Subiectul este mai mult decat redundant in acest sfarsit de an, cand peste tot se vorbeste despre bradul impodobit, daruri si faimosul Mos Craciun!
Sa luam drept reper un copil de 3 ani. Faptul ca el poate crede in Mos Craciun sau dimpotriva ca i se spune adevarul este un subiect pe care l-am auzit adesea discutat in detaliu, cu argumente pro si contra. Va indemnam la un timp pentru reflectie.
Credulitate sau credibilitate?
Am dat mai demult peste un fragment scris de Maria Montessori despre Mos Craciun. “…..
Mos Craciun este un batran acoperit de zapada, care poarta intr-un sac urias jucariile copiilor, intrand pe furis, noaptea, in casa lor. Dar cum poate fructul imaginatiei noastre sa dezvolte imaginatia copiilor? Ca adulti stim ca este ceva imaginar, dar copiii? Ei cred cu adevarat, ei nu-si inchipuie. [...]
Credulitatea este, intr-adevar, o caracteristica a mintilor imature care nu au experienta si cunostinte despre realitate si sunt inca lipsite de acea inteligenta care distinge adevaratul de fals, frumosul de urat, posibilul de imposibil.” (Maria Montessori)
Mos Craciun din punctul de vedere al copiilor
Daca observati cu atentie un numar mare de copii in fata unui Mos Craciun, raportul este neechivoc: in mare parte sunt speriati si se tem, in special cei mai mici dintre ei.
Putem sa-i invinovatim pentru ca le este frica de un batran mare si gras imbracat in rosu, cu o barba mare care ii ascunde jumatate din fata, cu ochelari, mari si ei, care ii ascund si cealalta jumatate si al carui cap, cu par lung, este acoperit de un fes rosu impresionant si care le intra noaptea in casa?
Mai mult, nu putem spune ca parintii le fac misiunea mai usoara. Poate ca ati auzit deja, sau ati experimentat, sau chiar dvs. ati spus copiilor urmatoarele:Daca nu esti cuminte, Mos Craciun nu va veni! Fii atent, Mos Craciun vede si aude tot ce faci!Ai fost intelept anul acesta, sa meriti darurile pe care le ceri?
Mos Craciun este investit ca un fel de mare judecator suprem care stie mai bine decat altii ce merita sau nu copilul…Nu este foarte linistitor din punctul de vedere al copilului, nu-i asa?
Ce dezvolta mitul lui Mos Craciun la copii
Auzim adesea, in special la TV, ca ... „Mos Craciun aduce magie si incantare, si mai presus de toate, hraneste imaginatia copiiilor “.
Multi psihologi au stabilit faptul ca, inainte de 4-5 ani, copilul nu face diferenta intre real si imaginar. Asadar, din punct de vedere psihologic sunt cateva aspecte asupra carora merita sa reflectam:
Increderea copilului in parintii lui: deoarece aceasta poveste este spusa de tata si de mama este in mod necesar adevarata. Sa nu uitam, copilul are incredere nelimitata in parintii sai!
Neasumarea alegerilor: parintii au tendinta de a se eschiva , se folosesc de Mos Craciun pentru a justifica faptul ca nu toate darurile comandate de catre copil vor fi si oferite.
Descoperirea adevarului: cand acest moment ajunge la fi revelat (de obicei cand copilul ajunge la scoala).
Constientizarea lui Mos Craciun este aproape universala in cultura noastra. Intr-adevar, toti copiii sunt destul de familiarizati cu detalii ale mitului Mos Craciun, indiferent daca au vazut sau nu un Mos Craciun in realitate.
Copiii care cred in Mos Craciun tind sa angajeze mai mult forme imature de ratiune. Copiii care au renuntat la credinta in Mos Craciun privesc realitatea mai mult in termeni de logica decat de cauza-efect. La varsta de 7 ani apare punctul de tranzitie, cu cat copilul avanseaza in varsta cu atat rationamentul cauzal in credinta sa despre realitatea lui Mos Craciun se rupe. Dupa varsta de 9 ani, desi rationamentul cauzal nu se mai modifica foarte mult, majoritatea copiilor nu mai crede in Mos Craciun.
Mitul lui Mos Craciun
Copiilor li se poate explica cu sinceritate ca, in timp ce Mos Craciun este un personaj fictiv, povestea lui este o parte importanta si distractiva a traditiei de Craciun, atat pentru parinti cat si pentru copii.
Prin urmare, familia alege sa pastreze aceasta credinta.
Si, mai presus de toate, vom evidentia valorile istorice si biblice ale povestirii de Craciun, pentru ca, in primul rand, pentru aceste motive sarbatorim Craciunul.
Celebrarea crestina a Craciunului include aprecierea traditionala a nasterii lui Iisus ca promisiune a sperantei pentru omenire. Aceasta era si perceptia Mariei Montessori.
Obiectivele sale, de pace si in sprijinul reconstruirii societatii prin eliberarea potentialului omului, sunt exprimate prin viziunea ei asupra rolului copilului.
Va dorim cu totii un An Nou fericit!