De ce este bine sa te inscrii in grupuri de suport

/ / Modificat: 2019-02-27
De ce este bine sa te inscrii in grupuri de suport

Perioada de dupa nastere aduce cu sine, pe langa multe emotii, si o nenumarate intrebari si chiar temeri mai ales legate de alimentatia nou-nascutilor. In Romania, aproximativ 20% dintre mamici alapteaza exclusiv pana la 6 luni, iar multe isi hranesc mixt copiii  chiar pana la 2 ani.

Preocuparea pentru alaptarea este continua, mamicile intra in grupuri care sustin alaptarea, contacteaza consultantii in alaptare chiar si cele care nu alapteaza sunt interesate si sustin acest fenomen. Diana-Maria Dan, specialist in nutritie si alaptare, cu o experienta de peste 12 ani in domeniu, explica pentru copilul.ro cat este de importanta sustinerea mamelor care incearca sa-si hraneasca natural bebelusii si care este rolul consultantilor in alaptare, dar si a grupurilor de suport. 


Copilul.ro: Care sunt beneficiile alaptarii?

Diana-Maria Dan: Laptele matern este specio-specific, aceasta caracteristica il face sa fie hrana perfecta pentru bebelusi, un start bun inseamna o protectie mai ridicata in viitor.

Alaptarea aduce beneficii atat copilului, cat si mamei.  Pentru copil, alaptarea vine cu foarte multi factori de protectie, aduce bacterii bune, hormoni si alte peste 200 de molecule prezente, multe dintre ele nu au fost inca identificate. Laptele matern contine o formula necunoscuta in totalitate, in plus vine cu aceasta capacitate de adaptare la nevoile copilului, uimitoare, compozitia fiind schimbata in functie de perioadele din zi, respectiv noapte si de starea de sanatate a bebelusilor. 

 Alaptarea ajuta nou-nascutii sa se adapteze mai repede la mediul inconjurator. Pe langa hranirea pe care o ofera fizic si protectie, alaptarea reprezinta un proces complex fizic, psihic, emotional, energetic. Copiii alaptati au parte de mama intr-un sens mai profund decat cei nealaptati, ceea ce ii face mult mai adaptativi, mai receptivi, mai evoluati structural. Pentru mama, alaptarea vine cu protectie impotriva bolilor de azi, reduce riscul de cancer mamar sau ovarian, scade riscul de osteoporoza, ajuta corpul mamei sa isi revina dupa nastere, intarzie menstruatia, stabileste legatura profunda intre doua fiinte.

Cat de preocupate sunt romancele de subiectul alaptarii si pana la ce varsta alapteaza?

 Romancele sunt din ce in ce mai preocupate de alaptare, intra in grupuri care sustin alaptarea, contacteaza consultantii in alaptare chiar si cele care nu alapteaza sunt interesate si sustin acest fenomen. Alaptarea, pe cat de normala si benefica ar fi, nu este de fiecare data alegerea mamelor, pana la urma este alegerea fiecareia ce face cu corpul ei.

Procentele sunt foarte mici, undeva 20% din mamici alapteaza exclusiv pana la 6 luni, multe mamici hranesc mixt chiar pana la 2 ani. 

Care sunt motivele pentru care nu alapteaza?

 Multiple… stilul de viata actual, managementul agresiv al firmelor producatoare de lapte praf, lipsa sustinerii specializate a mamei inca din maternitate, lipsa sustinerii alaptarii dupa ce ajunge acasa cu nou-nascutul, pentru ca alaptarea vine cu foarte multe situatii (angorjarea sanilor, ragade, mastite, uneori abces mamar, flux scazut de lapte, refuzul sanului etc.).

Fara ajutor din partea unor persoanae specializate e foarte greu sa continue alaptarea, mai ales ca, dupa nastere, mama trece prin anumite stari hormonale si mamele sunt destul de vulnerabile.

Ce nevoi au mamicile aflate in aceasta perioada?

 De sustinere! Au nevoie de familia lor aproape, de partener, de un profesionist medical care sa o sfatuiasca in multiplele situatii ce apar legate de copil si de transformarile prin care ele trec.

