IQ-ul copilului tau poate fi dezvoltat prin iubire

/ / Modificat: 2008-03-16
IQ-ul copilului tau poate fi dezvoltat prin iubire





 




Inafara de genetica, ce ar putea influenta IQ-ul copilului tau? Pentru inceput ce inseamna de fapt IQ? IQ tradus din expresia nemteasca "Intelligenz-Quotient", preluat si de americani sub forma de "intelligence quotient" sau IQ inseamna coeficient de inteligenta si reprezinta un scor derivat din unul dintre testele standard care masoare inteligenta unei persoane.

Multi experti specializati pe dezvoltarea copiilor se concentreaza acum pe masurarea IQ-ului copiilor in ideea de a-i ajuta sa ajunga la adevaratul lor potential, fara a pune prea multa presiune pe umerii acestora.

Pana la varsta de 4 ani, creierul unui copil se dezvolta exploziv de repede. De fapt, creierul unui copil ajunge la 90% din dimensiunea creierului unui adult inainte de a merge la gradinita. In aceasta perioada de dezvoltare exploziva, creierul ne ofera o fereastra deschisa pentru a invata.

Creierul nu se va opri din dezvoltare la varsta de 4 ani, din contra el va continua sa se organizeze si sa se restructureze pana in copilarie, pana la stadiul de adult, cand va deveni mai complex. Din nefericire, pentru ca acum parintii cunosc varsta la care copiii pot invata cel mai repede, deseori ei isi extenueaza copiii si ii trimit la scoli speciale, sa invete mai mult decat trebuie.

Aceasta invatare accelerata reprezinta o problema, considera un profesor de psihologie de la Universitate din California, Ross A. Thompson. Multi parinti considera ca daca copiii lor invata mai repede, ei vor putea ramane cu acelasi ritm alert. Insa, copiii pot invata cel mai eficient in modul cel mai natural. Unii invata mai repede decat ceilalti, altii pur si simplu ii ajung din urma.

Acesti primi ani de viata conteaza foarte mult conform spuselor expertilor, mai intai trebuie "construite" micutele circuite din creier, inainte de cele mari pentru ca activitatile avansate si complexe se bazeaza pe activitatile simple, de baza.

Emotia stimuleaza invatarea

Atasarea sentimentala este critica in dezvoltarea emotionala si sociala a copilului tau pentru ca si aceasta ajuta la cresterea IQ-ului.

Daniel J. Siegal este medic si director la Centrul de Dezvoltare Umana de la UCLA Scoala de Medicina, el studiaza cum relationarea cu cei din jur a copiilor afecteaza invatarea, ofera practic "un coltisor" protector in mintea copilului.

Daca esti mereu in contact cu copilul tau, cu starea sa mentala, poti aduce multe avantaje in dezvoltarea creierului sau pentru a se integra lumii exterioare.

Relatiile sentimentale cu cei din jur din timpul copilariei sunt esentiale mai ales atunci cand copiii sunt micuti. Pentru a putea avea aceea "conexiune" cu micutul, trebuie sa il asculti cu atentie si sa pastrezi contactul vizual. Daca doar te prefaci ca asculti pentru ca esti distras, copiii se prind foarte repede de acest lucru si mai tarziu pot folosi aceasta situatie in dezvantajul tau. Conexiunea poate consta si in mimica, tonul vocii, gesturi sau alte semne nonverbale.

Aceasta conexiune ii va ajuta creierasul sa se dezvolte pentru ca neuronii (celulele nervoase) se conecteaza cu ajutorul conexiunilor sociale si ale limbajului. Invatarea poate fi uneori motivata de sentimentele de afectiune. Deseori copiii devin interesati de invatare pentru ca aceasta este importanta pentru oamenii la care el tine.

In contrast, atunci cand copiii nu se simt in siguranta, abilitatea lor de invatare este afectata.

Exista o structura nervoasa numita amigdala (nu amigdalele de care stim cu toti) care are drept rol de a regla emotia. Atunci cand copiii se simt amenintati, amigdala realizeaza un raspuns, practic o reactie in lant care ofera posibilitatea "emotiei" de a pune stapanire pe rational, care duce mai departe la "inchiderea" tuturor functiilor ca ne ajuta sa gandim.

Un stress precoce sau de lunga durata in viata unui copil poate aduce schimbari majore in aceasta parte a creierului, facandu-l pe micut foarte susceptibil la stress si mai putin susceptibil la invatare. Insa, iubirea si afectiunea celor din jur il poate proteja de toate acestea.

Experienta "sculpteaza" creierul

Creierul este singurul organ din organismul nostru care se poate modifica singur dupa experienta si experienta. Stim deja ca experientele pe care le avem de-a lungul vietii modifica si reorganizeaza structura si fiziologia creierului.

In loc sa ne gandim la inteligenta copilului nostru ca un proces dinamic, noi parintii ne pierdem din vedere lucrurile importante si ne gandim la acesta fara sa vrem ca la ceva ce trebuie sa umplem cu informatii. Insa nu aceasta este cea mai buna metoda, in special pentru cei micuti.

Cea mai buna modalitate de invatare este cea prin relationarea activa. Un copil va fi incantat sa numere boabele de mazare cu tine in gradina, sa masoare ingredientele in timp ce preparati impreuna o prajitura.

Varietatea de invatare prin experienta in lumea reala este cu adevarata cea mai buna metoda de a ajuta inteligenta copilului tau. Chiar si la cumparaturi, copilul tau poate invata prin cantarirea produselor, prin citirea etichetelor sau prin calcularea restului.

Laura Moise

Redactor Copilul.ro

16 Martie 2008

Articole recomandate

Citeste si despre