Medic de familie, apel catre parinti: "Nu va mai speriati copiii cu mersul la doctor pentru injectii"

/ / Modificat: 2019-12-18
Medic de familie, apel catre parinti:

Un medic de familie le sugereaza parintilor sa nu mai sperie copiii cu mersul la doctor ca sa le faca injectii. Acerst lucru poate provoca tulburari de comportament in viata de adult. Medicul adreseaza si o intrebare: De unde credeti ca provin adultii care intra in panica numai la gandul ca trebuie sa mearga la doctor?  

Medicul mai atrage atentia si aspura faptului ca parintii ar trebui sa asculte mai mult de medic. "Cand parintele asculta mai mult decat vorbeste e mai bine pentru toata lumea. Cand parintele "stie" dinainte ce are copilul si ce tratament ii trebuie si il mai si sperie ca-i face doctorul injectie consultatia e un esec din start," spune medicul Madalina Minea.

De aceea, face un apel catre toti parintii, carora le spune ca preventia incepe in copilarie.

"Apel catre parinti: va rugam nu va mai speriati copiii cu mersul la doctor pentru injectii! Pe langa faptul, pe care vi-l va confirma orice psiholog, ca educatia prin teama este ineficienta si genereaza tulburari de comportament pana in viata de adult, este si nociv pentru starea de sanatate a copilului.

Am copii la cabinet care incep sa planga de la usa si ma implora printre lacrimi sa nu le fac injectii. Am avut o fetita care s-a tavalit pe jos cand a vazut ca e intr-un cabinet medical si am si un caz extrem al unui copil care a facut un atac de panica in piata fiindca a vazut un macelar imbracat in halat. Teama de medic poate fi justificata in cazul copiilor care au trecut prin experienta unei spitalizari, dar poate fi depasita cu tact si cu ajutorul parintilor.

De unde provin adultii carora le este frica de medic

De unde credeti ca provin adultii carora le creste tensiunea arteriala numai la gandul ca vor merge la medic? De unde credeti ca apar adultii care nu se adreseaza stomatologului decat in ultima faza sau care nu au mai fost la un control medical de rutina de ani de zile? Raspund tot eu: din acesti copii speriati ca li se va face injectie, chit ca in ziua de azi cei mai multi copii au avut tangenta cu o seringa doar la vaccinurile de pana la un an.

Reversul il reprezinta copiii pe care ii am la cabinet de cand s-au nascut si care sunt obisnuiti si cu mine si cu manevrele pe care le facem, inclusiv cu neplacutul examen al faringelui cu abeslangul, dar s-au obisnuit cu ele.

Am un baietel care la 9 luni isi punea singur capsula stetoscopului in dreptul inimii si-mi arata sa o consult si pe mama.Copilul trebuie invatat ca medicul este un prieten la care mergi in vizita sa te joci intr-un mod particular. Asta le spun parintilor, iar micile cadouri de dupa ajuta si ele destul de mult.

Luati-le copiilor stetoscoape si seringi de jucarie. Cititi-le si povestiti-le intamplari vesele si haioase de la medic.

Haideti sa transformam medicul de familie intr-un altfel de Mos Craciun pe care copilul il percepe benefic, nu punitiv.

Beneficiile pentru sanatatea lui ca adult vor fi imense. Va fi un adult care se va adresa medicului, in loc sa caute informatii si tratamente pe internet.

Preventia incepe in copilarie!," scrie medicul de familie Madalina Mina pe pagina sa de Facebook.

Taguri Parinti

Articole recomandate

Citeste si despre