150 de tineri care parasesc sistemul de protectie a copilului vor primi sprijin pentru a se integra social

/ / Modificat: 2019-06-06
150 de tineri care parasesc sistemul de protectie a copilului vor primi sprijin pentru a se integra social

Fundatia Hope and Homes for Children si NN anunta un nou parteneriat strategic prin care 150 de tineri din programul de integrare socio-profesionala a tinerilor care parasesc sistemul de protectie a copilului vor fi sprijiniti sa dezvolte abilitati pentru o viata independenta si pentru integrarea cu succes in societate.

Printr-o investitie de 200.000 de euro realizata de NN pe parcursul a 3 ani, tinerii vor beneficia de consiliere si sprijin material, recomandari pentru gasirea unui loc de munca, precum si sesiuni de formare profesionala.

In fiecare an, aproximativ 3.000 de tineri cu varste cuprinse intre 18 si 27 de ani parasesc sistemul de protectie a copilului fara a fi pregatiti pentru o viata independenta sau avand o pregatire extrem de limitata, iar personalul care interactioneaza cu ei este rareori instruit sa ii ajute in acest sens.

Acestia reprezinta o categorie vulnerabila expusa riscului excluderii sociale si marginalizarii deoarece intampina greutati la angajare fiind expusi somajului; sunt expusi vagabondajului si delincventei; nu au o locuinta si nici posibilitati de inchiriere sau de cumparare; cad adesea victime ale criminalitatii, consumului de droguri, exploatarii sexuale; nu au familie si nici mijloace proprii de subzistenta.

La abandonul initial al mamei sau al familiei, odata cu parasirea institutiilor in care au crescut, se adauga abandonul societatii, al statului, al specialistilor si, in ultima instanta, al tuturor. Se stie ca, in perioada institutionalizarii, copiii si tinerii dobandesc comportamente sociale si profesionale intr-o masura foarte redusa.

Sunt „obisnuiti” sa primeasca totul de-a gata, nu stiu de cele mai multe ori sa-si gestioneze banii; in plan emotional, acesti tineri sunt nesiguri, ajung sa depinda in permanenta de cineva (educator sau instructor din centrul de plasament). In acest fel, tranzitia de la viata in institutie la traiul independent ajunge sa fie, in majoritatea cazurilor, sortita esecului.

Hope-Homes1

Prin parteneriatul dintre Hope and Homes for Children si NN, anual, 50 de tineri vor beneficia de consiliere si sprijin material, recomandari pentru gasirea unui loc de munca, precum si sesiuni de formare profesionala. Astfel, se vor crea premisele pentru integrarea cu succes pe piata muncii si in comunitate a tinerilor care parasesc sistemul.

Anna Grzelonska, CEO NN Romania –„Dezvoltarea armonioasa a unui copil incepe de la varste fragede, cu afectiune, sustinere neconditionata si indrumare in educatie si, mai tarziu, in cariera. Copiii care cresc in sistemul de protectie sociala nu au, din pacate, mai nimic din toate acestea si intampina dificultati majore atunci cand ajung la varsta adulta si trebuie sa se descurce pe cont propriu. Noi, la NN, stim ca nu putem inlocui cele mai multe dintre lipsurile cu care se confrunta tinerii care parasesc sistemul de protectie, dar credem ca ii putem ajuta, prin consiliere specializata si chiar sustinere financiara sa aiba un start mai bun in viata de adult si sa-si creeze premisele unui viitor mai bun.”

Partenerii institutionali ai proiectului sunt Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Consiliile Locale, Serviciile Publice de Asistenta Sociala, Agentiile Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) din judetele in care Hope and Homes for Children desfasoara programul de integrare socio-profesionala a tinerilor care parasesc sistemul de protectie, si Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

„Prin programul de integrare socio-profesionala, Hope and Homes for Children isi doreste sa ii ajute pe tinerii care parasesc sistemul si care, fara a fi pregatiti pentru o viata independenta sau avand o pregatire extrem de limitata, trebuie sa dea piept cu o societate care ii priveste cu suspiciune si le acorda un minim de sanse. Doar ajutandu-i sa devina independenti si facilitandu-le accesul catre o pregatire profesionala minima, acesti tineri vor putea sa se descurce pe cont propriu si nu vor deveni o povara pentru societate. Ne bucuram ca partenerii nostri de la NN au inteles cat de important este acest start in viata pentru un tanar vulnerabil si ne vor sustine in continuare efortul prin programe de consiliere, sprijin material si sesiuni de formare profesionala. Daca acestor tineri li se faciliteaza accesul la educatie si la conditii de viata adecvate, vor putea sa aspire la o cariera, iar aceasta le va facilita integrarea in societate. Din 2002 de cand am dat startul programelor noastre de asistare si sprijinire a tinerilor care parasesc sistemul, am ajutat 1.168 de tineri sa aiba acces la o viata independenta. Cu ajutorul NN, numarul acestora va creste.” – Stefan Darabus, Director regional, Europa Centrala si de Sud, Hope and Homes for Children

Acesta este cel de-al doilea parteneriat intre Hope and Homes for Children si NN in sprijinul copiilor si tinerilor vulnerabili din tara noastra. Pe parcursul anului 2017, cei doi parteneri au implementat cu succes programul „Sanatate pentru o viata mai buna”, prin care 80 de copii si tineri inclusi in programele Fundatiei au beneficiat de tratamente si interventii medicale, iar alti 160 de copii au primit consiliere privind obiceiurile de viata sanatoasa.

Programul s-a axat pe acoperirea nevoilor legate de sanatate ale copiilor vulnerabili: atat facilitarea accesului la serviciile medicale de baza si de specialitate, cat si derularea de campanii de consiliere si educatie pentru adoptarea unui stil de viata mai sanatos. Beneficiarii directi ai fondurilor donate de NN au fost copiii si tinerii institutionalizati, cei care locuiesc in casele de tip familial, cei care frecventeaza centrele de zi, precum si copiii si mamele aflate in centrele de primire in regim de urgenta, dar si tinerii care au parasit sistemul de protectie.

Taguri Protectia copilului

Articole recomandate

Citeste si despre