Foarte multi dintre noi am prezentat, cel putin o data in viata, o infestare cu paraziti (oxiuri, limbrici, tenia, giardia). Actualmente, copiii din colectivitati, in special, dar si ceilalti, prezinta periodic infestare cu unul sau mai multi paraziti.
Teoretic, un sistem imunitar puternic ne apara si reusim sa ii eliminam inainte de a ne crea probleme de sanatate.
Sursele de infestare sunt multiple: alimente contaminate, apa infestata, nerespectarea conditiilor minime de igiena (maine murdare).
Care sunt semnele care ar trebui sa ne atraga atentia, chiar daca, de multe ori, examenul coproparazitologic este negativ?
Uneori, aceste sunt subtile, dar se pot accentua in timp: scaderea poftei de mancare, dureri de burtica, senzatie de greata, voma, constipatie/diaree, balonari, stare de nervozitate, tulburari de somn, mancarimi in zona anala (in cazul oxiurilor), scadere in greutate, infectii urinare, enurezis, alergie, oboseala.
Uneori poate aparea si sindromul PICA (ingerarea unor obiecte necomestibile – pamant, sapun, obiecte din plastic etc.).
De obicei, prezenta acestor paraziti la un membru al familiei inseamna prezenta lor si la alti membri.
Care este tratamentul parazitilor intestinali?
Stim ca exista medicamente foarte puternice care au o actiune sigura, dar si efecte adverse, ele pot fi adminstrate in cazul unor infestari masive. Daca situatia nu e grava, tinand cont ca riscul de recidiva e foarte mare, mai ales pentru copiii din colectivitati (calea cea mai frecventa de transmitere fiind cea fecal-orala, prin maini murdare), va recomand efectuarea unor cure cu preparate naturiste, care au actiune terapeutica, in lipsa unor efecte adverse nedorite, daca sunt administrate corespunzator. Deci, cereti intotdeauna sfatul unui medic, chiar pentru terapiile naturiste!
Exista siropuri pentru copii, capsule sau solutie pemtru adulti; ele contin miere de albine, proplis, extracte de frunze de boldo, frunze de nuc, radacina de iarba mare, radacina de hrean, fructe de coriandru si de anason, cimbru, busuioc, vetrice, seminte de marar, galbenele, cuisoare, ghimbir, piper; suc de aloe; pentru adulti - tinctura de leurda. Se fac una sau mai multe cure cu aceste produse, timp 7-10 zile, urmate de pauze de 7- 10 zile.
Este recomandabil ca alimentatia sa contina ceapa, usturoi, hrean, praz, ghimbir, turmeric, cuisoare, oregano, ananas proaspat, morcovi, varza alba, fructe de padure, lamai. Se consuma seminte de dovleac nesarate si neprajite.
Cum prevenim aparitia parazitilor intestinali?
Este foarte important sa ne luam toate masurile care sa previna infestarea cu acesti paraziti: spalarea corecta pe maini dupa folosirea toaletei, inainte de a manca, de fiecare data ce intram in casa; consumul de alimente din surse sigure; consumul de apa potabila; spalarea puternica a fructelor si legumelor inainte de consum; schimbarea regulata a scutecelor copiilor, dupa care trebuie sa ne spalam si noi bine pe maini; spalarea frecventa a lenjeriei de pat, pijamalelor, a jucariilor copiilor; igienizarea frecventa a baii; taierea unghiilor de la maini (sub unghii se pot adaposti oua de paraziti).