dantura si in sarcina. De aceea, sarcina este acuzata pe nedrept de aparitia problemelor dentare”, ne-a mai spus medicul stomatolog.

Medicul precizeaza ca uneori putem vorbi de o gingivita de sarcina, care apare pe fondul modificarilor hormonale. Aceasta apare insa rar si in forme usoare. Rar se manifesta violent, si asta atunci cand sunt si alti factori favorizanti.

“Gingivita de sarcina apare de regula ca orice gingivita. Din cauza placii bacteriene. Ca si particularitate, din cauza modificarilor hormonale, este posibil ca gingia sa fie mai sensibila, sa sangereze mai usor, prin urmare periajul sa devina mai dificil. Se creeaza un cerc vicios: nu ne putem peria din cauza gingivitei, iar gingivita se accentueaza din cauza lipsei igienei corespunzatoare. Este momentul in care o igienizare intr-un cabinet stomatologic face minuni. De altfel, acestea pot fi facute preventiv poate ceva mai des decat in perioada din afara sarcinii”, ne-a mai explicat dr. Augustin Serban.

Colaborarea stomatolog – obstetrician e esentiala!

Adesea auzim ca in sarcina frecventa cariilor creste foarte mult. Insa, realitatea nu e chiar asa.

“Nu am observat ca ar creste frecventa cariilor in sarcina. Da, sunt paciente care au carii, dar sunt vechi si care sunt depistate in timpul sarcinii si in mod eronat asociate sarcinii. Tratamentul lor se realizeaza aproape la fel ca si cum nu ar fi sarcina, cu particularitati legate de anestezie, dar si cu perioada de evolutie a sarcinii. Ca regula generala, recomandam tuturor pacientelor care planifica o sarcina sa trateze absolut toate problemele dentare inainte de a obtine sarcina. Aici devine foarte importanta colaborarea interdisciplinara stomatolog-obstetrician”, a declarat medicul stomatolog.

Exista destul de multe anestezice care pot fi folosite in sarcina

Atunci cand este necesar, anestezia este permisa in sarcina. La ora actuala sunt multe anestezice care se pot folosi in sarcina si al caror risc e redus. Desi, spune medicul stomatolog, acestea e bine sa fie folosite doar pentru urgente.

Este sau nu radiografia contraindicata in sarcina?

Acesta este o intrebare care framanta foarte multe femei gravide. De aceea, am vrut sa stim si parerea medicului ginecolog.

“Doza fetala estimata de radiatii intr-o singura expunere dentara este de 0,01 Mrad. Se stie ca dozele mai mici de 5 rad nu sunt asociate cu cresterea malformatiilor congenitale. Prin urmare, scanarile dentare cu raze x nu trebuie sa fie motive de ingrijorare”, ne-a spus dr. Catalin Herghelegiu, medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul clinicii Fetal Care Center.

Mai mult, medicul ginecolog precizeaza ca un studiu epidemiologic efectuat in Marea Britanie pe o cohorta de 7.375 de mame nu a gasit o asociere semnificativa intre utilizarea scanarilor dentare cu raze x si restrictiile de crestere sau nasterea prematura. Astfel, conform acestuia, studiile de caz-control au constatat ca dupa radiografia abdomenului cu raze x in perioada prenatala, care produce o expunere de radiatii mai mare decat radiografia dentara, riscul de tumora cerebrala infantila nu a crescut!

Radiografia dentara poate fi efectuata cu incredere

“Daca radiografia dentara este absolut necesara pentru interventii dentare care vor creste starea generala de bine a viitoarei mame, recomandam ca ea sa fie efectuata cu incredere, contrar credintelor populare care se bazeaza pe metode vechi, care nu se mai regasesc in practica medicala actuala. Pentru a fi sigure de corectitudinea procedurilor, aceste scanari cu raze X  este indicat sa fie efectuate la centre de radiologie sau la cabinete stomatologice moderne, echipate cu tehnologie de ultima generatie, care nu pun in pericol sanatatea gravidei sau a fatului", ne-a mai spus dr. Catalin Herghelegiu.

Mai mult, conform specialistului, tratamentul dentar este esential pentru o sanatate orala optima, si se extinde in perioada sarcinii. Vizitele dentare de rutina pot include utilizarea scanarilor cu raze x, indepartarea placii, scalarea si lustruirea dentara, anestezice locale sau obturatia.

Taguri Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre