Remediile care combat constipatia si hemoroizii in perioada sarcinii

/ / Modificat: 2019-02-12
Remediile care combat constipatia si hemoroizii in perioada sarcinii

Tulburarile de digestie (balonari, digestie dificila, senzatie greata), constipatia sunt simptome frecvente in timpul sarcinii, care uneori devin neplacute. 

Pentru imbunatatirea digestiei si combaterea senzatiei de greata se pot utiliza ghimbirul (ceai, comprimate, dropsuri, sau ras si adaugat in limonade), ceai de roinita sau de musetel; eventual si ceai de menta slab (daca nu exista constipatie), ceai din flori de soc, ceai de chimen. Atentie, ceaiurile nu trebuie sa fie foarte concentrate, se beau 2 cani/zi.

Deosebit de benefice pentru imbunatatirea digestiei si tranzitului intestinal sunt extractele gemoterapice de smochin si merisor, administrate la sfatul unui medic apifitoterapeut. Atentie! Ca si in cazul medicamentelor, administrarea produselor naturiste (extracte din plante, produse apicole) se va face sub supravegherea medicului fitoterapeut, deoarece plantele contin principii active care le confera actiunea terapeutica, dar pot genera si efecte adverse, chiar daca este vorba doar de un simplu ceai.

De exemplu, consumul de ceai verde, negru trebuie limitat pe perioada sarcinii si lactatiei, deoarece si acestea contin diferite concentratii de cafeina care pot provoca stari de agitatie si nervozitatecare se transmit si la fat.

De asemenea, consumul prelungit sau in cantitate mare de ceai verde poate antrena o pierdere de calciu si fier.In perioada sarcinii NU se vor administra purgative din plante ce contin alcaloizi (aloe, crusin), plante cu principii amare (coada-soricelului, rostopasca, pelin, obligeana), ulei esential de anason, fenicul, marar, patrunjel, ardei iute, plante ce contin estrogeni (salvie, lemn-dulce), derivati de opiu (seminte de mac), deoarece pot declansa contractii uterine.

De aceea, ca si in cazul medicamentelor, si medicul ginecolog care monitorizeaza sarcina trebuie informat despre remediile la care apelam. 

Remedii in caz de hemoroizi

Hemoroizii (dilatatii ale venelor anorectale)interni si/sau externi (inafara canalului anal) apar frecvent, sarcina fiind un factor favorizant.

Pentru prevenirea aparitiei crizelor hemoroidale, alimentatia trebuie sa includa multe legume, verdeturi, fructe proaspete, cereale, bogate in fibre care sa asigure un tranzit intestinal normal; combaterea sedentarismului, a statului prelungit pe scaun.

Sa folosim ceaiurile enumerate mai sus. Castanele actioneaza ca tonic venos si reduc permeabilitatea capilara. Se poate consuma cate o farfurie de piure de castane indulcit cu miere inainte de micul dejun si de cina (timp de cateva saptamani).

De asemenea, pot fi consumate sub forma de extracte gemoterapice din muguri de castan salbatic si comestibil. Local, se poate institui un tratament cu: - bai de sezut sau comprese cu infuzie de galbenele, musetel. - unguente ce contin muguri de plop, galbenele, castane, propolis, rasina de conifer - cataplasme pe baza de argila, aplicate zilnic sau la 2 zile, in cazul hemoroizilor externi. 

Alimentatia, rol important 

Pentru prevenirea constipatiei si a hemoroizilor si nu numai este recomandabil ca in perioada sarcinii sa avem o alimentatie echilibrata, moderata, diversificata, cat mai naturala, sa evitam consumul de alimente tip fast-food, patiserie si dulciuri din comert, bauturi sintetice.

Accentul trebuie sa cada pe alimente care sa ne asigure raportul optim intre proteine de calitate/lipide sanatoase/glucide cu eliberare lenta: carne de peste (de doua ori/saptamana), carne de curcan, oua, branzeturi, lactate, legume si verdeturi (cat mai putin prelucrate termic), uleiuri presate la rece, fructe oleaginoase (nuci, arahide, alune, caju, seminte), fructe proaspete, cereale integrale 

Taguri Tratament hemoroizi sarcina Constipatie sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre