Atentie, parinti! Nu confundati racelile cu alergiile de primavara!

/ / Modificat: 2019-03-17
Atentie, parinti! Nu confundati racelile cu alergiile de primavara!

Numarul alergiilor respiratorii este in crestere la toate varstele, inclusiv la copii, chiar inca de la varste fragede! Primavara este anotimpul cand alergiile respiratorii sezoniere se manifesta in forta. Aceste alergii sezoniere de primavara sunt declansate de polenul unor arbori - salcie, alun, arin, stejar, artar, plop, nuc, frasin, mesteacan, chiparos, ulm.

Simptomele sunt dominate de stranut in salve, nas care curge continuu/nas infundat, lacrimare intensa, senzatie intensa si suparatoare de mancarime la nivelul fetei, nasului, ochilor, faringelui, urechilor, tuse iritativa, seaca; uneori pot aparea dureri de cap, stare nervozitate, tulburari de somn.

De multe ori, parintii confunda aceste simptome cu o raceala, un guturai; daca insa ele nu se amelioreaza in 10-15 zile, trebuie sa ne gandim la o alergie respiratorie, clar!

In special in zilele calde si uscate, cu vant (care ajuta la raspandirea grauncioarelor de polen, uneori la distante mari), simptomatologia se intensifica.

Care sunt cauzele alergiilor de primavara?

Daca unul sau ambii parinti prezinta alergii respiratorii, creste riscul copiilor sa prezinte aceste teren atopic, adica o sensibilitate si o predispozitie pentru a prezenta aceasta afectiune. In ultimul timp se observa o crestere alarmanta a incidentei acestor alergii respiratorii la toate varstele, inclusiv copiii, inca de la varste fragede. De obicei, copiii sunt polialergici; in plus, se adauga si alergiile declansate de expunerea la diferite alergene pe cale respiratorie sau digestiva (unele alimente, praful de casa, praful de creta, poluarea atmosferica, sporii de mucegai, parul de pisica, acarienii, medicamente sau vaccinuri, produse cosmetice).

Ce este de facut?

Primul pas este vizita de urgenta la un medic alergolog, pentru stabilirea unui diagnostic corect; el va recomanda efectuarea unor teste alergologice (teste de sange, teste cutanate) pentru identificarea rapida a tipului de alergen care poate declansa manifestarile alergice.

Medicul alergolog va recomanda si un tratament specific. In paralel va recomand cu toata increderea o terapie naturista individualizata. Administrata din timp, aceasta terapie poate preveni declansarea acestor simptome atat de suparatoare si trenante; sau poate diminua intensitatea simtomelor si aparitia complicatiilor (bronsita astmatifoma, astm bronisc).

In special in cazul copiilor, deosebit de benefica este gemoterapia, deoarece favorizeaza in timp desensibilizarea persoanei, cu reducerea importanta a simptomatologiei si a intervalului de aparitie a crizelor alergice; se fac combinatii din muguri de Coacaz negru, muguri de Mesteacan pufos, mladite de Maces, muguri de Fag, din muguri de Calin, dar doar la recomandarea si sub supravegherea unui medic apifiroterapeut!

Va recomand sa profitati de verdeturile primaverii – spanc, urzici, untisor, patrunjel, leurda, ceapa si usturoi verde, salate, cu rol detoxifiant si depurativ.

Sa nu uitam de actiunea antialergica deosebita a sucului de orz verde, a algelor de tipul Chlorella.

Foarte utila este utilizarea plantelor cu actiune detoxifianta, depurativa, antialergica; urzica, papadie, mesteacan, brusture, trei-frati-patati, coada-soricelului, acerola, lemn-dulce, aloe, soc, lavanda, lamaia, catina, pir; atat in scop profilactic, pentru prevenirea declansarii crizelor alergice, cat si curativ, deoarece ajuta la diminuarea intensitatii si severitatii simptomelor.

Local, pentru diminuarea manifestarilor rinitei alergice, se pot folosi solutii ce contin soluţie hipotona de apa de mare, filtrata microbiologic, cu extracte din plante ce au efecte antialergice, antiseptice si antiinflamatorii (coacaz negru, boswellia serrata,  menta, musetel).

Taguri Alergii de primavara la copii

Articole recomandate

Citeste si despre