Bebelusii sunt foarte priceputi la a extrage amintiri din mediul inconjurator

/ / Modificat: 2007-02-20
Bebelusii sunt foarte priceputi la a extrage amintiri din mediul inconjurator

Adultii care se gandesc in trecut foarte rar isi pot aminti cate ceva din perioada prescolara, numai ca cercetatorii americani au dovezi stiintifice ca si bebelusii isi formeza memoria. Medicii considera ca in spatele acelor ochi limpezi care privesc la mama si la tata se formeaza amintiri. Dar si bebelusii uita, mai spun medicii americani. De fapt, bebelusii uita mai repede decat adultii, sustine Patricia J. Bauer, de la Universitatea Duke. Medicul a discutat la intalnirea anuala a Asociatiei Americane pentru Stiinta Avansata despre "amnezia infantila", care ar explica imposibilitatea adultilor de a-si aminti evenimente din perioada timpurie a vietii. Lisa M. Oakes de la Universitatea din California sustine ca bebelusii sunt foarte priceputi la a extrage amintiri din mediul inconjurator.



Abilitatea de a-si forma amintiri tine de "reteaua" structurilor din creier, iar acestea se dezvolta in perioade diferite, mai spun medicii. Cum aceste "legaturi" apar intre varsta de 6 si 18 luni de viata, cercetatorii considera ca in acest fel creste eficienta in abilitatea bebelusilor de a-si forma memoria pe termen scurt si termen lung. Astfel, de la varsta de 6 luni pana la cea de 2 ani, memoria creste cu 24 de ore anual. In cazul adultilor, amintirile timpurii din copilarie tind sa fie legate de evenimente emotionale, decat sa fie unele pozitive sau negative. Dr. Bauer a spus ca bebelusii au fost testati prin folosirea unor obiecte, cum ar fi cesti si pietre. Intr-unul dintre teste, copiii au fost pusi sa arate doua cani, sa puna o piatra intr-o ceasca si cealalta ceasca sa o puna peste.

Medicul a explicat ca acest lucru, spunand ca cei mici nu fac acest lucru instinctiv, dar odata ce au vazut pot copia gestul, iar cercetatorii pot observa direct cat timp isi amintesc acest lucru atunci cand au aceleasi obiecte in maini. Cu cat un copil se uita pentru mai mult timp la ceva nou decat la ceva cu care este deja familiarizat a fost indicatorul care le-a permis cercetatorilor sa calculeze pentru cat timp a memorat. Tracy DeBoer de la Universitatea din California a spus ca bebelusii nascuti din mame diabetice au un risc crescut de pierdere a memoriei. Acesti copii au lipsa de oxigen si fier inainte de nastere, iar acest lucru poate duce la o memorie mai slaba cand sunt in crestere. Aceasta slabire a memoriei nu apare in cazurile in care mamele si-au controlat diabetul in timpul sarcinii, a mai spus medicul.

Citeste tot articolul in: Gandul

20 Februarie 2007

Articole recomandate

Citeste si despre