Inotul in piscina dubleaza riscul de astm la copii

/ / Modificat: 2014-03-07
Inotul in piscina dubleaza riscul de astm la copii

Inotul este unul dintre cele mai apreciate sporturi pentru copii. Majoritatea parintilor aleg sa balaceasca copiii in apele piscinelor pentru a-i invata sa inoate inca de cand au cateva luni de viata. Lectiile de inot realizate in piscina pentru ar putea dubla riscul dezvoltarii astmului si a altor boli cronice de plamani in cazul copiilor mai mici de doi ani.

Care sunt cauzele?

Explicatia consta in faptul ca apa din psicinele pentru copii contine adesea mai multe substante iritante decat in cazul celor pentru adulti. Una dintre aceste substante este tricloramina. Acesta este un gaz toxic produs de reactia dintre clorul din apa si urina, transpiratie sau saliva.

Aceasta substanta provoaca afectiuni la copilul mai mic de 2 ani similare cu cele care apar la adultii care fumeaza constant.

Ei sustin ca vaporii de apa care contine clor faciliteaza patrunderea de substante alergene si iritante prin mucoasa respiratorie.

Inotul in piscina si riscul de astm si alergii la copii

Expertii au realizat diverse experimente in care au urmarit evolutia mai multor copii care au facut inot inainte de varsta de 2 ani in comparatie cu altii care nu au apelat la acest sport sau cel putin nu de la o varsta atat de frageda.

Ei au descoperit ca din aproape 140 de copii care au apelat la inotul in piscina cand erau bebelusi, 33% au dezvoltat ulterior astm. Evident ca exista o frecventa mai mare in cazul copiilor care sunt predispusi la alergii sau astm pe baza istoricului personal si al anumitori factori de risc.

Copiii expusi des la clorul din piscine prezinta un risc chiar si de 3 ori mai mare de a dezvolta rinite alergice.

Apa din piscinele acoperite si bolile cronice la plamani

Fcatorul de risc pentru declansarea unor boli extrem de severe la plamanii copiilor mici il reprezinta in principal piscinele acoperite, unde aerul este inchis, iar posibilitatea aerisirii este redusa.

Gazul toxic care apare in urma interactiunii clorului cu urina, sudoarea sau saliva este prezent in proportie dubla decat in cazul piscinelor neacoperite. El patrunde astfel mai usor pe caile respiratorii ale copiilor, iar riscul de afectiuni creste.

Una dintre aceste afectiuni este bronsiolita, o boala inflamatorie a cailor respiratorii care poate aparea la micuti.

Cum pot practica copiii mai mici de 2 ani inotul in siguranta?

Specialistii indeamna parintii sa duca micutii la inot doar in sezonul cald cand acestia pot face baie in piscine acoperite, unde riscul este mult mai diminuat.

Parintii se pot orienta si catre bazine in care exista forme alternative clorului de tratare a apei. Se pare ca incepe sa se dezvolte din ce in ce mai mult tratamentul cu ozon al apelor din piscine care nu prezinta un pericol in acest sens.

De asemenea, daca ai un copil predispus la alergii si astm, vorbeste intotdeauna cu medicul inainte de a face o astfel de alegere si vezi care sunt recomandarile lui.

Taguri Bebelus piscina Sanatate copii Astm copii Alergii copii Afectiuni piscina

Articole recomandate

Citeste si despre