Sa ne coloram viata

/ / Modificat: 2020-09-01
Sa ne coloram viata

Chiar daca la prima vedere culorile sunt ceva obisnuit, ori ele sunt doar reflexia retinei noastre, in contrast cu stimuli, totusi fac parte din viata noastra de zi cu zi, iar daca privim in profunzime ne putem da seama ca ne influenteaza starea afectiva, modul de gandire si ne pot prezice eventualele evenimente din viata noastra.

Imaginati-va cum ar fi o zi din viata lipsita de culori: nu veti mai vedea albastrul cerului ori galbenul soarelui, verdele plantelor ori multitudinea de nuante si culori prezente in jurul nostru- in haine, diverse obiecte ori chiar in ceea ce priveste corpul nostru.

Culorile sunt importante in diverse imprejurari, iar daca stim sa le folosim, rezultatele lor pozitive ne vor schimba benefic:

  • Culorile in vestimentatie si in casa- ganditi-va doar cat timp alocam alegerii vestimentatiei, asortarii accesoriilor cu imbracamintea, cate oferte cantarim atunci cand zugravim si dorim o schimbare a culorii peretilor. In functie de culoarea peretilor dormitorului ne simtim mai relaxati sau mai agitate. Astfel: galbenul ne linisteste, verdele deschis ne echilibreaza somnul, iar albul este benefic in cazul insomnilor.

  • Culorile in relationarea cu ceilalti- stiati ca in functie de culoarea hainelor ne influentam dispozitia noastra din acea zi , precum si perceperea noastra de catre ceilalti. O persoana imbracata in rosu se va simti puternica, plina de energie si in general toate planurile din acea zi se infaptuiesc. In schimb, o persoana imbracata in haine de culoare gri va fi oarecum indiferenta celor din jur, se va impune prin sobrietate si nu va atrage atentia prea mult. Insa, daca megeti la un interviu, griul este preferabil in schimbul negrului, care transmite un mesaj de tristete al celui care il poarta si respective de compasiune al celui care priveste.

  • Culorile ca modalitate de exprimare a trairilor interioare- culorile sunt folosite mai mult sau mai putin si in desenele copiilor, precum si ale adultilor. In functie de folosirea lor, un specialist poate sa-si dea seama de diverse tulburari afective ori comportamentale ale persoanei care a realizat desenul. Astfel, persoanele optimiste vor folosi culori calde: galben, portocaliu, verde, iar persoanele pesimiste vor realiza desene in culori reci: maro, gri, negru. Agresivitatea, gelozia, neimplinirea sunt illustrate prin desene colorate in gri, maro, albastru inchis si negru.

  • Culorile sunt ,,medicamente”- culorile sunt benefice si in tratarea diverselor afectiuni medicale, ele influentand activitatea biologica a organismului. Portocaliul, care este obtinut din combinarea a doua culorii principale: rosu si galben, ajuta la tratarea afectiunilor tubului digestiv, al bolilor de inima, precum si a rinichilor.

  • Culorile ca relaxare ori tensionare psihica- dispozitia sufleteasca, momentele de suparare sau tristete, oboseala, antrenarea memoriei sunt doar cateva exemple in care culorile joaca un rol important- retinem mai multe informatii atuncii cand le hasuram cu marker-ul cu diverse culori vii, ne invioreaza vederea unei rochite roz ori a unei camasi bleu, ne stimulam sistemul nervos pozitiv sau negativ atunci cand privim imagini viu colorate ori terne.

  • Culorile ne stimuleaza imaginatia si creativitatea- chiar daca nu ne dan seama, in pragul inconstientul combinatia de culori, aparitia lor in fata ochilor antreneaza imaginatia, determinandu-ne sa cream. Daca sunteti in pana de idei, ori nu gasiti rezolvarea unei situatii, folositi culoarea albastru in vestimentatie si chiar in obiectele din jur. Albastrul este folosit pentru a sustine meditatia, linistea, odihna (pijamalutele albastre sunt ideale) si implica reflectia, frumusetea, intelepciunea.

  • Culorile ne caracterizeaza tipul de temperament ori personalitatea, in general- este de-ajuns sa intrebi o persoana ,Care este culoarea ta preferata?”, iar raspunsul acesteia ne va ghida in ceea ce priveste modul ei de percepere a realitatii. De exemplu alegerea culorii ,,verde’ de catre o persoana reprezinta faptul ca manifesta o inclinatie deosebita spre progres, autodepasire, sunt fiinte care doresc sa ajute, sa colaboreze la anumite actiuni. Rozul este preferat de cele care vad totul cu optimism, sunt calde si sociabile, intotdeauna cu o vorba de incurajare pentru cei din jur. Galbenul este culoarea oamenilor practici, ambitiosi, implicate in proiecte, care vad totul in perspective si incearca permanent sa incheie afaceri mai mici sau mai mari, cu scopul de a trai fara griji.

Asadar, culorile ne ajuta in tot ceea ce facem, insa ele trebuie folosite cu masura. Trebuie sa fim cumpatati, deorece exagerarea si in acest caz, nu este benefica, iar folosirea obsesiva a unei culori, poate avea efectul opus in timp.

Fiecare sarbatoare/ eveniment din viata noastra are culorile ei specific- albul este nasterea, puritatea, rosul este culoarea Craciunului, negrul este culoarea tristetii, roz si bleu sunt culori specifice botezarii copilului, iar celelate culori le folosim in functie de starea noastra din acea zi- sunt veseli ori tristi si asa neimbracam.

Tu ce culoare preferi? Dar in ce culori te-ai imbracat azi?

Taguri Culori Viata

Articole recomandate

Citeste si despre