Cand vine vorba de scaderea tensiunii la copii, durata exercitiului devine mai importanta decat intensitatea, sugereaza un studiu britanic.
Studiul a fost realizat pe un lot de 5.505 de copii cu varste intre 11 si 12 ani, care au purtat timp de o saptamana un detector de miscare.
Cercetatorii au descoperit ca o cantitate mai mare de activitate fizica a fost asociata cu un milimetru de reducere a mercurului, atat in tensiunea sistolica cat si in cea diastolica.
Chiar si dupa ce au fost luati in considerare o serie de factori care ar putea influenta rezultatele, precum clasa sociala si sanatatea mamei, asocierea dintre activitatea fizica si tensiune, a ramas totusi evidenta.
Cercetatorii au descoperit ca 15 minute de activitate fizica, moderata pana la viguroasa, a fost asociata cu tensiune mai scazuta.
Studiul sugereaza ca incurajarea copilului de a efectua activitati fizice poate ajuta la reducerea tensiunii. Cu cat activitatea fizica este de durata mai lunga, pe masura ce vor creste si vor ajunge la maturitate, tensiune va fi semnificativ redusa, ceea ce inseamna, reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Gabriela Hotareanu
Redactor Copilul.ro
12 Decembrie 2007