Poate si tu crezi ca simtul umorului este o calitate cu care oamenii se nasc. "Ce zambaret este acest copil. A mostenit de la parintii sai," iti spui in mintea ta.
Insa, oamenii de stiinta sustin ca nu este deloc asa. Simtul umorului nu se moseneste, se invata.
Bebelusii invata sa rada si sa aiba simtul umorului
Medicii Gina Mireault, John Sparrow si Johnson State College din cadrul Universitatii din New Hampshire au ales bebelusi intre 6 si 12 luni, care au participat la experiment impreuna cu parintii. Cercetatorii le-au prezentat scene curioase si absurde. Au cautat sa-i faca pe parinti sa rada. Ce au facut copiii? Au urmarit scena indiferenti si apoi si-au privit parintii. Cand au vazut ca radeau, au inceput si ei sa rada.
Apoi au incercat acelasi experiment cu copiii mai mari, intre 1 si 3 ani. Acestia nu au mai cautat reactia parintilor. Au urmarit cu atentie situatia comica si au inceput sa rada.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca simtul umorului nu se mosteneste, ci se invata. Parintii au mult de-a face cu toate acestea. Insa etapa in care bebelusii incep sa-si formeze simtul umorului este cuprinsa intre 6 si 12 luni, etapa in care isi cauta parintii ca punct de referinta atunci cand exprima emotii.
Incepand cu varsta de 18 luni, bebelusii sunt deja capabili sa-si creeze propriile actiuni comice, pentru a rade.
Intrebarea este: atunci fratii de ce pot fi atat de diferiti? De ce unul poate fi vesel si fermecator si altul poate parea suparat toata ziua? Raspunsul, potrivit expertilor, este urmatorul: buna dispozitie nu se mosteneste, ci se invata, dar cu temperamentul te nasti si el imbunatateste sau limiteaza capacitatea de a dezvolta ceea ce ai invatat, in functie de personalitatea ta, de respectul de sine si de caracter.
Cum poti sa-ti inveti copilul sa aiba simtul umorului?
- Nou-nascutul incepe sa-si arate emotiile de baza. Este esential sa stie sa relationeze emotiile cu expresia fetei.
- Incepand cu 6 luni, poti folosi jocuri cu papusi si pise de teatru pentru a reprezenta scene distractive. Razi cu hohote de fiecare data cand ceva pare amuzant.
- Evita sa arati in mod constant cand esti suparat. Trebuie sa razi mai mult in fata copilului tau. Aminteste-ti ca intre 6 si 12 luni esti punctul lui de referinta.
- Rasul consolideaza legatura cu copilul tau si ajuta la cresterea respectului sau de sine. Stima de sine crescuta favorizeaza simtul umorului.
- Personalitatea se formeze pana in adolescenta. Profita de ocazie pentru a-i insufla simtul umorului. Un copil serios poate avea si simtul umorului. Nu sunt incompatibili.