Cei mai multi dintre noi credem ca a ne peria dintii de doua ori pe zi si a nu sari vizita obligatorie la dentist o data la 6 luni sunt suficiente pentru a avea o dantura sanatoasa.
Insa nu este chiar asa. Medicul stomatolog Manuela Lupascu explica, pentru copilul.ro, cat de important este ca inclusiv copiii sa inteleaga care sunt riscurile pentru sanatatea dentara, mai ales cand este cald afara.
Apa rece, sucuri reci, mai ales carbogazoase, inghetata, tentanta vata de zahar pe bat, oricare dintre acestea pot provoca neplaceri sau chiar dureri de dinti, carii, sensibilitati ce nu trec odata cu anotimpul.
„Inghetata contine de obicei o cantitate mare de zahar, iar acest lucru afecteaza negativ smaltul, in timp ce unii aditivi alimentari pot cauza coloratii. Acestea din urma pot fi insa indepartate printr-un detartraj si periaj profesional. Alternanta cald-rece poate influenta starea de confort, provocand dureri dentare, uneori fisuri ale smaltului sau inflamatia nervului unor dinti deja cariati”, explica medicul stomatolog Manuela Lupascu, din cadrul Clinicii LLL Dental.
Aceleasi lucruri sunt valabile si in cazul racoritoarelor, chiar si al limonadei, aparent inofensiva.
„Consumul excesiv de lamaie poate produce eroziunea smaltului dintilor, iar despre bauturile carbogazoase si efectele lor nocive nici nu mai este cazul sa mentionam”, a mai precizat medicul.
Cand mergem la stomatolog?
Vara creste si consumul dulciurilor, asa ca ar fi bine sa incepi toamna cu o vizita la stomatolog, indiferent de varsta.
„Recomand clatirea foarte bine cu apa imediat dupa ce sunt consumate dulciurile. Daca mancati inghetata, va sfatuiesc sa beti un pahar de apa plata ulterior, pentru normalizarea ph-ului salivar”.
Sporturi precum mersul pe munte, cu bicicleta sau cu rolele pot prezenta riscuri, inclusiv pentru dantura. Ele sunt mai putin vizibile, daca nu sunt cu adevarat grave. Insa nu mai putin importante, asa ca, data viitoare cand copilul are un accident cu bicicleta, poate treceti si pe la stomatolog.
„Un impact puternic la nivelul danturii poate duce la microfisuri, iar acestea, in timp, duc la deteriorarea dintelui. Alteori, dintii incep sa se miste, iar in acest caz interventia specialistului este obligatorie, pentru a se evita pierderea lor. De asemenea, recomandam ca in cazul sporturilor cu risc, fie ele de performanta sau nu, sa fie purtata o gutiera speciala", a precizat medicul.