Care este rolul unui specialist in nutritie si alaptare? Cum alegem un profesionist in alaptare?

 Pentru ca eu am specializare in nutritie si alaptare, pot sa spun ca un rol extrem de important este faptul ca mamele au acces la foarte multa informatie si la foarte multe sfaturi neavizate, de aceea o persoana care sa te lamureasca cum e cu alimentatia ta cat alaptezi, cum cresti secretia lactata cu ajutorul plantelor galactogoge, cum incepi diversificarea si importanta diversificarii corecte, importanta starii tale de sanatate si compatibilitatea cu plantele galactogoge, evaluarea relatiei, mama-copil, tata-copil, mama-tata-copil etc.Profesionistul in alaptare il gasesti, de regula, prin cunostinte.

Cu ajutorul internetului trebuie sa te informezi putin despre profesionist, mai ales in contextul zilelor de zi, cand observam ca profesionistii sunt, de fapt, persoane fara scoala si bineinteles neavizate.

Cum alegem un consultant in alaptare?

Din punctul meu de vedere, este foarte important sa fie absolvent de scoala medicala.  Cu toate ca a fi consultant in alaptare nu este echivalent cu a fi absolvent de scoli medicale. De exemplu, o mamica cu probleme endocrine nu poate consuma anumite plante galactogoge pentru cresterea lactatiei, si atunci este important sa stii sa discuti cu mamele si sa le recomanzi in cunostinta de cauza plantele si cantitatile necesare pentru a nu le face rau.

Situatiile de genul acesta sunt multiple, eu consider important atunci cand ai un buletin de analize medicale sa intelegi ceva despre starea mamei de sanatate, sa ai cunostinte de nutritie a mamei si de diversificare a bebelusilor, toate acestea se leaga de alaptare si cumva contureaza un tot. 

Eu activez de 12 ani activez in sistemul sanitar intr-un ONG… In 2011 am absolvit studiile medicale in specialitatea laborator, un an mai tarziu specializarea in nutritie, in 2012 am deschis cabinetul de nutritie, anul urmator am urmat specializarea in lactatie, am urmat multiple cursuri si programe de dezvolatre personala si profesionala care ma ajuta in activitatea mea azi - cursuri de comunicare, citirea chipului, programe de formare in terapii complementare, in nutritie integrativa holistica si raw vegana.

In anul 2016 am absolvit in cadrul Facultatii de Medicina din Sibiu, Master in medicina, si in prezent ma ocup de partea de consiliere/sprijin in alaptare, nutritie in cabinetul meu fizic si virtual.

Care a fost motivul pentru care ati creat un cabinet virtual de nutritie si alaptare, Nutri Help? 

Ideea mi-a venit datorita faptului ca am inceput sa fiu contactata de persoane din afara tarii si am zis ca este o oportunitate sa depasesc granitele tarii din fata laptop-ului. Mamicile au posibilitatea sa primeasca sfaturi in timp util si fara deplasare. Ati creat un grup de suport pentru mamicile care alapteaza…

Care sunt cele mai intalnite probleme pe care le intalniti la femeile cu care interactionati?

Cele mai importante probleme sunt cele legate de complicatii, datorita lipsei suportului specializat, nu isi ataseaza copilul corect, fac ragade, nu mai alapteaza, sanii se angorjeaza, si asa ajungem la o situatie complicata, sau, tot pe acest fond, hranesc bebelusii cu biberonul si le refuza sanul sau copiii au colici si mamele nu stiu sa genstioneze situatia, lactatie scazuta etc.

Ma bucura foarte tare faptul ca in grup am si cadre medicale interesate de articolele mele si de problemele mamicilor, ceea ce ma face sa fiu extrem de increzatoare ca evoluam in bine.

Ce NU ar trebui nicodata sa faca mamicile care alapteaza?

 Mamicile nu ar trebui sa renunte!Exista ca si, in cazul meu, grupuri unde poti avea acces la sfaturi practice, sunt foarte multe persoane avizate care te pot sustine, mamici care sa povesteasca experientele lor, este extrem de important sa fii parte dintr-un grup, ai foarte multa sustinere care vine la pachet cu incurajari si energie benefica. 

Articole recomandate

Citeste si despre